שריפות ענק, שיטפונות וסופה פתאומית: הרוגים באסונות באלג'יריה, בסין ובצרפת
-
עוד אסונות טבע, בצל האזהרות מהשלכות שינויי האקלים: באלג'יריה נספו לפחות 38 איש בשריפות יער ענקיות בצפון המדינה. "זה היה טורנדו של אש", דיווח עיתונאי מקומי. באי הצרפתי קורסיקה נספו שלושה, בהם בת 13, בסופה פתאומית עם רוחות של עד 220 קמ"ש, ובצפון איטליה ברד ענקי הרס יבולים שלמים. בסין דיווחו על 16 הרוגים בשיטפונות ענק - לצד בצורת היסטורית
הרשויות באלג'יריה דיווחו בצהריים [היום] כי לפחות 38 בני אדם נספו בשריפות שמשתוללות בצפון-מזרח המדינה. להתפשטות השריפות תורמים רוחות עזות ויובש קיצוני הנובעים מהבצורת והחום העז שחווה האזור. לפי הדיווחים בתקשורת המקומית עוד 200 בני אדם נפגעו בשריפות הללו, בין אם מכוויות או משאיפת עשן.גורמים באלג'יריה אמרו לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי רוב הקורבנות מצאו את מותם במחוז א-טארף, סמוך לגבול עם תוניסיה, שם הטמפרטורות הגיעו היום ל-48 מעלות. אחד העיתונאים באזור תיאר בשיחה עם AFP "סצנות של חורבן" בדרך אל העיר אל-קאלה שבמחוז. "טורנדו של אש שטף הכול בתוך שניות", הוא אמר. "רוב האנשים שנהרגו כותרו (על ידי האש) כשביקרו בשמורת טבע". לדבריו האש ממשיכה להשתולל ליד אגם טונגה השוכן באזור.
לפי אחד הדיווחים בתקשורת האלג'יראית, שמונה קורבנות נספו כאשר האוטובוס שלהם עלה באש ליד העיר אל-קאלה, שבה כ-100,000 תושבים. גם באזורים ההרריים שליד העיר סוק אחרס דווח כי כבאים נאבקים בשריפה גדולה, וכתב מקומי סיפר ל-AFP כי קרוב ל-100 נשים ו-17 תינוקות שרק עתה נולדו פונו מבית חולים ששוכן סמוך ליערות שם. בטלוויזיה באלג'יריה שידרו תמונות של בתים בוערים בלהבות, ושל נשים נמלטות כשהן אוחזות בילדיהן.בסך הכול לפי שירותי הכיבוי באלג'יריה משתוללות כעת 39 שריפות בצפון המדינה, אך החשש הוא שהרוחות והחום העז יביאו להתפשטות האש. אלג'יריה מתמודדת בשנים מהאחרונות עם יותר ויותר שריפות קשות שכאלו, כשברקע אזהרות המומחים ששינויי האקלים וההתחממות הגלובלית רק יהפכו אותן לתכופות וקשות יותר. בשנה שעברה נספו לפחות 90 בני אדם בשריפות ענק שהתחוללו גם הן בצפון אלג'יריה, וכילו אז 1,000 קמ"ר של שטחים מיוערים.
