הוריקן ארה"ב
-
וככה זה נראה בלויין והמכ''ם
-
ומשהו קצת אבסורדי לגבי השם שניתן להוריקן החביב
ההוריקן קיבל את השם החביב ''מילטון''. מיהי אותה מילטון שעל שמה נקרא ההוריקן? ובכן- מילטון (באנגלית: Milton) היא עיירה במדינת מסצ'וסטס בארצות הברית ופרוור אמיד של בוסטון. המקום מוגדר "כאחד מהמקומות הטובים ביותר לחיות בו בארצות הברית".
אז באמת זה שם מתאים מאוד להוריקן ברמה הרסנית ביותר. אולי להוריקנים הבאים יקראו ''הוריקן גן העדן'' או ''הוריקן פרדייס'' או ''הוריקן נירוואנה'' וכדומה...
-
נכון לשעה 20:00 (9/10)- הסופה העוצמתית ביותר ב-100 השנים האחרונות ''מילטון'' החלה לפגוע בפלורידה- בשיאה צפויות רוחות בעוצמה של יותר מ- 200 קמ״ש.
נכון לשעה זאת מהירות הרוח היא 233 קמ''ש, אחרי שבבוקר בשעה 9:00 הגיעה מהירות הרוח ל- 259 קמ''ש.
-
תמונת הלויין לשעה זו (20:50).
-
ומי ביקש גשם ולא קיבל ? (או ברוח ימי הדין: בראש השנה יכתבון וכו' מי במים''). צפי ל- 251 מ''מ גשם.
-
אם מישהו מגולשי האתר נמצא כעת בפלורידה- לא לשכוח לברך ''שכוחו וגבורתו מלא עולם''.
במשנה במסכת ברכות (פ''ט מ''ב) נאמר: ”על הזיקין, ועל הזועות, ועל הרעמים, ועל הרוחות, ועל הברקים אומר: ברוך שכחו וגבורתו מלא עולם”. בגמרא פירשו שה"רוחות" שהוזכרו במשנה הם רוחות חזקות מאוד המכונות "זעפא" והיינו סופה. התוספות מביאים ירושלמי המחלק בין רוחות חזקות מאוד הבאות "בזעף" עליהן מברכים ברכה זו, לרוחות הבאות בנחת (אך גם הן חזקות ואינן שגרתיות) עליהן יש לברך ברכת עושה מעשה בראשית בלבד. וכך נפסק בשולחן ערוך (או"ח סי' רכ"ז סעיף א') שמברכים ברכה זו רק "על רוחות שנשבו בזעף". וכתב המשנ"ב (ס"ק ד') שכיוון שאין אנו בקיאים להבחין בין הבאים בזעף לבאין בנחת, לכן טוב לברך תמיד על רוח סערה רק ברכת עושה מעשה בראשית.
אך ביחס לסופות טרופיות (הוריקן) החזקות לפי כל קנה מידה הכריעו הפוסקים שיש לברך עליהן ברכת שכוחו וגבורתו מלא עולם. גם את ברכת הרוחות אין לברך אלא פעם אחת כל זמן שמדובר באותה סופה.
-
רגע של עברית (תלמודית): הוריקנים- "רוחות" או "זוועות" ?
לעיל הבאנו את דברי משנה במסכת ברכות (פ''ט מ''ב): ”על הזיקין, ועל הזועות, ועל הרעמים, ועל הרוחות, ועל הברקים אומר: ברוך שכחו וגבורתו מלא עולם”. ופירשו המפרשים ש"רוחות" שברכתם "שכוחו וגבורתו מלא עולם" היינו דוקא רוחות שנשבו בזעף.
