מקור: https://www.space.gov.il/node/131544
מתי נראה את הזוהר בישראל?
אז מתי נראה את הזוהר הצפוני גם בישראל הדרומית? כעיקרון, אורורה נגרמת כאשר פעילות שמש מוגברת משחררת כמות חריגה של חלקיקים טעונים, תופעה שנקראת התפרצות סולארית או סופת שמש. ככל שההתפרצות גדולה יותר – כך גדל הגודש בחגורות ואן אלן וכך נראה יותר התנגשויות בין החלקיקים הטעונים לאטמוספרה. כאמור, הזוהר מתרחש מעל הקטבים שכן אלו נקודות התורפה של חגורות ואן אלן, אבל במקרה של התפרצות סולארית עוצמתית – הזוהר יכול להתפשט כמעט עד קו המשווה.
פרצות סולארית ב-31 באוגוסט 2012, שגם גרמה לאורורה מרשימה ב-3 בספטמבר. קרדיט: NASA
כך היה באירוע קרינגטון של 1859. ב-1 בספטמבר 1859, האסטרונום האנגלי החובב ריצ'רד קרינגטון חזה – לראשונה בהיסטוריה – בהתפרצות סולארית בעטרת השמש. באותו הלילה, זרם אדיר של חלקיקים טעונים שנפלט מהשמש הגיע לכדור הארץ, והאורורה התפשטה עד לאוסטרליה (מצפון) עד לקולומביה (מדרום).
עם זאת, יש לזכור שהתפרצות סולארית כזאת תגרום לנזק אדיר. ההתפרצות הסולארית של אירוע קרינגטון קיצרה את קווי הטלגרף החדשים ברחבי אירופה וצפון אמריקה, כשרוב העולם עוד לא היה מחובר לרשתות אלקטרומגנטיות. לפי הערכות האקדמיה האמריקנית הלאומית למדעים, התפרצות דומה תעלה היום 2 טריליון דולרים – ותשאיר את כל החוף המזרחי של ארצות הברית בעלטה למשך שנה שלמה.