חידון הקיץ הגדול- חידה מס' 20
-
זהו זה- זמנכם תם, הפיתרון: רכס רדוד, רכס קרקעי, רכס סטטי, רכס רום, רכס דינמי, רכס גבול אפיק
לא חשבתי איזה חיים קשים אני עושה לכם ולעצמי. במקום לחלק את החידה לשש חידות נפרדות, דחפתי בחידה אחת 6 סוגי רכסים, כאשר השישי שביניהם הוא מוכר מאוד מאוד לחברי הפורום, אך אינו מוכר כ''כ בשמו ("רכס גבול אפיק''), אלא מוכר יותר כ''חסימה''. ודרך אגב- המושג הזה של ''רכס גבול אפיק'' הוא מושג המשמש לשתי תופעות כפי שנפרט להלן.
אז מה היה לנו בתמונות? בתמונת המבוא/ כותרת אנו רואים את הכניסה לישוב רכסים, וזה בא לרמוז שכל התמונות עוסקות בסוגים השונים של הרכסים.
-
תמונה ראשונה- האות ר' פלוס דוד, וביחד- רדוד, כמובן הכוונה לרכס רדוד.
-
תמונה שניה- מודעה על מכירת קרקע, ולעניינינו ''רכס קרקעי''. רכס קרקעי הינו מערכת לחץ גבוה המתארכת לאורך איזור גאוגרפי מסוים בגובה פני הקרקע (850- 1000 מ''ב). הרכס מייצר מזג אויר יציב, אך לעיתים גם מזג אויר קר במיוחד בחורף (כגון רכס סיבירי), או לחילופין מז''א יבש בקיץ.
-
תמונה שלישית- עוסקת בחשמל סטטי, ולעניינינו ''רכס סטטי''. רכס סטטי הוא רכס שנשאר ימים במקום ואינו נע יחד עם המערכת הסינופטית.
-
תמונה רביעית- מודעה של קרן השתלמות בשם ''רום'', ולעניינינו ''רכס רום''. רכס רום גובהו הוא ברום 500 מ''מ ומעלה, גורם להתייצבות האטמוספירה, גורם למז''א יבש, ובהיר וחם בקיץ.
-
תמונה חמישית- ''רכס דינמי''. רכס דינמי'' הוא רכס שנע יחד עם המערכת הסינופטית.
-
תמונה שישית- ''רכס גבול אפיק'', או בשמו הלועזי Blocking Ridge. כשמו הלועזי כן הוא- רכס שמונע תנועה מזרחית של אפיקים/ שקעים, ומביא לקיפאון בתנועה הסינופטית. עלול להביא ליובש ממושך או לחילופין לקור רציני. מוכר לנו מאוד מהפוסטים המתריעים על ''חסימה'' שמתפתחת ומונעת מהשקעים והאפיקים לרדת אלינו.
-
-
''רכס גבול אפיק'' במשמעות האחרת שלו
המושג "רכס גבול אפיק" (או באנגלית: "ridge–trough boundary") הוא מונח מטאורולוגי שמשלב שני מצבים סינופטיים:
- רכס ברומטרי (ridge) – אזור של לחץ גבוה יחסית, שמביא בדרך כלל מזג אוויר יציב, יבש, ובהיר.
- אפיק ברומטרי (trough) – אזור של לחץ נמוך יחסית, שמביא לרוב עננות, ירידת טמפרטורות ולעיתים גם משקעים.
רכס גבול אפיק – הסבר:
מדובר במצב מעבר בין רכס לאפיק, כלומר:
- קו גבול שבו מסתיים ההשפעה של רכס ומתחילה השפעה של אפיק.
- מבחינה גאוגרפית או סינופטית, זהו אזור ביניים שבו יש שינויים חדים בתנאי האטמוספירה – כמו שינוי בכיוון הרוח, בטמפרטורה או בלחות.
- לעיתים קרובות, האזור הזה עשוי להיות בלתי יציב יחסית, במיוחד כאשר יש חדירה של אוויר קר מהאפיק אל תוך אזור חם ויבש יותר שמושפע מהרכס.