אבל בפירוש רבינו יונה על הרי"ף בברכות (מ"ב ע"ב בדפי הרי"ף) כתב, וז"ל: ופירוש זוועות- רוחות חזקים שנושב בשעת הגשמים. ומה שחזר ושנה "על הרוחות" מיירי שלא בשעת הגשמים, שפעמים אפי' שלא בשעת גשמים מנשב רוח גדול וחזק מפרק הרים ומשבר סלעים. והיינו ששנו זוועות אצל ברקים ורעמים, מפני שהוא בשעת גשמים כמו הברקים והרעמים, עכ"ל רבינו יונה.
אז "רוחות" זה רוח סערה שלא בשעת הגשם, ו"זוועות" זאת רוח סערה בשעת הגשם. אז מכיון שבהוריקן מילטון הרוחות מלוות בכמות אדירה של גשם, אמור מעתה: "הוריקן מילטון מלווה בזוועות בעוצמה של עד 280 קמ"ש".
-
רוחות או לא רוחות- במקרה של פלורידה מדובר ללא ספק בזוועות (או: צרות באות בצרורות)
ההוריקן הנוכחי בפלורידה מגיע לאחר שעברו בקושי שבועיים מאז ההוריקן הקודם (הלן) שפגע בפלורידה וגבה את חייהם של 182 בני אדם– הקטלני ביותר מאז הוריקן קתרינה ב-2005. בנוסף לזה מדובר גם בנזק מוערך של עשרות מליארדי דולרים.
-
הסופה בארה"ב: הוריקן מילטון פגע הלילה (ליל חמישי) בחופה המערבי של פלורידה, באזור טאמפה, בעצמה 3 וברוחות במהירות של 120 ק"מ. המוני בני אדם פונו מבתיהם, כמיליון איש נותקו מחשמל.
-
בסוף ההוריקן התנהג די לפי הצפי עם כמיות גשם גדולות וההוריקן עצמו נכנס בדרגה 3 כמו שהיה חזוי די רוב העדכונים, כנראה זו הסיבה שאין כ"כ הרבה נזק כי התכוננו טוב
-
גשם עד בלי די כנראה זו הסיבה שאין כ"כ הרבה נזק כי התכוננו טוב
כנראה זו הסיבה שאין כ"כ הרבה נזק, כי כך גזרה חכמתו יתברך -
ובעיקבות הוריקן ''מילטון''- מכת ''צפרדעים'' לפי האבן עזרא (או: "מי במים ומי בחיה")
ידוע מה שהאבן עזרא הביא לגבי פירוש מכת הצפרדעים שהיתה במצרים, וז''ל (שמות ז', כ''ז): והמפרשים נחלקו במלת צפרדעים. ורבים אמרו שהוא מין דג נמצא במצרים ויקרא בלשון ערב אלתמס''ח, ויוצא מן הנהר וחוטף בני אדם, עכ''ל. דהיינו שמכת הצפרדעים היתה למעשה מכת תנינים.
ומה זה נוגע להוריקן ''מילטון''? מסתבר שהוריקן “מילטון” מביא איתו גם הפתעות צפויות פחות. תושבי פלורידה שיצאו מהבתים כשוך הסערה תיעדו מספר תנינים שהגיעו למרכזי הערים בעקבות הסערה העוצמתית.
ביום חמישי האחרון תועד תנין יושב על מרפסת בית בעיר טמפה. באירוע אחר תועד תנין מסב נזק לצמיג של רכב באזור פורט מאיירס.
מומחים הזהירו כי יש להניח לחיות להיות במנוחה ולא להטריד אותן שכן דבר זה עלול להיות מסוכן ביותר.
הסערה והגשמים העזים גרמו לחיות בר רבות לצאת ממחילותיהם על מנת לחפש קרקע יבשה להציג עליה את רגלם. ההצפות שנוצרו במספר מקומות מקלים על התנינים את יכולת ההתניידות שלהם במעברים שבימי שגר סגורים באמצעות גדרות ומחיצות וכעת המים מציפים את הכל ואפשרים מעבר פתוח.
הערכות בפלורידה מדברות על כ1.3 מיליון תנינים החיים במדינה. אם כי לא כולם נמצאים באזורים בהם הכתה הסופה.