ערב טוב לכולם.
גם הערב המודלים לטווחים הארוכים (160+) מראים על כלום ושום דבר. הפוטנציאל קיים, אך הרמה החזקה שמעלינו מונעת מכל טיפת גשם להגיע... תרחיש פסימי של יובש ממערכות משמעותיות במשך שבועיים לפחות הוא ראלי לחלוטין. זוהי נורה אדומה שיש לייחס לה חשיבות רבה. יכול כמובן להשתנות ויש לקוות שישתנה.
כמו כן, החורף עוד לא נגמר
הודעות שפורסמו על ידי am124361
-
RE: עדכוני מודלים - להמשך
-
RE: עדכוני מודלים יום ראשון
שימו לב שגם הערב אין כיוון למערכת רצינית בהמשך הטווח אצל כל המודלים.
-
RE: עדכוני מודלים יום שני
מה25 לחודש גשמים והתקררות נוספת בכל הארץ. המערכות שיבואו יהיו בעלי ערכי קור חריגים מאוד מהממוצע בשני גלים.
גפס והקנדי הערב עם גרסה אופטימית מאוד לגל השני (29-1); מערכת רצינית וממושכת עם ערכי קור חריגים מאוד (אין טעם לפרט כרגע)
כמה דברים שצריך להבהיר: הגל השני (29-1) הוא נכון לעכשיו הגל הקרוב ביותר להתפתח למערכת שאנחנו משתוקקים לה מזה זמן רב!! לצערי, המודלים (כמו איסי) עלולים למתן את ההמערכת.. עלינו להיות ערוכים לזהובהמשך?
הכיוון הוא חיובי מאוד. הפוטנציאל עדיין קיים והמערכות ימשיכו לנוע לאיזורינו בשבועיים הקרובים. השאלה האמיתית האם נצליח לממש את הפוטנציאל, ובשביל זה נצטרך לחכות... נכון לעכשיו המצב הוא בלתי צפוי ואמנע מלתת הערכותהתקופה המבורכת הזאת שתבוא עלינו לשבועיים הקרובים - היא לא היחידה שתבוא
סך הכל אין בכלל מה להוסיף... המומחים פה עושים עבודה מצויינת ומעדכנים באופן רציף, ישר כוח לכל אחד ואחת מכם!!
שיהיה המשך שבוע טוב ובע"ה שנה מושלגת! -
RE: עדכוני מודלים שני - שלישי
גפס, הקנדי ואיסי מראים על מערכת בסביבות ה25, אופי המערכת טרם נקבע וכנראה ישתנה עוד הרבה לפה או לפה. בכל אופן יש פעילות רבה הן של הוורטקס הפולארי והן במפות והתרחישים מעל ישראל בסביבות ה25 והלאה.... נשמע מוכר..... לא?
שימו לב לזה - ממוצע הרצות של גפס לעוד 306 שע'!!
-
RE: עדכוני מודלים פרשת בוא 1
התחזית החד צדדית שהראה איסי בניגוד לשאר המודלים קרסה, אפשר לראות זאת ברצף העדכונים האחרונים את ההתמתנות העקבית שלו.
סך הכל הרעיון למערכת רצינית וקרה כבר ב22 נמוגה כמעט לחלוטין. אם זאת, עדיין קיימת האפשרות למערכת גשם באותן התאריכים.הפוטנציאל להדרמת אפיקים למרכז\מזרח אירופה החל מה25 לחודש היא אדירה. מנגד, גפס והקנדי הערב עם רמה מעל חבל הבלקן. רמה כמו זו עלולה לעכב ולהילחם באפיקים פוטנציאליים. נקווה מאוד שגפס בודד בתרחישים שלו, אנו מחכים זמן רב להגעת מערכות מעניינות לאיזורנו.
שיהיה המשך שבוע טוב לכולם.
-
RE: עדכוני מודלים פרשת בוא 1
העדכונים הערב הם פשוט וואו!!
