סיכום פרק הגשם 18 עד 20 במרץ
מערכת גשם משמעותית פקדה את אזורנו לאחר כחודש בו ירדו מעט גשמים. המערכת החלה ב-18 במרץ בשעות אחר הצהריים עם עננות מפותחת שהגיעה לאזורנו מדרום עם זרם סילון בקדמת אפיק ברום ובהמשך (מליל 18 עד 19 בחודש עד צהרי ה-19) העננות הגיעה ממערב כחלק מהפעילות הקרה. הגשמים ירדו בשלבים אלה בעיקר במישור החוף הדרומי והמרכזי, בשומרון ובהרי יהודה. אקורד הסיום של המערכת היה בצפון הארץ מחיפה וצפונה ב-20 בחודש משעות הבוקר עד שעות הצהריים.
בשומרון ובהרי יהודה ירדו במהלך האירוע 50 עד 80 מ"מ ובמספר מקומות אף מעל 90 מ"מ, באזור ראשון לציון עד רחובות ירדו 60 עד 70 מ"מ וכך גם בדרום השרון ובמישור החוף הצפוני מצפון לחיפה. בגליל ירדו 40 עד 60 מ"מ ובעמקי הצפון 30 עד 50 מ"מ. כמויות קטנות יותר של 20 עד 40 מ"מ ירדו באזור גוש דן, באזור חיפה 10 עד 25 מ"מ ובנגב ירדו מספר מילימטרים.
הגשמים לוו בסופות רעמים נרחבות וממושכות, תופעה שאופיינית יותר לתחילת עונת הגשם ולא לחודש מרץ. הדבר התרחש בין היתר בשל הטמפרטורות הגבוהות השוררות בחורף הזה, מה מגביר את אי היציבות האטמוספרית.
בעקבות האירוע כמויות הגשם המצטברות מתחילת העונה מגיעות בצפון הארץ, בשומרון ובמישור החוף המרכזי ל-120% עד 150% מהממוצע לכל עונת הגשם. במישור החוף הדרומי ובהרי יהודה כבר מתקרבים לממוצע לכל העונה, אך בדרום הארץ קיים עדיין גירעון.
הפוסטים הטובים ביותר שנוצרו על ידי רודף סופות
-
סיכום של השמ״ט למערכת
-
תחזית סתיו 2022
: מבט ראשון על עונת מזג האוויר הבאה מראה שהדפוסים יונעו על ידי אנומליה אחת גדולה באוקיינוס, שיתרחב עד לחורף 2022/2023
על ידי: מְחַבֵּר אנדריי פליס
פורסם ויצא לאור:29/07/2022
קטגוריות תחזית לטווח ארוך / עונתיתהסתיו המטאורולוגי מתחיל בספטמבר. אבל גורמים בקנה מידה גדול כבר פועלים באמצע עד סוף הקיץ שיש להם השפעה על העונות הקרובות. במבט קדימה, אנחנו כבר יכולים לראות את ההשפעה של לה נינה על דפוסי מזג האוויר של הסתיו על פני חצי הכדור הצפוני, במיוחד צפון אמריקה, שיימשך לתוך החורף 2022/2023.
הנפילה המטאורולוגית משתרעת על פני שלושה חודשים, מספטמבר עד נובמבר. זוהי עונת המעבר מהחלק החם ביותר של השנה לחלק הקר ביותר של השנה. אז, מסיבה זו, זה יכול להיות די דינמי.
שוב, שחקן חשוב עבור מזג האוויר בסתיו השנה יהיה לה נינה, עם היסטוריה ידועה של השפעות הסתיו שלו. אז לפני שנכנס לתחזית, נבחן במהירות איך לה נינה עובדת ומה היסטוריית ההשפעות שלה יכולה להראות לנו לעתיד.
אוקיינוסים והאטמוספירה
לה נינה הוא שלב קר של תנודת ה-ENSO האוקיאנית הגדולה והחזקה. אם מעולם לא שמעתם על ה-ENSO הזה לפני כן, אל תדאג. תוך דקה, תלמד את כל המידע שאתה צריך.