דוגמה שימושית:
באזור המזרח התיכון, ייתכנו ימים שבהם רכס ממזרח (כגון הרמה הסובטרופית) נחלש, ואפיק רדוד ממערב (כמו אפיק רום מעל מזרח הים התיכון) מתחיל לחדור – הקו שביניהם הוא "רכס גבול אפיק", והוא עשוי להיות אזור שבו מתחילים להתפתח עננים או שינויי מזג אוויר.
-
ז'ק אמר בחידון הקיץ הגדול- חידה מס' 20:
- תמונה שישית- ''רכס גבול אפיק'', או בשמו הלועזי Blocking Ridge. כשמו הלועזי כן הוא- רכס שמונע תנועה מזרחית של אפיקים/ שקעים, ומביא לקיפאון בתנועה הסינופטית. עלול להביא ליובש ממושך או לחילופין לקור רציני. מוכר לנו מאוד מהפוסטים המתריעים על ''חסימה'' שמתפתחת ומונעת מהשקעים והאפיקים לרדת אלינו.
אתה בטוח שיש כזה מושג?
אני לא מכיר כזה מושג, גם גוגל לא מכיר וגם ויקיפדיה לא מוכר הדבר הזה, וגם בצ'ט Gpt לא מכיר
בקיצור אתה מתכוון לפי ההסבר שלך לחסימת אומגה ולגלי רוסבי ועשית אותם למשהו אחד שאף אחד לא מכיר. -
ז'ק לדעתי התשובה שעניתי אחרון על התמונה הזאת היא התשובה שהכי קרובה לתמונה.
(זאת למרות שיוצר התמונה לא חשב על זה לרגע)עניתי "רכס גבולות" שלדעת הgpt יכול לתאר מצב של אפיק בין 2 גבולות כמו שראו בתמונה מס' 6 את המילה אפיק נמצא בין 2 המילים גבול וגבולות.
מעניין אותי האם הגיע עוד מישהו לתוצאה הזאת.
-
אדיב כפי שכתבתי, חלק מהתשובות כנראה יקבלו לכל הפחות ניקוד חלקי, והתשובה שלך היא דוגמא לזה. (ומהסיבה הזאת עדיין לא פירסמתי את הניקוד על החידה).
-
גשם עד בלי די אמר בחידון הקיץ הגדול- חידה מס' 20:
ז'ק אמר בחידון הקיץ הגדול- חידה מס' 20:
- תמונה שישית- ''רכס גבול אפיק'', או בשמו הלועזי Blocking Ridge. כשמו הלועזי כן הוא- רכס שמונע תנועה מזרחית של אפיקים/ שקעים, ומביא לקיפאון בתנועה הסינופטית. עלול להביא ליובש ממושך או לחילופין לקור רציני. מוכר לנו מאוד מהפוסטים המתריעים על ''חסימה'' שמתפתחת ומונעת מהשקעים והאפיקים לרדת אלינו.
אתה בטוח שיש כזה מושג?
אני לא מכיר כזה מושג, גם גוגל לא מכיר וגם ויקיפדיה לא מוכר הדבר הזה, וגם בצ'ט Gpt לא מכיר
בקיצור אתה מתכוון לפי ההסבר שלך לחסימת אומגה ולגלי רוסבי ועשית אותם למשהו אחד שאף אחד לא מכיר.הבינה כנראה באמת מטומטמת. היא לא מכירה כזה מושג? לפניך צילום מסך
והנה המושג השני
אז המושג הזה קיים בבינה המלאכותית או לא קיים?!
-
ז'ק אז למה בגוגל הוא לא קיים? וכן בוויקיפדיה, באנגלית כמובן.
עריכה, שוב שאלתי אותו וזה התשובה שלו
אפשר לשאול מה אתה שאלת אותו?
