הסופה בארה"ב: הוריקן מילטון פגע הלילה (ליל חמישי) בחופה המערבי של פלורידה, באזור טאמפה, בעצמה 3 וברוחות במהירות של 120 ק"מ. המוני בני אדם פונו מבתיהם, כמיליון איש נותקו מחשמל.
Posts made by ז'ק 2
-
RE: הוריקן ארה"ב
-
RE: הוריקן ארה"ב
רוחות או לא רוחות- במקרה של פלורידה מדובר ללא ספק בזוועות (או: צרות באות בצרורות)
ההוריקן הנוכחי בפלורידה מגיע לאחר שעברו בקושי שבועיים מאז ההוריקן הקודם (הלן) שפגע בפלורידה וגבה את חייהם של 182 בני אדם– הקטלני ביותר מאז הוריקן קתרינה ב-2005. בנוסף לזה מדובר גם בנזק מוערך של עשרות מליארדי דולרים.
-
RE: הוריקן ארה"ב
רגע של עברית (תלמודית): הוריקנים- "רוחות" או "זוועות" ?
לעיל הבאנו את דברי משנה במסכת ברכות (פ''ט מ''ב): ”על הזיקין, ועל הזועות, ועל הרעמים, ועל הרוחות, ועל הברקים אומר: ברוך שכחו וגבורתו מלא עולם”. ופירשו המפרשים ש"רוחות" שברכתם "שכוחו וגבורתו מלא עולם" היינו דוקא רוחות שנשבו בזעף.
אבל בפירוש רבינו יונה על הרי"ף בברכות (מ"ב ע"ב בדפי הרי"ף) כתב, וז"ל: ופירוש זוועות- רוחות חזקים שנושב בשעת הגשמים. ומה שחזר ושנה "על הרוחות" מיירי שלא בשעת הגשמים, שפעמים אפי' שלא בשעת גשמים מנשב רוח גדול וחזק מפרק הרים ומשבר סלעים. והיינו ששנו זוועות אצל ברקים ורעמים, מפני שהוא בשעת גשמים כמו הברקים והרעמים, עכ"ל רבינו יונה.
אז "רוחות" זה רוח סערה שלא בשעת הגשם, ו"זוועות" זאת רוח סערה בשעת הגשם. אז מכיון שבהוריקן מילטון הרוחות מלוות בכמות אדירה של גשם, אמור מעתה: "הוריקן מילטון מלווה בזוועות בעוצמה של עד 280 קמ"ש".
-
RE: הוריקן ארה"ב
אם מישהו מגולשי האתר נמצא כעת בפלורידה- לא לשכוח לברך ''שכוחו וגבורתו מלא עולם''.
במשנה במסכת ברכות (פ''ט מ''ב) נאמר: ”על הזיקין, ועל הזועות, ועל הרעמים, ועל הרוחות, ועל הברקים אומר: ברוך שכחו וגבורתו מלא עולם”. בגמרא פירשו שה"רוחות" שהוזכרו במשנה הם רוחות חזקות מאוד המכונות "זעפא" והיינו סופה. התוספות מביאים ירושלמי המחלק בין רוחות חזקות מאוד הבאות "בזעף" עליהן מברכים ברכה זו, לרוחות הבאות בנחת (אך גם הן חזקות ואינן שגרתיות) עליהן יש לברך ברכת עושה מעשה בראשית בלבד. וכך נפסק בשולחן ערוך (או"ח סי' רכ"ז סעיף א') שמברכים ברכה זו רק "על רוחות שנשבו בזעף". וכתב המשנ"ב (ס"ק ד') שכיוון שאין אנו בקיאים להבחין בין הבאים בזעף לבאין בנחת, לכן טוב לברך תמיד על רוח סערה רק ברכת עושה מעשה בראשית.
אך ביחס לסופות טרופיות (הוריקן) החזקות לפי כל קנה מידה הכריעו הפוסקים שיש לברך עליהן ברכת שכוחו וגבורתו מלא עולם. גם את ברכת הרוחות אין לברך אלא פעם אחת כל זמן שמדובר באותה סופה.
-
RE: הוריקן ארה"ב
ומי ביקש גשם ולא קיבל ? (או ברוח ימי הדין: בראש השנה יכתבון וכו' מי במים''). צפי ל- 251 מ''מ גשם.