כדי לשמור את זה פשוט, ENSO הוא קיצור של "El Niño Southern Oscillation". זהו אזור באוקיינוס השקט הטרופי, אשר עובר בין שלבים קרים לחמים. רוחות הסחר הטרופיות (רוחות המקיפות את כדור הארץ ליד קו המשווה) בדרך כלל יוזמות או עוצרות שלב מסוים, שכן הן מערבבות את פני האוקיינוס ויכולות לשנות את זרמי האוקיינוס.
התמונה למטה מ- NOAA Climate מציגה את המחזור הטיפוסי במהלך אירוע ENSO שלילי (La Nina). האוויר יורד במזרח האוקיינוס השקט, יוצר תנאי מזג אוויר יציבים ויבשים, בעוד שהאוויר העולה במערב האוקיינוס השקט גורם לסופות רעמים תכופות ולהרבה גשמים.
בדרך זו, ל-ENSO יש השפעה גדולה על דפוסי הגשמים והלחץ הטרופיים, ומשפיעה על מערכת מזג האוויר העדינה מאוד באטמוספירה של האוקיינוס. מערכת אינטראקציה זו עם האוקיינוס והאטמוספירה מפיצה את השפעת ENSO ברחבי העולם על פני עונות מזג האוויר שלנו.
בדרך כלל אנו רואים שינוי גלובלי בדפוסי לחץ במהלך הופעתו ומשך שלב ENSO. לכל שלב יש השפעה ייחודית על האזורים הטרופיים ובעיכוב מסוים גם על מזג האוויר שלנו.
התמונה למטה מציגה את כל אזורי ENSO. האזורים העיקריים הם 3 ו-4, וביחד הם מכסים חלק גדול מהאוקיינוס השקט המשווני. עם זאת, רוב הניתוח והתחזית מבוססים על אזור 3.4, שהוא אזור מרכזי יותר.
לכל שלב ENSO יש השפעה שונה על מזג האוויר הטרופי ולכן יש לו השפעה שונה על מזג האוויר ברחבי העולם. שלב ספציפי (חם/קר) מתפתח בדרך כלל בסביבות סוף הקיץ והסתיו ויכול להימשך עד הקיץ הבא, או אפילו עד שנתיים במקרים מסוימים.
שלב ENSO הקר נקרא לה נינה, והשלב החם נקרא אל נינו. שלב ה-ENSO נקבע על ידי חריגות הטמפרטורה (חמים/קרים יותר) באזור ENSO 3.4 שראיתם בתמונה למעלה.
התמונה למטה מציגה את ניתוח חריגות טמפרטורת האוקיינוס העולמי העדכני ביותר. הוא חושף מים עיליים קרים מהרגיל באזורי ה-ENSO המרכזיים והמערביים. זה בעצם מראה לה נינה בריאה במערב, אחת החזקות בזמן הזה בעשורים האחרונים.
אנו יכולים גם לראות חריגה חמה חזקה במיוחד בצפון מרכז האוקיינוס השקט ובדרך כלל חמה יותר מהמים הרגילים בצפון האוקיינוס האטלנטי.
למטה יש לנו זום-אין על אזורי ENSO. אתה יכול לראות את חריגות הקור בעלות צורה "כמו גל". הסיבה לכך היא רוחות הסחר המזרחיות החזקות שדוחפות את המים לכיוון מערב, ויוצרות מערבולות על פני האוקיינוס.
חלק מהחריגות הקרות באוקיינוס השקט הטרופי נמשכות מלה נינה החזקה מהשנה שעברה. הוא גדל במהלך הסתיו האחרון ואל החורף , והמשיך אל האביב. התמונה למטה מציגה את התקדמות הטמפרטורה באזורי ENSO, שם ניתן לראות את שלב לה נינה הראשון ב-2020/2021 והחדש החל בסתיו שעבר.