הערב הקנדי מראה על מערכת רצינית וממושכת עם הרבה משקעים וקור חריג (אולי *** ) כבר ב22 לחודש!!
המודל האירופאי, איסי, מראה על תרחיש דומה למערכת ממושכת עם קור חריג מאוד, דומה באופיו לקנדי.
עדכונים כמו אלו מעלים את האופטימיות בתקופה הזו!
אבל
המודל גפס מתנגד בתוקף לקיום מערכת בטווח אותן התאריכים; הרוב המוחלט של התרחישים שלו מתנגד למהלך של איסי בצורה מובהקת. אמינותו של הקנדי היא נמוכה במידה ניכרת מזו של האירופאי, ורוב תרחישיו לא מראים על מערכת באותן העוצמות. המודל הגרמני לא מראה על כיוון למערכת דומה. בנוסף, גפס לא הכיר במערכת רצינית באותן התאריכים כבר כמה עדכונים. כך גם איסי בעדכוניו הקודמים.ומה בהמשך? לפי מגמות לטווח ארוך - המשך החורף יהיה גשום וסוער לתקופה ממושכת של שבועיים לפחות החל מה22! יש צפי למשקעים רבים, נקווה שזה יתממש
חיים 2 בתקווה שהמערכת תתממש (בע"ה!!) באותן התאריכים, לא אסתייג בכלל מהעובדה שלא ראיתי את המערכת הזאת. מדובר במהלך מפתיע מאוד
-
RE: מבט ראשוני בלבד להמשך חודש ינואר
חיים 2 אף פעם לא אמרתי שאני יודע מה יהיה בעוד 16 יום. הכתיבה שלי לעולם לא הייתה וודאית בנוגע לתאריך בטווחים כאלו.
CFS לא יכול לספק תחזיות כמעט בכלל (אפילו לא לטווחים קצרים), אבל סך הכל הוא יכול להראות על כיוונים מעניינים על פרקי זמן ארוכים. -
מבט ראשוני בלבד להמשך חודש ינואר
ערב טוב לכולם.
במהלך הימים הקרובים יבואו לאיזורינו שתי מערכות. המערכת המרכזית תבוא ב14 לחודש עם ערכי קור מתחת לממוצע, ובע"ה יהיו הרבה גשמים.הערה: ככל שהמועד רחוק יותר כך אמינות התחזית נמוכה יותר, אין להתבסס על הנקרא בתחזית זו.
בסביבות ה16 לחודש הפעילות תתרחק מישראל, ניתן לראות בבירור בעדכונים האחרונים. הוורטקס הפולארי יקח הפסקה מאיתנו ופעילותו תעבור לאזור אחר. ככה"נ נחווה התחממות הדרגתית והיעדרות מערכות רציניות באותם הזמנים. הטמפ' צפוייה לעלות בשלוש מע' לפחות מעל הממוצע. רמה תעלה מעלינו, תתקבע ותימנע ממערכות רציניות הגיע אלינו.
התקופה הזאת תישאר בארץ לפחות עד ה22.אבל!!
לאחר ה25 לחודש הפעילות בע"ה תחזור אלינו. אי אפשר לספק כרגע מועד למערכת הרצינית הבאה. נכון לעכשיו אני עוקב אחר סימנים למערכת חריגה שיכולה לבוא בסוף החודש. אבל אין מי שיודע בכאלו טווחים .
אופי החורף ככל הנראה ימשיך להיות כזה; מערכות קרות וגשומות לעיתים רחוקות כאשר בניהן נחווה מיעוט בגשמים והתחממות משמעותית. אני עוקב בשבועות האחרונים אחר מודל CFS וניתן לראות זאת בבירור שוב ושוב. לתשומת לבכם.
שנזכה בבשורות טובות -
RE: עדכון מודלים שבוע פרשת וארא
סיכום עדכוני ערב:
7-9 התחממות משמעותית בכל אזורי הארץ. הטמפרטורות יהיו מעל הממוצע במידה ניכרת (ירושלים - 19 מע').