-
RE: הוריקן ארה"ב
נכון לשעה 20:00 (9/10)- הסופה העוצמתית ביותר ב-100 השנים האחרונות ''מילטון'' החלה לפגוע בפלורידה- בשיאה צפויות רוחות בעוצמה של יותר מ- 200 קמ״ש.
נכון לשעה זאת מהירות הרוח היא 233 קמ''ש, אחרי שבבוקר בשעה 9:00 הגיעה מהירות הרוח ל- 259 קמ''ש.
-
RE: הוריקן ארה"ב
ומשהו קצת אבסורדי לגבי השם שניתן להוריקן החביב
ההוריקן קיבל את השם החביב ''מילטון''. מיהי אותה מילטון שעל שמה נקרא ההוריקן? ובכן- מילטון (באנגלית: Milton) היא עיירה במדינת מסצ'וסטס בארצות הברית ופרוור אמיד של בוסטון. המקום מוגדר "כאחד מהמקומות הטובים ביותר לחיות בו בארצות הברית".
אז באמת זה שם מתאים מאוד להוריקן ברמה הרסנית ביותר. אולי להוריקנים הבאים יקראו ''הוריקן גן העדן'' או ''הוריקן פרדייס'' או ''הוריקן נירוואנה'' וכדומה...
-
RE: הוריקן ארה"ב
זלמן קצת פרטים וציטוט ממה שהתפרסם אתמול.
בארצות הברית נערכים בדחיפות להתמודדות עם הוריקן "מילטון", שצפוי להכות בפלורידה בעוצמה חסרת תקדים. הסופה, המוגדרת כאחת החזקות ביותר במאה השנים האחרונות, הובילה לשורת צעדים חריגים ברמה הלאומית והמקומית.
נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, הודיע אתמול (שלישי) על ביטול נסיעותיו המתוכננות לאפריקה ולגרמניה. בגרמניה, הנשיא היה אמור לקיים שיחה חשובה עם הקנצלר אולף שולץ בנוגע למצב במזרח התיכון. "אנחנו הולכים להישאר מרוכזים במה שלפנינו. הוריקן מילטון עשוי להיות אחת הסופות הקשות ביותר של מאה השנים האחרונות," הצהיר ביידן, מדגיש את חומרת המצב.
מטאורולוגים מעריכים כי ההוריקן יפגע בפלורידה במהירות של כ-230 קילומטרים לשעה, מה שעלול לגרום לנזק עצום ולפגיעה בחיי אדם. הרשויות במדינה פועלות במרץ לפינוי תושבים מאזורי הסיכון במטרה לצמצם את מספר הנפגעים הפוטנציאלי.
ההוריקן צפוי להתחיל את מסלולו ההרסני במפרץ טמפה, אזור שלא חווה פגיעת הוריקן מזה 103 שנים. משם, הסופה צפויה לנוע לעבר מרכז פלורידה, מה שמעלה חששות כבדים לגבי היקף הנזק הצפוי באזורים מאוכלסים בצפיפות.
התגובה הפדרלית והמדינתית המהירה מדגישה את חומרת האיום שמציב הוריקן "מילטון". ביטול נסיעותיו של הנשיא ביידן, במיוחד אלו הקשורות לענייני חוץ חשובים, מצביע על הקדימות העליונה שניתנת להתמודדות עם הסופה המתקרבת.
רשויות החירום בפלורידה ובמדינות השכנות נמצאות בכוננות גבוהה, כשהן נערכות לתרחישים שונים של פגיעה והצפות. תושבי האזורים המועדים לפגיעה התבקשו לעקוב אחר הנחיות הרשויות ולהיערך לאפשרות של פינוי מהיר.
ובנתיים- הוריקן מילטון הפך להוריקן בדרגה חמש – וצפוי להיות אחד העוצמתיים ביותר אי פעם באזור. מאות אלפים בפלורידה נמצאים תחת אזהרות פינוי. -
RE: מרשמלו
גשם עד בלי די במקרה שלנו בשורה בהחלט לא טובה. לפי מה שמתחיל להסתמן צפוי כנראה לילה ראשון של סוכות עם גשם במקומות שונים. אבל הטווח עדיין רחוק והדברים יכולים להשתנות לטוב ולמוטב.