הפקנו אנימציה ברזולוציה גבוהה המציגה את התפתחות חריגות טמפרטורת האוקיינוס על פני אזורי ENSO באוקיינוס השקט מהחורף ועד אביב 2022. החריגות הקרות נשארו יציבות, והובילו את השלב הקר לתוך העונה החמה של חצי הכדור הצפוני.
ENSO evolution Winter-Spring (לחץ כדי לשחק)
סתיו 2022 תחזית מזג האוויר מבט מוקדם - SWE /FA
Play Video
מאז, אנו יכולים להסתכל על הגרף למטה כדי לראות את התקדמות הטמפרטורה באזור ENSO 4 המערבי. זה מראה כרגע כמה מהחריגות הקור החזקות ביותר לתקופה זו של השנה בהיסטוריה האחרונה.
אתה יכול לראות שהייתה הפחתה זמנית של קירור בתחילת הקיץ. אבל עכשיו אנחנו שוב בפרק התקררות הגון, בעיקר בגלל רוחות סחר מזרחיות חזקות יותר באזור זה.
ENSO סתיו/חורף תחזית
למטה יש לנו גרפיקת ניתוח/תחזית של ECMWF , המציגה את התחזית של אזור ENSO 3.4 הראשי. אנו יכולים לראות את המשך החריגות השליליות וההתקררות לסתיו וגם לחורף 2022/2023. ממוצע התחזית נשאר בסף שלב La Nina (-0.5 או יותר קר).
תחזית טמפרטורת האוקיינוס בפועל לסתיו מ-ECMWF מראה כי לה נינה נוכחת על פני כל האוקיינוס השקט המשווני. הוא לא חזק כמו בשנה שעברה אבל יש לו נוכחות חזקה באוקיינוס וגם באטמוספירה, כפי שנראה בחלק התחזית של הכתבה.
עוד תחזית ENSO מכובדת מגיעה ממשרד BOM האוסטרלי. הם הפיקו גרף המכיל את התחזית מכמה מודלים עולמיים ארוכי טווח. BOM אוסטרלי משתמש בסף שונה (+/- 0.8) עבור שלבי ENSO מאשר NOAA (+/- 0.5).
התחזית מתמקדת בנובמבר 2022 ומציגה את כל הדגמים ומרכזי התחזית מסכימים על השלב השלילי של ה-ENSO פעיל. ישנם הבדלים בחוזקה של הלה נינה בתקופה זו, אך התחזית הממוצעת מכל הדגמים מסכימה על אירוע מתון פעיל.
דפוס מזג אוויר הסתיו של לה נינה שעבר
היו מספר עונות סתיו/חורף עם שלב לה נינה פעיל. אם סופרים את השנה שעברה, היו בסך הכל 10 עונות כאלה ב-25 השנים האחרונות.
הפקנו גרפיקה מיוחדת המציגה את המתאם בין ה-ENSO לגובה הגיאופוטנציאל העולמי בתקופת ספטמבר-דצמבר. בפשטות, הוא מראה את האות השלט במהלך שלב ENSO פעיל. במקרה זה, הצבעים מייצגים אות לה נינה.
ראשית, יש לנו את דפוס הלחץ, המכסה את תקופת הסתיו ותחילת החורף. שתי התכונות הבולטות הן דפוס צפון אמריקה ותבנית הלחץ הצפון אטלנטי.
בצפון האוקיינוס האטלנטי, אנו רואים מערכת בלחץ גבוה המשתרעת מהאוקיינוס צפונה לתוך גרינלנד. ממערב לו, יש לנו אזור לחץ נמוך יותר מעל קנדה וצפון מזרח ארצות הברית ומערכת לחץ גבוה המשתרעת מצפון האוקיינוס השקט לדרום ארצות הברית.
לאחר מכן, יש לנו את דפוסי הטמפרטורה. אין הפתעה אמיתית לגבי הטמפרטורות הנמוכות מהרגיל מעל אלסקה וחלקים מקנדה. מערב ארצות הברית חם יותר, עם חריגות קרירות יותר בחלק הצפון-מזרחי והצפון-מערבי הרחוק של ארצות הברית.