הרשויות באלג'יריה ספגו לאחר אותן שריפות ביקורת חריפה על חוסר המוכנות שלהן, כשבמוקד הביקורת היעדר צי מספק של מטוסי כיבוי. לפי AFP, בשנות ה-80 היו לאלג'יריה 22 מטוסים שיועדו להילחם בשריפות היער, אבל מאז הם נמכרו מבלי שיסופק תחליף כלשהו עבורם. בעקבות הביקורת רכשה אלג'יריה מטוס כיבוי רוסי מסוג Be-200, אבל זה חווה תקלה שלפי הרשויות תשבית אותו לפחות עד יום שבת. לרשויות ולצבא עוד כמה מסוקים שיכולים כעת להיאבק בלהבות, אבל המומחים סבורים שעל אלג'יריה לרכוש כלי טיס נוספים על מנת שתוכל להתמודד עם השריפות ביערות הנרחבים שלה, ששטחם הכולל עומד על כ-40,000 קמ"ר.ובזמן שבאלג'יריה מתמודדים עם שריפות ענק, בצרפת שרק לאחרונה חוותה אף היא גל חום כבד וגם בה השתוללה שריפת ענק – מתמודדים כעת עם סופות המביאות עמן הצפות ורוחות עזות. באי הצרפתי קורסיקה שבים התיכון דווח הבוקר על שלושה בני אדם שנהרגו בעקבות סופת ברקים עזה. בין ההרוגים נערה בת 13 באתר מחנאות בעיירת החוף סגונה, שנפגע מעץ שקרס עליה. דרומית משם, בעיירה קוגיה, נהרגה אישה בת 72 אחרי שגג של מסעדה קרס על רכבה. עוד 12 בני אדם נפצעו, אחד מהם במצב אנוש.
השירות המטאורולוגי בצרפת מסר כי הסופה בקורסיקה הביאה עמה רוחות עזות, עם פרצי רוח שהגיעו עד ל-220 קמ"ש. כ-45,000 בתי אב נותקו באי מחשמל. גם כמה ספינות בחופים נפגעו, והשלטונות שם שלחו צוותים כדי לסייע לאנשים שעל סיפונן. ראש הממשל המקומי באי, גילה סימוני, אמר כי הסופה הכתה בקורסיקה בפתאומיות, ואף שהייתה עוצמתית היא הייתה לדבריו קצרה ונמשכה רק "עשרות דקות". סימוני סיפר לטלוויזיה הצרפתית כי הנשיא עמנואל מקרון התקשר אליו והביע "סולידריות" עם תושבי קורסיקה.
גם אזורים בצרפת היבשתית ניזוקו מהסופות העזות, שפגעו בעיקר בדרום המדינה: במרסיי הוצף אתמול בית המשפט בעיר, וכמה חופים נסגרו לרחצה. גם צפונית משם, בפריז הבירה, הוצפו ביום שלישי כבישים ותחנות המטרו, כשבמגדל אייפל נמדדו אז פרצי רוח של יותר מ-100 קמ"ש.
גם בצפון איטליה פגעו הסופות, והן אילצו הלילה את הרשויות להשבית את התנועה בקו הרכבת סמוך לעיר גנואה, אחרי שרוחות עזות העיפו על המסילה חפצים שונים ואפילו תאי הלבשה מהחופים הסמוכים. כמו צרפת גם צפון איטליה חווה כעת בצורת קשה ביותר – החמורה ביותר שם זה עשרות שנים – אך לפי הרשויות הסופות שירדו לא העניקו מזור לחקלאים: הן הביאו עמן ברד בגודל של אגוזי מלך שחולל הרס ביבולים שלמים של פירות וירקות.
הרחק משם, בסין, מדווחים כעת הן על בצורת קשה והן על שיטפונות פתע קטלניים: במחוז צ'ינגהאי שבמערב המדינה הענקית מסרו הבוקר הרשויות כי לפחות 16 בני אדם נהרגו ועוד 18 נעדרים בעקבות סופת גשמים עוצמתית שחוללה מפולת בוץ באזור. מפולת הבוץ, כך לפי הדיווחים, גרמה להסטת הזרימה באחד הנהרות שם, מה שהביא לשיטפונות הפתע באזורים המאוכלסים. לפי הרשויות יותר מ-6,000 בני אדם בשישה כפרים במחוז הושפעו מהשיטפונות הללו.