-
RE: הדלקת משואות בצפת- ולא ביום העצמאות אלא בראש השנה (ושאר ראשי חדשים)
והיכן היה המקום שבו היו משיאין משואות בצפת ?
כתב ר"ש סיריליאו שביעית פ"ו ה"א: קצרא דגלילא- נראה דזו צפת, שיש בה מגדל גדול ובלשון ערבי קרוי הבירה אל קצר ובירושלמי דר"ה מוכח דמשואות היה להן במגדל צפת וא"כ נראה שכבשוהו וכן הקבלה כאן.
והיכן הוא אותו מגדל גדול "מגדל צפת" שבו היו משיאין משואות ? אולי “המצודה" ? לא יודע. אך לפי הפירושים שהבאנו לעיל לענין המשואות אולי נוכל לבחון את הדבר.
לפירוש הגרח"ק- הדלקת המשואות בצפת היתה בכדי להודיע לבי"ד שהיו יושבים בטבריה שהשלוחים הגיעו לצפת והודיעום שנתקדש החודש. ולפירוש זה יתכן בהחלט ש"מגדל צפת" שהוא מקום השאת המשואות היה ב"מצודה" שהיא מקום גבוה הנראה היטב בטבריה.
וגם לפירוש שבשביל הידיעה שקידשו החודש היה דרכם של אנשי צפת לעשות משואות מפני השמחה, יתכן שהיו עושים כן ב"מצודה", שהרי כפי שמבואר בפי' הר"ש סיריליאו שהזכרנו לעיל, את המשואות היו משיאין ב"מגדל צפת", ויתכן מאוד שהכוונה היא ל"מצודה".
אבל לפירוש השלישי שהבאנו לעיל, יש להסתפק אם ה"מצודה" היתה המקום שבו השיאו את המשואות, שהרי לפירוש השלישי- בצפת היה המקום הנקרא במשנה "בית בילתין" שהוא הנקודה האחרונה בארץ ישראל שבה היו משיאין משואות, והיו משיאין בה משואות עד שהיו רואים את כל הגולה (דהיינו בבל) כמדורת האש. (ר"ה פ"ב משנה ד'). ובגמ' בר"ה (כ"ג ע"ב) מבואר ש"בית בילתין" זו בירם. אז לומר ש"המצודה" היא בירם ? לא יודע. אבל מה שבטוח ש"המצודה" היא לא בדיוק המקום המתאים להשאת משואות כדי להודיע לבני הגולה דהיינו בבל, כי בבל נמצאת צפונית מזרחית לצפת, כך שהמצודה למרות גובהה, מ"מ יש את הר כנען וכן את ביריה שמסתירים את האופק הצפון מזרחי, כך שהדלקת המשואות ב"מצודה" לא תיראה בבבל, כי יש את ההרים ממזרח ומצפון למצודה שמסתירים את האופק, ומי שעומד ב"מצודה" יכול אומנם לראות הרבה מאוד למצד מערב וכן לצד דרום וכן לצד דרום מזרח, אבל לא לצד צפון מזרח שם האופק מוסתר ע"י ההרים, ומי שעומד במצודה לא יוכל לראות "את כל הגולה כמדורת האש". ובודאי שהיה יותר מתאים להדליק את המשואות בהר כנען או ב"פיקוד צפון" אשר שם רואים היטב את האופק הצפון מזרחי.
-
RE: הדלקת משואות בצפת- ולא ביום העצמאות אלא בראש השנה (ושאר ראשי חדשים)
ומה הקשר של כל הנ"ל לראש השנה הקרב ובא ?
כאן אני זקוק בדחיפות לעזרתו של ידידנו מאור גליל העליון או כל אחד אחר מיושבי עיה"ק צפת, או כל מי שבקי במנהגי צפת ובטעמיהם. אומנם זכיתי להיות בצפת בימים הנוראים של השנים תשמ"ו ותשמ"ז עת למדתי בישיבת צפת בראשות הגאונים רבי שמחה הכהן קפלן זצ"ל והגאון האדיר רבי חיים מיליקובסקי זצ"ל (אביו של הרב'ה מאמשינוב שליט"א), אך לא זכור לי כיצד נהגנו בראש השנה ב"תשליך", אבל מה שברור הוא שלא הלכנו ל"מצודה" לאמירת "תשליך", כך שמנהגי המקום אינם ידועים ואינם זכורים לי.