יש אות קריר על רוב אירופה בגלל הזרימה הצפונית הרווחת מהלחץ הגבוה בצפון האוקיינוס האטלנטי. אבל עלינו להוסיף שדפוס מזג האוויר באזור זה אינו קשור ישירות לשלבי ENSO כמו בארצות הברית וקנדה.
דפוסי משקעים בעונת הסתיו של לה נינה דומים יותר ל"דיפול". אנו יכולים לראות דפוס יבש מהרגיל ברוב מרכז ודרום ארצות הברית ותנאים לחים יותר בצפון-מערב ובצפון-מזרח ארצות הברית וקנדה.
ניתוח מחודש של ECMWF בצפון אמריקה
אבל ניתן למצוא השפעה ישירה יותר של ENSO בצפון אמריקה. מסיבה זו, הפקנו גרפיקה מיוחדת המשלבת 10 מעונות הסתיו האחרונות של לה נינה, המציגות את דפוסי מזג האוויר הממוצעים במהלך עונת הסתיו של לה נינה על סמך דפוסים בפועל.
ראשית, יש לנו את דפוס חריגות הלחץ, המכסה את התקופה של ספטמבר-דצמבר. אנו רואים שלושה אזורים של חריגות בלחץ גבוה ואזור לחץ נמוך מעל אלסקה ומערב קנדה.
אנומליה בלחץ גבוה בצפון האוקיינוס השקט היא יותר חתימה קלאסית של לה נינה בכל עונות השנה. אבל בתקופת הסתיו, אזור הלחץ הגבוה מעל מערב ארצות הברית נראה גם לעתים קרובות. קיימת גם חריגה בלחץ גבוה בצפון האוקיינוס האטלנטי.
בהסתכלות על דפוסי הטמפרטורה, אנו רואים אנומליה שלילית הקיימת מעל אלסקה והצפון-מערב האוקיינוס השקט, בהשפעת אזור הלחץ הנמוך. טמפרטורות חמות מהרגיל רווחות במערב ובדרום ארצות הברית ובחלקים מקנדה.
קיימת אנומליה ניטרלית עד קרירה יותר בדרום מזרח ארצות הברית. ישנן אינדיקציות לכך שחלק מעונות לה נינה מעדיפות טמפרטורות נמוכות מהרגיל בחלק זה של המדינה.
בדפוסי המשקעים אנו יכולים לראות מצב יבש למדי מהרגיל ברוב דרום ומרכז ארצות הברית. אנו רואים יותר משקעים מעל צפון מערב האוקיינוס השקט וחלקים מצפון מזרח ארצות הברית ומזרח קנדה.
בידיעה מהי לה נינה וכיצד היא יכולה לשנות את מזג האוויר שלנו, כעת נבחן את התחזיות בפועל כדי לראות אם נוכל למצוא את השפעתה בעונת מזג האוויר הקרובה בסתיו 2022.
תחזית לטווח ארוך לסתיו 2022
לקראת התחזית המוקדמת לסתיו 2022, החלטנו להתמקד בשני הדגמים העונתיים העיקריים (או המשומשים ביותר). דגם ה-ECMWF מאירופה וה-CFSv2 מבית NOAA/NCEP בארה"ב. הגרפיקה היא מפרויקט Copernicus Climate EU ו- CPC/NCEP .
כל התחזיות הללו הן תמונה ממוצעת במהלך 3 חודשים (ספטמבר-אוקטובר-נובמבר) ומציגות את תחזית דפוס מזג האוויר הכללי הרווחת עבור הסתיו המטאורולוגי . זה רק מראה/מרמז כיצד דפוסי מזג האוויר עשויים להיראות 40-60% מהמקרים בעונת מזג האוויר.