-
שאלתי את Grok תחת חיפוש מעמיק שבעצם סורק את כל האינטרנט ועדיין הוא לא מצא את המונח הזה
-
גשם עד בלי די כפי שאתה מתאר לעצמך, חלק ניכר מהמושגים שאני עושה עליהם חידות אני עצמי לא מכיר אותם בשמם המקורי, ומה שאני עושה כאן בחידון זה לקחת מושגים מפירסומים בנושא ולהפוך אותם לחידות, כאשר חלק מהמושגים הוא מאוד מוכר גם מצד התופעה וגם בשם שלה, ואילו חלק אחר הוא פחות מוכר,- או מצד התופעה, או שהמושג הפחות מוכר בשמו המקורי, ומהטעם הזה על הסוג השני מקבלים ניקוד גבוה יותר. אם אני ארצה לעשות חידון על כל המושגים הקיימים בתחום המטאורולוגיה, זה יקח יותר משנה, כי מדובר במספר מושגים תלת סיפרתי (!). אז אני בוחר מתוך מאות המושגים מושג כזה או אחר, לפעמים מוכר יותר ולפעמים מוכר פחות, כי בין השאר מטרת החידון הוא לא רק חווייתי אלא גם לימודי.
ולגבי גוגל וויקיפדיה- יש לי כאמור כמה פירסומים העוסקים בנושא הזה של מושגים במטאורולוגיה, ושם יש כאמור מאות מושגים, כאשר על חלק לא קטן מהמושגים לא תמצא מידע בגוגל או בויקיפדיה, אלא רק באותם פירסומים (שבגלל שהם פירסומים של קבצי PDF כנראה שגוגל לא מעלה את אותם תוצאות).
-
גשם עד בלי די אמר בחידון הקיץ הגדול- חידה מס' 20:
ז'ק אז למה בגוגל הוא לא קיים? וכן בוויקיפדיה, באנגלית כמובן.
אפשר לשאול מה אתה שאלת אותו?
אתה יכול לראות את תוכן השאלה בראש של צילום המסך. בראשון ביקשתי פירוט של סוגי הרכסים הברומטריים, ובשני שאלתי מה זה רכס על גבול אפיק
-
בא נסכם שאלתי תסתמך על ai כי זה תופעה שלא קיימית והוא טוען לי שכן כולל הסברים מלומדים
מה זה רמה בתוך אפיק עמוק עם שקע קפריסאי עם נגיעות שקע שרבי
המונח שאתה מתאר – "רמה בתוך אפיק עמוק עם שקע קפריסאי עם נגיעות שקע שרבי" – אינו מונח רשמי במטאורולוגיה, אבל הוא מתאר סיטואציה סינופטית מורכבת יחסית. ננתח אותה רכיב-רכיב:
רמה בתוך אפיק עמוק
בדרך כלל אפיק (Trough) הוא אזור של לחץ נמוך יחסי, עם זרימה דרומה (בצפון חצי הכדור הצפוני).
אם בתוך האפיק קיימת רמה ברומטרית – כלומר, גרעין יחסית יבש ויציב עם לחץ גבוה יותר מהסביבה – מדובר באנומליה מקומית.
ייתכן שמדובר ב"רמה רדודה" בתוך שקע נרחב יותר – תופעה שיכולה להתרחש בגובה 850–700 מ"ב, בעיקר כשיש חסימה או שקע חתוך (Cut-off Low).
שקע קפריסאי
שקע רדוד שממוקם מזרחית לקפריסין, נוצר לעיתים קרובות בחורף.
מביא גשמים לישראל כשהוא פעיל – תלוי בלחות, טמפרטורות וזרימות מלוות.
נגיעות שקע שרבי
שקע שרבי הוא שקע רדוד שמגיע מהמדבר (צפון אפריקה, סיני, סעודיה) ונושא אוויר חם ויבש.
"נגיעות" מרמז על השפעה חלקית – ייתכן זרימה דרומית מזרחית חמה לפני הגעת השקע הקפריסאי, או פלישה זמנית של אוויר חם בשכבות הביניים (700–850 מ"ב), מה שיכול לגרום לאי-יציבות.
איך כל זה משתלב?
התיאור מרמז על תרחיש כזה:
אפיק עמוק ברום (למשל 500 מ"ב) משתרע ממערב למזרח הים התיכון.
שקע קפריסאי מתפתח כתוצאה מכך בשכבות התחתונות.
בתוך האפיק הזה יש רמה מקומית – אולי כתוצאה מאוויר חם ויבש בגובה ביניים (Advection) או "רכס ביניים".
השפעות של שקע שרבי מורגשות – חום ויובש לפני החזית הקרה, אולי גם עננות אבק או גשם בוץ.