10-15 מערכות גשם שיבואו בשתי פעימות: אחת ב10-13 לחודש; טמפ' ממוצעות + גשמים מקומיים. הפעימה השנייה יכולה לבוא ב14-16 לחודש; טמפ' ממוצעות ומטה, לא מסתמנות להיות חריגות. אין כעת וודאות בנוגע למאפיינים של הפעימה השנייה.שבוע טוב לכולם
-
מדריך לניתוח מפות המודלים (חלק 2)
מדריך מורחב לניתוח מפות ומודלים
חיזוי מזג אוויר זה לא משימה קלה בכלל, היא תלויה בהרבה שינויים וגורמים שונים. למזלנו, יש בעולם מחשבי-על שלוקחים מידע מכל התחנות בעולם (כמו לחץ אוויר, לחות, רוח וכו') ומחשבים באמצעות חישובים מתמטיים מסובכים (ששונים בן מודל למודל) מה יקרה בעתיד. התוצאות מוצגות לנו בהדמיה שזמינה לכל אחד.
האתר הנפוץ ביותר שאנחנו משתמשים בו: https://www.wetterzentrale.de/en/default.php
החצים השחורים = תפריט המודלים.
החצים האדומים = המפות הנפוצות.
הריבוע הירוק = תיקיית ההרצות.
אז איזה מודלים יש לישראל?
-
המודל האמריקאי (GFS) – מתעדכן 4 פעמים ביום.
המודל נקרא גם גפס (GFS).
בוקר: בסביבות 6:30
צהרים: 12:30
ערב: 17:30
לילה: בסביבות 23:30.
המודל מאפשר לנו מבט לטווחים של 384 שעות! (16 ימים). ולמעלה מ30 הרצות!
המודל מצטיין בלחזות מגמות ודפוסים לטווח הרחוק (7-15 יום). זהו המודל הטוב ביותר (לטעמי) שנותן לנו טעימה לטווחים הזויים. המודל לא מצטיין במיוחד לטווחים הקצרים והבינונים בניגוד לECMWF – המודל האירופאי. -
המודל האירופאי (ECMWF) – מתעדכן פעמיים ביום.
המודל נקרא גם איסי (EC)
בוקר: בסביבות 6:00
ערב: בסביבות 20:00
מודל שמאפשר לנו מבט לטווחים בינוניים של 240 שעות. מצטיין בלחזות מזג אוויר לטווח הבינוני והקצר. נכון לעכשיו הוא המודל הטוב ביותר לטווחים הבינונים עבור ישראל. -
המודל הבריטי (UKMO) – מתעדכן פעמיים ביום, בוקר וערב.
מודל שמאפשר לנו מבט לטווחים הבינוניים (168 ש'). הוא לא מצטיין במיוחד יחסית למודל האירופאי, למעט לחץ האוויר בגובה פני הים. -
המודל הקנדי (GEM) – מתעדכן פעמיים ביום, בוקר וערב. מאפשר לנו מבט לטווח הרחוק (כמו איסי = ECMWF) של כ240 שעות. מניסיון, אמינותו נמוכה במידה ניכרת מהמודלים האחרים.
-
המודל הגרמני (ICON) – מתעדכן פעמיים ביום, בוקר וערב. נותן מבט של כ180 שעות. לא מצטיין במיוחד ביחס לשאר המודלים.
אז כמה מושגים על המודלים:
- הרצות – מודלים מסוימים (בניהן גפס) לוקחים את הנתונים מהשטח ומחשבים שוב בשביל לראות מה יקרה. לתוצאה קוראים תרחיש הדמיה שמוצגת בצורה נפרדת וניתן לגשת אליה בקלות. שימו לב שלתרחישים אמינות נמוכה מההרצה המרכזית.