תחזית סתיו 2022 של ECMWF
מודל ה- ECMWF נחשב לאחד מדגמי התחזית לטווח ארוך האמינים ביותר. באופן כללי, מודל ה-ECMWF נמצא בראש התרשים בכל הנוגע לאמינות. אבל אף תחזית ארוכת טווח/עונתית לא יכולה להיחשב "אמינה". אנו מסתכלים רק על מגמות וכיצד דפוסי מזג האוויר עשויים להתפתח בקנה מידה גדול.
תחזית דפוס הלחץ מציגה את מערכת הלחץ הגבוה הטיפוסית של לה נינה בצפון האוקיינוס השקט, עם שיא נוסף מעל מערב ארצות הברית ובצפון האוקיינוס האטלנטי. זהו תבנית כמעט זהה לניתוח ההיסטורי שעשינו לעיל. יש לו גם אזור לחץ נמוך המרומז מעל אלסקה ומערב קנדה.
כשמסתכלים על המגזר האירופי, יש לנו אזור לחץ גבוה המשתרע מהאוקיינוס האטלנטי לאירופה. כתגובה, אזור הלחץ הנמוך מועבר יותר לכיוון צפון.
כאשר אנו מסתכלים על התפלגות חריגה של טמפרטורת האוויר העולמית, אנו יכולים לראות את מערב ארצות הברית ואירופה החמים יותר. צפון מערב קנדה ואלסקה נמצאות באזור ניטרלי, שככל הנראה יתקרר בעדכונים הבאים.
אנומליות חמות חלשות יותר נרמזות ברחבי דרום מזרח ארצות הברית, כפי שניתן לראות גם בניתוח ההיסטורי. בסך הכל, נראה שמדובר בדפוס לה נינה טיפוסי בסך הכל, המאשר את נוכחותו במחזור.
בהסתכלות מקרוב על אירופה, אנו יכולים לראות טמפרטורות פני השטח חמות מהרגיל על פני רוב היבשת. הסיבה לכך היא אזור בלחץ גבוה מעל צפון האוקיינוס האטלנטי ומשתרע לתוך אירופה.
מעל צפון אמריקה, אנו רואים טמפרטורות חמות בהרבה במערב ארצות הברית תחת מערכת לחץ גבוה. חריגות חמות משתרעות לתוך צפון מזרח ארצות הברית ומזרח קנדה. אבל אלסקה וצפון מערב קנדה נשארות ניטרליות עד קרירות בהשפעת זרם הסילון הקוטבי החוזר.
מבחינת משקעים, אנו יכולים לראות בעיקר תנאים יבשים יותר ברחבי אירופה. משקעים נוספים צפויים בצפון אירופה, בהשפעת אזור לחץ נמוך.
מעל צפון אמריקה, יש לנו תנאים לחים יותר בצפון מערב ארצות הברית, ומתרחבים לרוב קנדה. המערב התיכון ודרום ארצות הברית מציגים איתות יבש, בעוד אנו רואים גם יותר משקעים בדרום מזרח.
מעניין לראות יותר משקעים במפרץ מקסיקו ובמערב הקריביים. זהו חלק מאזור פיתוח המערכות הטרופיות. אנו יכולים לפרש זאת כאות פוטנציאלי לפעילות טרופית יותר בחלק המאוחר של עונת ההוריקנים.
תחזית סתיו 2022 של CFS
כמשקל נגד ל-ECMWF, אנו תמיד נוטים להשתמש בדגם הראשי של צפון אמריקה לטווח ארוך, גרסת CFS 2 מ- NOAA/NCEP בארצות הברית. נשתמש בעדכון התחזית האחרון מסוף יולי.
ל-CFS יש גם לה נינה תקינה שמתפתחת במהלך הסתיו ועד לתחילת החורף. העוצמה דומה לתחזית ECMWF, מראה אירוע ENSO שלילי מתון.
לדפוס הלחץ הגלובלי יש תכונות דומות ל-ECMWF. לחץ גבוה קיים מעל מרכז צפון האוקיינוס השקט, צפון האוקיינוס האטלנטי ומערב ארצות הברית. מעניין שיש לנו גם אזור בלחץ נמוך מעל מערב קנדה, כמו בדפוס ההיסטורי.