ובמה הדברים אמורים ? ובכן- בלוח "דבר בעיתו" הביא שבצפת עולים לצורך אמירת "תשליך" ל"מצודה" או לגן העיר להשקיף על ים כנרת, והמנהג הוא להמתין שם עד צאת הכוכבים כדי לראות את המשואות, שלא בטלו מעולם בצפת כמבואר בירושלמי.
ולכאורה הכוונה היא שיש מנהג להתעכב לאחר התשליך ב"מצודה" עד לצאת הכוכבים, ומנהג זה להתעכב עד צאת הכוכבים נשאר מהתקופה שבה היו משיאים משואות סמוך לימה של טבריה, ובצפת היו רואים את אותן משואות ומדליקים אף הם משואות, ולכך היו ממתינים עד לצאת הכוכבים של יום א' דראש השנה, שאז היו מדליקים משואות סמוך לימה של טבריה, והיו יושבי צפת רואים את המשואות שהדליקו סמוך לימה של טבריה והיו מדליקים גם הם משואות.
ואם אמנם לכך הכוונה, אז הדבר יתיישב לפי חלק מהפירושים שהבאנו לעיל, שלפירוש שבשביל הידיעה שקידשו החודש היה דרכם של אנשי צפת לעשות משואות מפני השמחה, יש לפרש שאנשי צפת היו מתעכבים עד צאת הכוכבים לראות את המשואות שהדליקו סמוך לכנרת, וכשהיו רואים את המשואות והיו יודעים שהוקבע החודש בזמנו היו מדליקים משואות לשמחה, והיו נוהגים כן גם במוצאי יו"ט הראשון של ראש השנה.
וגם לפירוש ש"בית בילתין" היתה בצפת, ולכך היו מדליקים בה גם לאחר ביטול המשואות כי היא המקום הסמוך ביותר לגולה,- יש לומר שיושבי צפת היו מתעכבים עד לצאת הכוכבים של ראש השנה, כי הרי מושב בית הדין שהיו מקדשים בו את החודש היה סמוך לימה של טבריה כמו שמבואר בירושלמי, ושם היו משיאים משואות, וכשיושבי צפת דהיינו "בית בילתין" היו רואים את המשואות שהדליקו סמוך לימה של טבריה היו מדליקים אף הם את המשואות כפי שנהגו מאז ומעולם.
אולם לפירוש שפירש הגר"ח קנייבסקי זצוק"ל בכוונת הירושלמי לא יתיישב כ"כ המנהג, שהרי לפירושו טעם ההדלקה בצפת היה בכדי להודיע לבית הדין בטבריה שהשלוחים הגיעו לצפת והודיעום שנתקדש החודש. והנה דבר זה שייך אך ורק באותם חודשים שהיום הראשון של החודש לא חל בשבת או ביום טוב, כי שלוחי בי"ד להודיע שנתקדש החודש לא היו הולכים לא בשבת ולא ביו"ט. וממילא בראש השנה לא היתה מציאות שהשלוחים יצאו מטבריה ויגיעו לצפת, כי השלוחים היו יוצאים מטבריה רק במוצאי ר"ה. ואף אם הם הגיעו לצפת בליל ב' בתשרי (וכגון ע"י רכיבה על סוסים מהירים וכדו', דבר שאינו מסתבר, ובמיוחד שמדובר בלילה), מ"מ בודאי שזה היה זמן רב לאחר צאת הכוכבים, וגם איזה ענין היה להתעכב ב"מצודה" עד צאת הכוכבים אם הידיעה על קידוש החודש היתה ע"י השלוחים ולא ע"י המשואות. כך שלפירושו של הגרח"ק בירושלמי לא נוכל למצוא טעם במנהג להתעכב עד צאת הכוכבים.
אך בלאו הכי יש לתמוה על פירוש הגרח"ק מדוע באמת היה צורך ששלוחי בי"ד יודיעו ליושבי צפת מתי נתקדש החודש, והרי בי"ד היו משיאין משואות סמוך לימה של טבריה להודיע שנתקדש החודש בזמנו, ומסתמא יושבי צפת היו יכולים לראות את אותן משואות, וא"כ אין הם זקוקים להודעת שלוחי בי"ד בכדי לדעת שנתקדש החודש בזמנו, וצ"ע.