- אנסמבל (ENSEMBLE) – גרף שמראה את התפלגות התרחישים. כלומר לוקחים פרמטר כלשהו ולפי גרף ניתן לראות את הנתונים של כל התרחישים. נותן אינדיקציה על וודאות – אם כל התרחישים מראים על נתונים דומים, ניתן להניח שישנה וודאות בתאריכים אלו. דרך להשוואת התרחישים בצורה קלה. לרוב הנתונים מוצגים בגרף. קישור: https://www.wetterzentrale.de/en/show_diagrams.php?model=gfs&var=2&lid=ENS&h=0
- מגמה – רצף של עדכונים ותרחישים שמראה על נקודות שחוזרות על עצמן שוב ושוב. למשל מערכת שנראית בתאריך מסוים למשך מספר עדכונים.
אוקי... מה אני רואה בכלל??
- אז המפה הנפוצה ביותר היא מפת 500 מיליבר (hPa) שמאופיינת במפה צבעונית ונותנת אינדיקציה למערכות פוטנציאליות. אז בואו נעשה סדר: 500 מיליבר (hPa או מיליבר – יחידת מידה למדידת לחץ) הוא לחץ אוויר מסוים.
בשטח פני הקרקע הלחץ הממוצע הוא 1013 מיליבר.
ככל שעולים כלפי מעלה – לחץ האוויר קטן.
אז מה המפה הצבעונית מציגה לנו? היא מציגה באיזה גובה מעל פני הים לחץ האוויר הוא 500 מיליבר.
שימו לב שבמקרא המפה כתוב מספרים כמו 552 (3 ספרות). בשביל למצוא את הגובה צריך להכפיל ב10 או להוסיף 0. למשל 552 הכוונה ל5,520 מטר.
לדוגמה, אם הצבע הוא ירוק זה אומר שבגובה 5,520 מטר לחץ האוויר הוא 500 מיליבר (ע"פ מקרא מפה).
אז בשביל מה צריך את המפה הזאת?
ככל ששכבת הלחץ 500 מיליבר נמוך יותר – כך האוויר דחוס יותר. אוויר דחוס יותר = אוויר קר יותר. אוויר קר יותר = מערכת (בגדול). בישראל אם שכבת ה500 מיליבר נמצאת בגובה 5520 מטר (האזור הירוק) אז תהיה מערכת רצינית באזורינו.
מושגים
- אפיק רום = שלוחה של אזור (בדרך כלל יקרא "ירוק") בצורה של U שמדרים (יורד דרומה) לעבר ישראל. לדוגמה:
- אפיק עמוק = אפיק רום אך חריג מאפיקים רגילים (במפה מתואר כ"כחלחל").
- אפיק רום מנותק = "בועה" אזור בו לחץ 500 מיליבר נמוך מהאזור סביבו, אך מנותק מגרעין. אפיק "צף". לדוגמה:
מפת 850 מיליבר
המפה השנייה היא מפת טמפרטורה בגובה 850 מיליבר. המפה מציגה לנו את הטמפרטורה בשכבת האוויר שבו הלחץ שלו הוא 850 מיליבר. פרמטר זה מאפשר לנו להעריך בצורה מדויקת את הטמפרטורה על הקרקע. לדוגמה, אם במפה הטמפרטורה היא קטנה ממינוס 2, בשילוב עם אפיק עמוק = שלג בהרים.שקע ברומטרי ולחץ בגובה פני הים
לחץ בגובה פני הים מתואר במפה כפסים לבנים על המפה. ראשית, עלינו להבין איך לקרוא את המפה: הפסים הלבנים הם בצורה מעגלית, ובתוך כל השטח המעגלי הזה לחץ האוויר כתוב על הפס הלבן. כלומר, בשביל למצוא את לחץ האוויר באזור מסוים, נחפש את "העיגול" הראשון שהאזור בו נמצא. לדוגמה:
השטח הסגול, הוא העיגול הקרוב ביותר שבו ישראל נמצאת. ולכן, לחץ האוויר בגובה פני הים מעל ישראל הוא 1020 מיליבר.
למה זה רלוונטי?
שקע ברומטרי זה כשלחץ האוויר בגובה פני הים הוא נמוך מהאזור סביבו. בישראל, יש כמה סוגים של שקעים ברומטרים. הבולטת ביותר היא שקע קפריסאי (שקע מעל קפריסין) שמלווה באפיק רום. כמו שמתואר בתמונה:
איך זה עובד?