מבחינת טמפרטורה, יש לנו איתות חם ברור על רוב מערב ארצות הברית. רוב המערב הרחוק של קנדה ואלסקה צפויים להיות ניטרליים עד קרים מהרגיל, גם רמז על ידי ה-ECMWF. חריגות חמות יותר קיימות במערב ובדרום אירופה אך אינן חזקות כמו בתחזית ECMWF.
במבט קרוב יותר לאירופה, אנו רואים טמפרטורות חמות יותר בחלק גדול מהיבשת. למרות חריגות לחץ מעט שונה על פני היבשת, היא עדיין חוזה את אותה דפוס טמפרטורה כמו ה-ECMWF.
אבל הפרש הלחץ משפיע יותר על תחזית המשקעים. אנו רואים תנאים נורמליים עד לחים יותר במרכז, מערב וצפון אירופה. יחד עם זאת, יש לנו תנאים יבשים יותר בדרום מערב ודרום מזרח אירופה הרחוקים.
חריגות בטמפרטורה מעל צפון אמריקה נראות כמו עונת סתיו טיפוסית יותר של לה נינה. חום מעל מערב ומרכז ארצות הברית, ואזור רגיל מעל מזרח ודרום מזרח ארצות הברית. אנו רואים גם את רוב אלסקה וצפון מערב קנדה עם טמפרטורות רגילות מתחת לאזור בלחץ נמוך.
הזרימה המערבית יותר פירושה גם תנאים לחים יותר עבור צפון מערב האוקיינוס השקט, הודות לאזור הלחץ הנמוך. תנאים יבשים יותר שוררים בחלק גדול מהמחצית המרכזית והמזרחית של ארצות הברית, בהשפעת התנאים היציבים של מערכת בלחץ גבוה.
אנו רואים גם יותר משקעים מסביב למפרץ מקסיקו ובאיים הקריביים בתחזית ה-CFS. זה גם מרמז על התפתחות פוטנציאלית של מערכת טרופית במחצית השנייה של עונת ההוריקנים.
סיכום תחזיות סתיו 2021
קריאת תמונות ותיאורים יכולה להיות מבלבלת לפעמים. אז לסיכום, הנה מה שמציעות תחזיות המודל לעונת סתיו 2022:
באירופה צפויה טמפרטורות חמות מהממוצע ברוב היבשת. מערכת בלחץ גבוה אמורה לשרור בסתיו על רוב היבשת.
סביר להניח שצפון אירופה תהיה תחת השפעת מערכת בלחץ נמוך, בעוד שמזג האוויר מעל האיים הבריטיים יהיה תלוי בלחץ הגבוה בצפון האוקיינוס האטלנטי.
לא צפויות חריגות משקעים גדולות מעל היבשת, למעט תנאי הבצורת הסבירים שנמשכים בסתיו מעל דרום אירופה והים התיכון. סקנדינביה יכולה לראות יותר משקעים בעונת הסתיו.
תחזית הסתיו של צפון אמריקה מראה שאזור בלחץ גבוה מועדף על פני מערב ארצות הברית וצפון מזרח ארצות הברית הרחוקה. לחץ נמוך צפוי להתפתח מעל מערב קנדה ואלסקה.
רוב מערב ודרום מערב ארצות הברית יכולים לצפות לראות תנאים חמים מהרגיל ויבשים יותר. אבל דרום מזרח ארצות הברית צפוי לראות נורמלי עם סיכוי ליותר משקעים מהרגיל מעל פלורידה.
מדינות הצפון צפויות לראות טמפרטורות חמות יותר ותנאים יבשים יותר במערב התיכון.
טמפרטורות מעל הרגיל צפויות גם במזרח קנדה, בעוד שבמערב קנדה ובאלסקה אמורים לראות תנאים רגילים עד קרים יותר וסיכוי גבוה יותר לעונת חורף מוקדמת יותר.
