''שיר המעלות''- מה הפירוש ''מעלות'' ובאיזה נסיבות הם נאמרו?
-
סוכה נג. שירי המעלות הושרו כדי להעלות את מי התהום שירדו 16,000 אמות בזמן שדוד המלך כרה את השיתין. לכן היו 15 שירי מעלות - כל שיר כנגד 1,000 אמה- וכך מי התהום נשארו 1,000 אמות מתחת פני האדמה. ולכן השירים נקראים שירי מעלות - מפני שבזכותם עלו המים. (בסיפור המקביל בירושלמי המרחק עד לתהום הוא 1500 אמות בלבד, מספר דומה לגובהה של ירושלים מעל פני הים, וכל שיר בא כנגד 100 אמה.)
ויקי
-
נתי תשובה כמעט מושלמת שמגיעה ממעלות. (לא היה יכול להיות מתאים יותר !). רק נשאר הפרט הפשוט והקטן הנוסף (אבל הכי חשוב מבחינתי כפי שתבין בהמשך), מה זה ''מעלות'' ? (כמובן לא מתכוין למקום מגורך וגם לא לצלזיוס או פרנהייט, אלא לפירוש הפשוט של המילה).
-
מה פירוש המילה "מעלות"? התשובה- מדרגות
כמו ששנינו במסכת סוכה נ"א ע"ב "חמש עשרה מעלות היורדות מעזרת ישראל לעזרת נשים כנגד חמש עשרה מעלות שבתהילים.
וכפי שכתב נתי ממעלות, את אותם חמש עשרה מזמורי "שיר המעלות" שבתהילים אמר דוד בכדי להעלות את התהום. וקצת יותר בהרחבה- הגמ' (סוכה נ"ג ע"א) מספרת שבשעה שכרה דוד את השיתין עלו מי התהום ורצו לשטוף את העולם. הלך דוד ולקח חרס וכתב עליו שם והשליך אותו לתהום. כתוצאה מכך ירד התהום 16,000 אמות (או 1600 אמות כפי שהביא נתי מהירושלמי בסנהדרין). אמר דוד שאין זה טוב שהתהום יהיה בעומק גדול כ"כ, כי צריך שיהיה גבוה ויתרום רטיבות לארץ. מה עשה דוד ? אמר חמישה עשר מזמורי "שיר המעלות", ובכל מזמור העלה את התהום אלף אמה (או מאה אמה לפי הירושלמי). וכנגד אותם חמש עשרה "שיר המעלות" שאמר דוד עשו חמש עשרה מדרגות בין עזרת ישראל לעזרת נשים.
אז מה היו לנו עד כאן ? מעלות= מדרגות. "שיר המעלות"- המזמורים שנאמרו כדי להעלות את מפלס המים.
כשהייתי בכינרת בשבוע שעבר, אחד הדברים הבולטים ביותר נוכח עליית המפלס הגדולה היא התופעה של מדרגות במקומות רבים בכינרת, אשר במקור נועדו לשמש לירידה למזח או לחוף. והיום ? הם משמשים לירידה למצולות הים. מים בגובה של כמה מטרים מכסים אותם. בחלק מן המקומות לא נותר מן המדרגות שום חלק מחוץ למים וכל המדרגות נמצאים מתחת למים, ובאחרים רק החלק העליון של המדרגות עדיין מחוץ למים וכל השאר שקוע במים.
אז הבה ניווכח ב"מעלות" שעליית המפלס שטפה וכיסתה אותם.
-
פעם הם היו משמשים לירידה לספינות/ סירות. היום ? אולי לירידה לצוללות
-
אבל פעם חשבתי שדווקא הפוך... המים הין קרובים לחוף, וכשהחוף החל ליסוג עשו מדרגות/מעלות.
ומה הכוונה מעלות בטמפרטורות?
או מעלות שיש לחברי הפורום?
-
-
פעם הם היו משמשות לירידה לחוף
-
זהירות- סכנת החלקה? לא- סכנת טביעה !
-
@ז-ק-2 לא להתלהב!
כל שנה בסוף החורף זה ככה! -
שימי ממש לא כל שנה. ב''ה בשנים האחרונות באמת המפלס היה יותר גבוה ממה שהיה בעבר, וגם קצב ירידת המפלס היה קטן ממה שהיה בעבר עקב הפסקה כמעט מוחלטת של שאיבת מים מהכנרת. אבל אם תיקח חמש שנים אחורה ומטה היינו רחוקים מאוד מהמראות שהתרגלנו אליהם בשנים האחרונות.