האוויר בתוך השקע הוא בעל לחץ אוויר נמוך. לכן, האוויר שמסביב לשקע נכנסים בתנועה מעגלית לתוכו (כדי "למלא" את השקע עם לחץ האוויר הנמוך) כאשר האוויר מגיע למרכז השקע, הוא מתחיל לעלות כלפי מעלה. האוויר כשעולה למעלה פוגש באוויר קר יותר, מה שמביא לגשם כבד. אם תראו שקע עמוק מעל קפריסין בשילוב עם אפיק, תדעו שגשם כבד במיוחד ירד בארץ.
בואו ננסה לנתח מפה:
התאריך: מפה ל14 לינואר.
סוג המפה: גובה מפלס 500 מיליבר.
מה אנחנו רואים?
אפיק עמוק מעל ישראל.
לחץ אוויר נמוך בגובה פני הים מעל קפריסין (1,000 מיליבר) = שקע קפריסאי עמוק מאוד.
לכן, ניתן לפרסם פוסט באקלימוס שב14 לחודש ע"פ עדכון גפס הנוכחי - מסתמן מערכת רצינית.
זה היה מדריך מורחב לניתוח מפות ומודלים. אם יש שאלות, הצעות או רעיונות - תשאלו. אם לא הבנתם מושג כלשהו, אל תחששו לשאול. לקח לי ימים לכתוב את המדריך, מקווה שעזרתי לכמה שיותר אנשים. שהיה לכם המשך שבוע נעים
-
-
RE: מדריך מורחב לניתוח מודלים
המדריך המורחב לניתוח מודלים מוכן, אם יהיה צורך אפרסם אותו בימים הקרובים. anonimy12314 אם הכנת מדריך לניתוח מודלים, תפרסם אותו מחר או בשישי... אם יהיה מה להוסיף או לחדד המומחים פה ואני נוכל לעזור בשביל לקדם את המדריך והפורום בכלל
-
RE: עדכוני מודלים שבוע פרשת שמות
במבט מלמעלה על כל ההרצות של גפס ניתן לראות הקצנה קלה בערכי הקור בין התאריכים 11-15, כמות ההרצות שתומכות במשקעים רבים במערכת רצינית ירדה משמעותית מהבוקר.
אף אחד מהתרחישים של גפס לא מראה את ההדרמה של האפיק מעל ישראל. הרבה זמן לא הייתה וודאות פסימית כזאת לאופי מערכת בעוד 215 שע'. לא טוב.
עד כה לא זכינו למערכת רצינית עם ערכי קור רציניים, אבל זה ישתנה.. החורף רק התחיל -
RE: עדכוני מודלים שבוע פרשת שמות
סך הכל עדכונים מאוד אופטימיים לקראת מערכת אפשרית ב12 לחודש. כפי שציינתי בעבר השינוי הסינופטי החל ואנחנו מתחילים את התקופה המעניינת של החורף
בנוגע למערכת הבאה, לפי ניתוח ראשוני הסיכויים למערכת כלשהי ב~12 לחודש הם 70%. שימו לב שיש כיוון לרמה חזקה מעל ישראל ב7-10. הרמה ככל הנראה תדחה כל מערכת אפשרית באותם התאריכים, כך שהמערכת שתבוא תצטרף לחכות ולהילחם בשביל לבוא לפה..
שימו לב שרמות כמו אלו יכולות לפגוע ברמות הקור ובהתממשות מלאה של המערכת. -
RE: עדכוני מודלים שבוע פרשת ויחי
שבוע טוב.
נראה שאנחנו לקראת תקופה יבשה ממערכות רציניות שתמשך לפחות שבוע. האפיק שמרשמלו מדבר עליו (רמה במזרח אירופה, יעבור דרך ים התיכון) ככל הנראה (לדעתי) ידחה לסביבות ה12 לחודש, רמה חזקה מעל ישראל מונעת ממערכות להגיע לאיזורינו.
