כותב לי ידיד "להבנתי החורף שחלף אמנם היה משופע באירועי קור, אך בכללותו התאפיין כחם מהממוצע".
אכן, חורף אליו התקבצו ארבעה אירועי קור משמעותי אל תוך שלושה חודשים, כשאף אחד מן האירועים לא היה קצר במיוחד, זהו אפיון מוחלט לחורף חם. אכן ממש בדיוק כמו להגדיר קיץ שהיה עמוס שרבים, ש'הקיץ בכללותו היה נעים, אלא שהוא היה משופע באירועי שרב'...
מיהו פתי להגדיר חורף שהתאפיין בכל כך הרבה אירועי קור חריגים בחריגות כזו שבשנה שקדמה לו לא פגשנו אף לא אחד מהם, כחורף חם מהממוצע.
מיהו זה שיתעקש ש'אמנם היה זה חורף קריר, אך לא כזה שהיה באופן מורגש'.
היש לכם מורגש גדול יותר מזה?
ובכל זאת ולמרות הכל וכתגובה לדברי צופה שמהמר על כך שבחודש דצמבר "בהרים ובכללם ירושלים שעליה נסוב הוויכוח היה עוד פחות קר משאר האזורים", הנה מספר נתונים:
בחודש דצמבר טמפרטורת המקסימום הממוצעת בירושלים הייתה גבוהה בסה"כ ב 1.1, וטמפרטורת המינימום הממוצעת הייתה גבוהה רק ב 0.3 מע"צ.
נתון שקשה לקבוע על פיו כי 'כביכול' בירושלים טמפרטורת המינימום הייתה גבוהה ביחס ליתר האזורים.
גם לגבי חודש ינואר ה'לוהט' כתב השמ"ט "לא היו ימים עם טמפרטורות גבוהות במיוחד", "הטמפרטורות הגבוהות בלטו בשעות היום וברמה כלל ארצית הן היו גבוהות מהממוצע בכ-3 מ"צ וזאת למרות שבמהלך החודש לא היו ימים בהם נמדדו טמפרטורות גבוהות חריגות. מה שיצר את הממוצע הגבוה של טמפרטורות היום הוא ריבוי הימים הבהירים בחודש זה. גם בחודשי חורף שחונים נדיר לקבל מיעוט כה רב של עננות מדי יום."
מבלי להתייחס לקונפליקט הלשוני "מיעוט כה רב", נראה בבירור כי היבט הקור היה סופר-משמעותי, וכי כל נושא הטמפרטורות הגבוהות נובע אך ורק מההעדר המשקעים החריג עליו כתבתי "טעיתי", ראה למעלה, וכפי שציינתי את כוונתי "היבט הקור ביחס לכמות המשקעים".
וכעת לנתונים על החודש הלוהט:
למרות בהירות השמיים התקדימית והעדר מערכות הגשם, טמפרטורת המקסימום הממוצעת הייתה גבוהה ב 2.9 וטמפרטורת המינימום הייתה גבוהה ב 1.8 מע"צ.
זהו קיפאון ביחס לחודש נטול מערכות באופן מוחלט.