🧭 המשמעות:
מזג אוויר בלתי יציב: ייתכנו שינויים חדים, כמו חום פתאומי ואחריו גשמים.
פוטנציאל לסופות רעמים: במיוחד אם יש אינדקסים של אי-יציבות (CAPE גבוה, LI נמוך).
איכות אוויר ירודה אם יש אבק.
אם תרצה – אני יכול ליצור סכימה גרפית או ניתוח סינופטי לדוגמה לפי תרחיש כזה.
-
ז'ק ראית מה שלחתי? יש לי ניקוד מלא?
-
ז'ק זה לא הוגן שעד שאני מצליח אתה לא נותן לי נקודות
אני שוקל לחבור ל@אוהב שלג לא ישבע
יחד נקים מפלגה שתכריח את ועדת הבחירות להקטין את הפתקים שיהיה מקום לכלל המפלגות -
מאור גליל העליון נפלתם עלי חזק. כתבתי לפני כמה ימים שאני עכשיו בתקופה די עמוסה, כך שהכניסות שלי לפורום הם יותר ''קפיצה לביקור'' מאשר כניסה, דבר שמשבש קצת את מהלך החידון. אז תהיה רגוע- 10 הנקודות שלך לא הלכו לאיבוד, רק שאני צריך לבדוק מה אני עושה עם האחרים, ולזה אני זקוק לזמן וישוב הדעת שכאמור חסרים לי כעת, ולכן פרסום הניקוד מתעכב. בכל מקרה- אתה וכן נתי עניתם בסופו של דבר תשובה מלאה, והצלחתם לפענח את כל המושגים, כך שיש לכם 10 נקודות.
-
גשם עד בלי די אתה משקיע יותר מידי אנרגיה. אני מסכים אתך בהחלט. בוא נסכם שבחלק הזה של החידה היתה פשלה, כי באמת המושג הזה אינו מוכר, אך בכל מקרה אני מקווה שאתה לא חושב שאני המצאתי אותו לצורך החידון, כי כפי שראית בצילומי המסך- ה''בינה'' הביאה את ה''מושג'' הזה בתוך רשימת סוגי הרכסים שקיימים, ומכיון שגם אני לא הכרתי את המושג קודם לכן, לכן נתתי ניקוד גבוה של 5 נקודות למי שידע. לא ידעתי שמדובר במושג שה''בינה'' המציאה ואינו קיים באמת (התופעה קיימת, אבל לא תחת השם הזה), ועל כך התנצלותי לפניך ולפני שאר החברים.
-
וכעת לניקוד על החידה
כפי שכבר ציינתי בפוסט לעיל, כצפוי- החלק השישי של החידה שיגע כאן את החברים, ולכן גם יועדו לו מתחילה 5 נקודות. אך כפי שיכולתם להתרשם מחילופי הדברים עם ידידינו המפקח גשם עד בלי די , המושג שחיפשתי אינו מהווה מושג רישמי, אלא סוג של תופעה שהבינה המלאכותית נתנה לה שם, וע''כ אין לי להלין על הקושי שגיליתם בפתרון החלק הזה של החידה, ולכן כל מי שטרח לנסות לענות על החלק השישי של החידה יקבל בכל מקרה שתי נקודות. (מכירים את הסיפור על הגראי''ל שטיינמן זצוק''ל עם הסוכריות על המאמץ לענות את התשובות ? אז גם אני משתדל ללכת קצת בדרכיו).
אלו שענו את התשובה המבוקשת יקבלו כמובן את מלוא 5 הנקודות, וגם מי שענה שמדובר ב- ITCZ (איזור ההתכנסות הבין טרופי) יקבל את מלוא 5 הנקודות, כי החידה והתמונה יכולים להתאים גם לזה.
להלן הניקוד על חידה 20
מאור גליל העליון - 10 נקודות.
גשם עד בלי די - 10 נקודות.
נתי - 10 נקודות.
אפל - 10 נקודות.
צופה - 8 נקודות.
אדיב - 7 נקודות.
ביתר ירושמיים - 7 נקודות.
איש השלגים - 7 נקודות.
אוהב שלג לא ישבע- 2 נקודות. -
-
איש השלגים צודק- תיקנתי.