סך הכל המגמה האופטימית של גפס לפעילות חורפית ממשיכה, אך לא לאיזורינו. הפואנציאל למהפך חיובי הוא ממשי.מהרצות ומגמות ארוכות טווח ניתן כבר להעריך:
השליש הראשון של החודש: חם מהממוצע עם כמויות משקעים מזעריות (כאמור).
השליש השני של החודש: יתחיל עם טמפרטורות ממוצעות עם סיכוי לא קטן לכמות יפה של משקעים. בהמשכו הטמפרטורות יכולות לרדת אף מתחת לממוצע + משקעים.
השליש השלישי של החודש: החלק האופטימי ביותר. טמפרטורות מתחת לממוצע וכמויות משקעים רבות.
שימו לב שלא מדובר בתחזית! אלא רק בהערכה מבוססת מגמות. יכול להשתנות. -
RE: עדכוני מודלים שבוע פרשת ויחי
חיים 2 זה שאצל גפס לא רואים את "מערכת העשור" לא אומר שהמצב אבוד. כשמנתחים את הטווח הרחוק מסתכלים בעיקר על המבנה: פוטנציאל אדיר לאפיקים (אפיק אחרי אפיק), אין רמה חזקה מעל ישראל, סימנים ראשוניים למערכות בטווחים רחוקים וכו'. זה שהאפיקים לא מדרימים עלינו, יש עוד זמן לשיפוצים...
הוותיקים של הפורום בוודאי זוכרים שגם לפני שנתיים, החצי הראשון של חודש ינואר היה יבש! וכולנו זוכרים היטב מה קרה אחר כך...
-
RE: עדכוני מודלים שבוע פרשת ויחי
גפס עם עדכון ערב מהאופטימיים ביותר שלו לתקופה. תחילתה של החורף החל מה5 לחודש עם פוטנציאל עצום למערכות קלות ואף עוצמתיות.
כבר ב3-4 גשמים מקומיים וירידה בטמפרטורות.
ב6 אפיק שירד למרכז\מזרח אירופה עם פוטנציאל לנוע לאזורנו (בע"ה).
והטווח הרחוק - מלא בחלומות.
המבנה של גפס לטווח הרחוק הוא בדיוק המבנים שהובילו בעבר למערכות .
התקופה המעניינת של השנה התחילה! -
RE: מדריך מורחב לניתוח מודלים
anonimy12314 סבבה,
אוכל אפילו לשלוח לך את המדריך שהכנתי כך שתפרסם הכל תחת פוסט אחד -
RE: מדריך מורחב לניתוח מודלים
הכנתי בעבר מדריך מורחב לקריאת מודלים אבל בסוף לא פירסמתי באתר. אשפץ אותו קצת ואשלח אותו היום או מחר בע"ה.
-
RE: עדכון מודלים שבוע פרשת ויגש
גפס לא משהו בכלל לטווח הרחוק. לכאורה מראה אפיק מסיבי וקר שמדרים לאזור טורקיה ב28 (שבוע וחצי), אך שמנתחים את ההרצות והתרחישים מתבהר שהסיכוי למערכת מאותו אפיק הוא נמוך מאוד (5%-14%) על פי גפס בלבד. שאר המודלים גם כן מכירים בנוכחות האפיק, מה שמעלה את האופטימיות.
סך הכל לא הפתיחה 'הכי טובה' של החורף, סביר שישתנה. -
RE: עדכוני מודלים שבוע פרשת מקץ -חנוכה
הערב גפס וקנדי מראים ירידה של גרעין קור עצום למרכז אירופה עד יוון. הפוטנציאל שיכול לנבוע מגרעין כזה הוא עצום אם הכל ילך כמתוכנן.
אין רמה מעל ישראל במודל הקנדי בניגוד למודל האמריקאי, ולכן אצלו אני מאמין שיתפתח לכיוון אופטימי יותר.
גפס:
קנדי:
נחכה לאיסי