השפעת לה נינה צפויה לגדול בהמשך העונה, מה שאומר שאזור בלחץ נמוך יוקם עוד יותר מעל מערב קנדה. משמעות הדבר עשויה להיות שלג מוקדם צפוי בחלקים של צפון מערב וצפון ארצות הברית.
להלן התחזית הרשמית לסתיו 2022 של NOAA/CPC עבור ארצות הברית. מבחינת טמפרטורה, אנו רואים את המערב החם והצפון-מזרח הרחוק בולטים.
אנו יכולים לראות גם אזור טמפרטורה ניטרלי במערב התיכון. זה כן מצביע על סיכוי לחזיתות קרות נוספות שירדו מצפון-מערב ארצות הברית ומערב קנדה לעבר האזורים המרכזיים. זה יכול להיות שלג מוקדם מהרגיל בצפון ארצות הברית.
מבחינת משקעים, תחזית סתיו 2022 של NOAA מציגה תנאים יבשים יותר במערב ובמרכז ארצות הברית. תנאים לחים צפויים בעיקר בחוף המזרחי של ארצות הברית.
המערבולת הפולארית חוזרת
איננו יכולים לדבר על הסתיו מבלי להזכיר גם את המערבולת הקוטבית. המערבולת הקוטבית מופיעה מחדש בכל סתיו וממלאת תפקיד מפתח בהתפתחות מזג האוויר בסוף הסתיו, במהלך החורף ואל האביב.
מערבולת הקוטב היא אזור ציקלון גדול שמסתובב על פני כל חצי הכדור הצפוני, מהקרקע ועד לראש הסטרטוספירה, ומגיע לגובה של למעלה מ-50 ק"מ/31 מיילים.
הפקנו מודל תלת מימדי של המערבולת הקוטבית, המשתרע מהמפלסים הנמוכים עד לסטרטוספירה. הציר האנכי משופר מאוד למטרות חזותיות טובות יותר. אתה יכול לראות בתמונה למטה איך נראה המבנה האמיתי של המערבולת הקוטבית.
בדוגמה שלמעלה, המערבולת הקוטבית עברה אירוע התחממות זמני. אירועים אלה יכולים לשבש את מערבולת הקוטב, להחליש את מחזור הדם שלו ולשנות את דפוסי מזג האוויר למטה.
וורטקס קוטבי חזק פירושו בדרך כלל זרימת קוטב חזקה. זה בדרך כלל נועל את האוויר הקר יותר לתוך אזורי הקוטב, וכתוצאה מכך תנאים עונתיים מתונים יותר ברוב ארצות הברית ואירופה.
לעומת זאת, וורטקס פולארי חלש יכול ליצור תבנית זרימת סילון משובשת. כתוצאה מכך, קשה יותר להכיל את האוויר הקר, שיכול כעת לברוח מאזורי הקוטב אל ארצות הברית או אירופה.
אירוע ההתחממות הסטרטוספרי האחרון התרחש למעשה לפני מספר חודשים, בסוף מרץ. הוא היה חזק מספיק כדי להשפיע על דפוסי הלחץ המוקדמים של האביב מעל חצי הכדור הצפוני.
אם נסתכל על פרופיל הטמפרטורה ברמת 10mb (30 ק"מ/18.5 מייל), נוכל לראות גל התחממות מתפתח מעל מזרח סיביר בסוף מרץ. כאן אנו יכולים גם לראות את ההפרדה של הליבה לשתי ישויות נפרדות, כאשר מערכת לחץ גבוה סטרטוספירית דחפה פנימה מצפון האוקיינוס השקט.
התמונה למטה מציגה את חריגת הלחץ האנכית מהמשטח עד לסטרטוספירה העליונה מעל הקוטב הצפוני. זה נותן לנו מושג טוב יותר על חריגות הלחץ המשתנות עם הזמן והגובה. הריבוע האדום מסמן את אירוע קריסת המערבולת הקוטבית.