הכינרת כפי שהיא נראית מה''מצודה'' בצפת
-
RE: הדלקת משואות בצפת- ולא ביום העצמאות אלא בראש השנה (ושאר ראשי חדשים)
הדלקת המשואות בצפת, מה הטעם?
כאמור- מדברי הירושלמי מתבאר שגם בצפת היו משיאים משואות, ואף לאחר שבטל רבי את השאת המשואות, עדיין המשיכו בצפת להשיא משואות. ומדוע היו נוהגים כן ומה הפירוש בדברי הירושלמי בנוגע לצפת מצאנו כמה פירושים במפרשים על הירושלמי.
בביאור הגר"ח קנייבסקי לירושלמי פירש שבצפת היו משיאין משואות, ורב זעירא שאל אם אלו שרואין את המשואות שהשיאו בצפת האם משיאין גם הם. (כי כך היה המנהג קודם שבטלו המשואות, שכל מי שרואה את המשואות היה מדליק גם הוא עד שהיו רואים את כל הגולה כמדורת אש). א"ל רבי ביטל את המשואות, וא"כ צפת עצמה שמשיאין בה משואות אין זה בכדי להודיע לאלו שרואין אותה שקידשו את החודש בזמנו, אלא כדי להודיע לבי"ד שהיו יושבים בטבריה שהשלוחים הגיעו לצפת והודיעום שנתקדש החודש, וממילא אלו שרואין את המשואות בצפת למה ישיאו. (וכן פירש באור שמחה ובעוד מפרשים).
ויש שפירשו (קרבן העדה, תולדות יצחק) שהטעם שאנשי צפת היו משיאין משואות, היינו שמכיון שהם היו קרובים למקום הועד (שבו קידשו את החודש), אז בשביל הידיעה שקידשו החודש היה דרכם של אנשי צפת לעשות משואות מפני השמחה (ולא בשביל להודיע לאחרים שנתקדש החודש בזמנו).
אך ראיתי מי שפירש באופן מחודש (פי' מזכרת ירושלים על הירושלמי) ש"בית בילתין" הנזכר במשנה בראש השנה כמקום הרחוק ביותר שבו היו מדליקים משואות בארץ היה בצפת, ובהדלקה זו בבית בילתין/ צפת היו מודיעים לגולה שנתקדש החודש בזמנו. ומה שלא ביטלו את השאת המשואות בצפת הוא משום שהם שהיו מודיעים לכל בני הגולה.
-
RE: הדלקת משואות בצפת- ולא ביום העצמאות אלא בראש השנה (ושאר ראשי חדשים)
השאת המשואות סמוך לים טבריה, מה הטעם שהמשיכו להשיא משואות גם לאחר שרבי ביטל את המשואות?
מדברי הירושלמי מתבאר שמים טבריה (דהיינו סמוך לכנרת) לא בטל מנהג השאת המשואות. ופירשו מפרשי הירושלמי משום שבאיזור טבריה לא היו גרים כותים, ולכן לא חששו לתקלה, ועל כן המשיכה שם התקנה של השאת המשואות. (קרבן העדה ועוד מפרשים). ויש שפירשו עוד ש"בית בילתין" המוזכר במשנה בראש השנה כהמקום הרחוק ביותר בארץ ישראל שבו השיאו משואות, אותו מקום היה סמוך לים כינרת, ומאותו מקום לא ביטלו את השאת המשואות בגלל קורבתו לגולה. (פני משה).
-
RE: הדלקת משואות בצפת- ולא ביום העצמאות אלא בראש השנה (ושאר ראשי חדשים)
האם מנהג השאת המשואות בטל לגמרי ?