באזורים אחרים שלה סין מתמודדת כאמור עם חום עז ובצורת קשה, שהתקשורת הממלכתית בה תיארה כחמורה ביותר מאז החלו המדידות לפני 60 שנה. בסצ'ואן שבמרכז סין דווח על יבולים שנובלים ועל מפעלים שנאלצים להפסיק את פעילותם בעקבות הבצורת ושיבושים באספקת החשמל, הנובעים הן מהפגיעה בפעילות תחנות הכוח ההידרו-אלקטריות והן מהחום העז שמביא לזינוק בביקוש בחשמל עקב השימוש במזגנים. התקשורת בסין אף דיווחה כי הרשויות בכמה מחוזות שיגרו לשמיים רקטות עם חומרים כימיים במטרה לזרוע בהם עננים ולעודד ירידת גשמים. -
ההתחממות הגלובאלית כבר פה. כולם מרגישים שמזג האוויר קצת השתגע ונעשה קיצוני יותר לכאן ולכאן. ברד וסופות טורנדו במקומות שלא נראו בעבר, שיטפונות מצד אחד ובצורת מצד שני וכמובן גלי החום, שהכו גם בארץ.אך השפעה כואבת במיוחד של התחממות כדור הארץ מורגשת בשריפות ענק הנוצרות בשל יובש וחום קיצוני. ב-2021 שטחים בגודל של כ-16 מגרשי כדורגל נשרפו בכל דקה ובסך הכל נשרפו בשנה שעברה שטחים בגודל מדינת פורטוגל, כך מסר השבוע הארגון הבינלאומי Global Forest Watch.מדובר בשנה השנייה בהיסטוריה מבחינת כמות העצים שנשרפו בה ומדובר בהכפלה של כמות העצים שנשרפת כל שנה ביחס למציאות שהיתה בעולם לפני 20 שנה.
ג'יימס מקארתי, אנליסט ב-Global Forest Watch, אומר כי "זה מדהים קצב השריפה של העצים. זה מדהים שמדובר בכמעט הכפלה תוך 20 שנה, זה פרק זמן קצר ולכן זה מדהים כמה פעילות האש גדלה בתקופה הזו".מעל לחצי מכפות העצים שנשרפו מקורם בשטחים ברוסיה וזהו עוד ביטוי לאפקט החממה. בהקשר לכך מציינים בארגון כי "ההשפעות של השריפות מורגשות יותר במדינות צפוניות כמו קנדה ורוסיה. אמנם גם בהם שריפות יער הם חלק ממעגל החיים של היער אך כמות השריפות שהיתה היא חסרת תקדים".
"מה שהכי מדאיג הוא ששריפות הופכות תכופות יותר, חמורות יותר ובעלות פוטנציאל לשחרר לאטמוספירה הרבה מהפחמן שנאגר שם בקרקעות", אמר ג'יימס מקארתי.
עלייה של 31 אחוז בשריפות ברוסיה
על פי הנתונים ברוסיה, שנה שעברה רשמה עליה תלולה של 31% בשריפות. נתון זה נגרם בחלקו בגלל גלי החום המתמשכים במדינות הצפוניות. מדובר בגלי חום שעל פי המומחים נובעים מאפקט החממה הנוצר על ידי האנושות.בהקשר לכך ד"ר דאג מורטון, ראש המעבדה למדעי ביוספרה בנאס"א אומר כי "שינויי האקלים מגדלים את הסיכון לשריפות יער חמות, גדולות ומהירות יותר. וזה מתבטא באופן הרב ביותר ביערות עבותים שבהם יש לך מה לשרוף".
הסכנה שקיימת בשריפת יערות כאלו היא בכך שהם פולטים לאטמוספירה כמויות גדולות של פחמן דו חמצני שאצור בהם ובקרקע שמתחתם. השחרור הזה בעצמו מסייע יותר לאפקט החממה של כדור הארץ כי הפחמן הדו חמצני הוא אחד הגזים שמעצימים את ההתחממות הזו.בעיה נוספת שנגרמת בגלל שריפת העצים היא הפגיעה בקרקעות שנותרות חשופות ועומדות כך בפני סכנת הצפות וסחף. כלומר השריפות לא רק משחררות פחמן דו חמצני ומעצימות את התחממות כדור הארץ אלא הם גם פוגעות יותר ויותר בשטחים שהאדם יכול לעבד.
-