אנו יכולים לראות לפי החצים שהחריגה בלחץ הגבוה שנבעה מאירוע ההתחממות התפשטה למטה. לאחר מכן הוא התחבר לדפוסי מזג האוויר, בעיקר בסוף מרץ ובתחילת אפריל.
כשמסתכלים עכשיו סוף סוף על התחזית לעונות הקרובות, יש לנו תמונה מעניינת. תחזית ECMWF עבור הרוחות האזוריות הסטרטוספריות של 10MB מראה הפחתה בעוצמת הרוחות הסטרטוספריות בסוף הסתיו ובתחילת החורף.
מכיוון שלרוחות יש קשר ישיר לעוצמת המערבולת הקוטבית, אנו יכולים לראות בכך
אות להיחלשות של המערבולת הקוטבית. זה מרמז על דפוס מופרע יותר וסיכוי לחסימה בקו רוחב גבוה, ובכך יותר אוויר קר בארצות הברית ובאירופה.
זה נותן לנו איתות לפקוח עין, שכן לדינמיקה זו יכולה להיות השפעה רחבת היקף וארוכת טווח על דפוס מזג האוויר
-
עידכון מאתּ מּרשּׂמּלּוּ
יום שישי,צהריים.
עדכון.
אנחנו כבר עם מודלים שמזהים את מה שנכתב כאן לפני כן אודות גל חום לא קיצוני מאוד,אך בכל זאת לא מה ששורר כרגע,ואכן יהיו מס ימים לא נוחים.
דבר נוסף.
אירופה מתייבשת זה נכון,ישנם אזורים מאוד בעייתיים שם,ומזג האויר איננו רגיל.
בשל כך המודלים השנה( לא מתייחס לתחזיות יבשות ושחונות שניתנות במדיה אלא ממש למודלים),אותם מודלים יתקשו להסביר כיצד במקומות שאינם מרוחקים מאוד מאצלינו ישרור יובש יחסי בעוד אצלינו בגבול המדבר נהיה בשנה נוספת סבירה ואולי אף ברוכה,ועל כן הם יתנו תרחישים מאוד יבשים.
כאן אני נכנס עם צפי שלי.
ישראל לא מתייבשת.העונה תהיה סביב הממוצע ולא ארחיב כעת,יהיו ארועים מעניינים,ומי שחפץ לראות שחורות( לא עננים שחורים אלא תחזיות כאלו), ישנם הרבה כאלו במדיה.כאן תקבלו את מה שיקרה בפועל והכי קרוב למציאות.רגעע.. כן,והכל בע'ה כי הכל ממנו.שבת שלום. -
מעקב אחר האזורים הטרופיים: גל טרופי לנוע על פני האוקיינוס האטלנטי
עבר יותר מחודש מאז הסופה הטרופית האחרונה, קולין.עכשיו אנחנו מתחילים לראות את הפוטנציאל למערכת המאורגנת הבאה לאחר שקטע מזג אוויר שקט עבר את האוקיינוס האטלנטי
המערכת תתחיל כגל טרופי שנע מהחוף המערבי של אפריקה.
ייתכן שמערכת זו עלולה להתפתח בהדרגה לסופה טרופית או אפילו להוריקן בשבוע הבא בזמן שהיא נעה על פני האוקיינוס האטלנטי.אמנם לא בטוח אם המערכת הזו תתפתח, אבל יש גם אי ודאות אם המערכת תישאר מאורגנת.
צוות מרכז מזג אוויר חמור 9 שלנו יעקוב אחר ההפרעה הזו כדי לעקוב אחר תנועתו והארגון שלו בסוף השבוע הבא.
מרכז ההוריקנים האמרקאי צופה סיכוי של 40% שהמערכת הזו תהפוך לפחות לשפל טרופי או חזקה יותר עד יום חמישי הבא.המטאורולוג ג'ורג' ולדנברגר אמר שהוא מצפה שהמספר הזה יעלה עם עדכונים נוספים.
הוא אמר שהחודשיים הבאים הם השיא האקלימי של עונת ההוריקנים