מסתבר שגם לאחר שביטלו את הדלקת המשואות בגלל קלקול הכותים, מ"מ היו מקומות שבהם הדלקת המשואות המשיכה גם לאחר מכן. וכך מובא בירושלמי (ראש השנה פרק ב' הלכה א'): מי ביטל את המשואות? רבי ביטל את המשואות. א"ר אבהו, אע"ג דאמר את בטלו את המשואות לא בטלו מים טיבריה. ר' זעירא בעא קומי ר' אבהו- אילין דחמיין צפת מהו דיסבון, א"ל רבי ביטל את המשואות צפת למה מסבה. אלא בגין מודעא דאינון ידעין. (א"ר אבהו, אע"פ שאמרנו שבטלו המשואות, לא בטלו המשואות מים טבריה. ר' זעירא שאל לפני רבי אבהו, אלו שרואים את צפת האם ישיאו משואות, אמר לו- רבי ביטל את המשואות אז צפת מדוע משיאים משואות, אלא בשביל להודיע שהם יודעים).
-
הדלקת משואות בצפת- ולא ביום העצמאות אלא בראש השנה (ושאר ראשי חדשים)
כידוע שבזמן שנהג קידוש החודש, אז באופן שהיה החודש מתקדש בזמנו, היו משיאין משואות בראשי ההרים הגבוהים כדי להודיע לגולה שבי"ד קידשו את החודש בזמנו. והדלקת המשואות היתה בלילה שלאחר ראש חודש.
וכך מובא במסכת ראש השנה פרק ב': בָּרִאשׁוֹנָה הָיוּ מַשִּׂיאִין מַשּׂוּאוֹת. מִשֶּׁקִּלְקְלוּ הַכּוּתִים, הִתְקִינוּ שֶׁיְּהוּ שְׁלוּחִין יוֹצְאִין: כֵּיצַד הָיוּ מַשִּׂיאִין מַשּׂוּאוֹת ? מְבִיאִין כְּלֻנְסָאוֹת שֶׁל אֶרֶז אֲרֻכִּין וְקָנִים וַעֲצֵי שֶׁמֶן וּנְעֹרֶת שֶׁל פִּשְׁתָּן וְכוֹרֵךְ בִּמְשִׁיחָה, וְעוֹלֶה לְרֹאשׁ הָהָר וּמַצִּית בָּהֶן אֶת הָאוּר, וּמוֹלִיךְ וּמֵבִיא וּמַעֲלֶה וּמוֹרִיד, עַד שֶׁהוּא רוֹאֶה אֶת חֲבֵרוֹ שֶׁהוּא עוֹשֶׂה כֵן בְּרֹאשׁ הָהָר הַשֵּׁנִי, וְכֵן בְּרֹאשׁ הָהָר הַשְּׁלִישִׁי: וּמֵאַיִן הָיוּ מַשִּׂיאִין מַשּׂוּאוֹת, מֵהַר הַמִּשְׁחָה לְסַרְטְבָא, וּמִסַּרְטְבָא לִגְרוֹפִינָא, וּמִגְּרוֹפִינָא לְחַוְרָן, וּמֵחַוְרָן לְבֵית בִּלְתִּין, וּמִבֵּית בִּלְתִּין לֹא זָזוּ מִשָּׁם, אֶלָּא מוֹלִיךְ וּמֵבִיא וּמַעֲלֶה וּמוֹרִיד עַד שֶׁהָיָה רוֹאֶה כָל הַגּוֹלָה לְפָנָיו כִּמְדוּרַת הָאֵשׁ.
כאמור- המנהג להשיא משואות בטל לאחר שהכותים קלקלו בכך שהם היו משיאין משואות שלא בזמן כדי להטעות, שפעמים שהחודש היה מעובר, והם היו מדליקים משואות כדי שיחשבו שהחודש היה חסר.
-
RE: עידן חדש
זלמן ''חסדי ה' כי לא תמנו כי לא כלו רחמיו''. נודה לך על ניסך שבכל יום עמנו.
''לא נבראו רעמים אלא לפשט עקמומיות שבלב''. אולי קצת נתעורר יותר ערב יום הדין תשפ''ה להתחנן לפניו יתברך שיאמר לצרותינו די ושיגאל אותנו בקרוב.
-
דיווחי מזג האוויר יום שלישי כ''ח באלול תשפ''ד (1/10/24)
לקראת יום גשום? לפי תמונת הלויין- קו עננות מול חופי הארץ מתקדם לעבר חופי הארץ. לפי תמונת המכ''ם מדובר בעננות פעילה, כך שלא נתפלא אם נראה גשם שיורד פה ושם בשעות הקרובות.