על שמות עונות השנה בלשון המקרא והתלמוד. (או אם תירצו: רגע של עיברית מודרנית לא תיקנית).
-
ומה עם הקיץ ?
כפי מה שנתבאר במאמרים הקודמים, גם התואר "קיץ" אינו לגמרי זהה במשמעותו בשפה המדוברת היום ובשפה המקראית, שבעוד שבשפה המדוברת היום "קיץ" הוא שם כולל לכלל ימות החמה (או ימי החום), בלשון המקרא "קיץ" הוא השם של חציה הראשון של תקופה זו, ואילו חציה השני נקרא "חום", כאשר כל אחד מהם הוא במשך זמן של חודשיים, ואילו התקופה הכוללת את שתי התקופות הללו ביחד נקראת בשם תקופת ה"שמש".
-
ומדוע נקרא החלק הראשון של ימות החום (או תקופת השמש) בשם "קיץ" והחלק השני בשם "חום" ?
גם כאן בדומה למה שהבאתי לעיל לגבי המילה חורף, גם כאן נקרא חלק זה של השנה על שם הדבר שבו היו עסוקים באותה תקופה של השנה, והיינו ייבוש פירות כגון תאנים ותמרים, שזה היה הזמן שבו היו מלקטים תאנים ומייבשים אותם. ואותם תמרים ותאנים שהיו מייבשים היו ניקראים בשם "קציעות", ולכן נקראה תקופה זו בשנה בשם "קיץ" על שם הקציעות שהיו עושים באותו זמן. (רש"י בבא מציעא קף ק"ו ע"ב וכן בספר בראשית פרק ח' פסוק כ"ב).
ומדוע נקרא החלק השני בשם "חום" ? מפרש רש"י (בראשית פרק ח' פסוק כ"ב) משום שחציו השני של הקיץ הוא הזמן החם ביותר, וכמו שאמרו חכמינו (יומא דף כ"ט ע"א) "שלהי קייטא קשה מקייטא" (סוף הקיץ קשה מהקיץ).
-
אז לסיכום- מה היה לנו עד כאן ?
"סתיו" שבלשון המקרא אינו באמת הסתיו שלנו, אלא שם כולל לארבעת חודשי החורף. "חורף" שבלשון המקרא אינו באמת כל תקופת החורף אלא רק חצי תקופה ממה שאנו מכנים חורף, וכן "קיץ" שבלשון המקרא אינו באמת כל תקופת הקיץ, אלא רק חציה הראשון של התקופה שאנו מכנים קיץ.
-
האם כל מה שנכתב עד עתה מוסכם על הכל ?
כפי שכתבתי לעיל, דעת הגמרא במסכת בבא מציעא היא שלמעשה השנה מחולקת לשש עונות, כאשר למעשה עונת ה"זרע" (שהיא מקבילה לעונת הסתיו) היא עונה הנמשכת חודשיים, ואחריה באות שתי עונות המרכיבות את החורף שלנו שכל אחת מהן נמשכת חודשיים, ובסה"כ ארבעה חודשים של חורף. ואחריה באה עונת ה"קציר" שהיא מקבילה לעונת האביב, וגם היא נמשכת חודשיים, ולאחריה באות שתי עונות המרכיבות את הקיץ שלנו שכל אחת מהן נמשכת חודשיים, ובסה"כ ארבעה חודשים של קיץ.
אך כידוע שחכמינו חילקו את השנה לארבעה "תקופות", שהם למעשה המקבילה לארבעת עונות השנה שלנו, וכל תקופה נמשכת שלושה חודשים. (א) תקופת תשרי- המקבילה של עונת הסתיו. (ב) תקופת טבת- המקבילה של עונת החורף. (ג) תקופת ניסן- המקבילה של עונת האביב. (ד) תקופת תמוז- שהיא המקבילה של עונת הקיץ. הזמן שבפועל התקופות חלות הוא די מקביל לעונות השנה האסטרונומיות.
ועוד כדאי לדעת, שלמרות שבגמ' במסכת בבא מציעא וכן בדברי המדרש רבה מבואר שכוונת הפסוק בספר בראשית הוא לכך שיש שש עונות במשך השנה, יש שפירשו את כוונת הפסוק באופן שונה, ש"זרע" היינו תקופת תשרי (עונת הסתיו), ו"קציר" זאת תקופת ניסן (עונת האביב), ו"קור" זאת תקופת טבת (עונת החורף), ו"חום" זאת תקופת תמוז (עונת הקיץ). וקיץ וחורף שנזכרו בפסוק אינן עונות נוספות, אלא הפסוק בא לומר שה"חום" וה"קור" יבואו בזמן מוגדר, והיינו החום בקיץ והקור בחורף, דוגמת האור והחושך שזה זמנו ביום וזה זמנו בלילה. (משמעות דברי יונתן בן עוזיאל בראשית פרק ח' פסוק כ"ב, פרקי דרבי אליעזר פרק ח').
-
ולסיום- משהו שממש לא מתאים ושייך לתוכן הפוסט, אך בכ"ז קשור לו באיזה צורה, רוצים לנסות לנחש איך ?
אין לי ציפיות שתצליחו לנחש, אבל מי יודע? אולי בכל זאת תצליחו לנחש ולהתקרב לתשובה. תראו את צילום המסך המצורף ותנסו לנחש כיצד הוא קשור לפוסט הנוכחי. (כאמור- זה לא קשור לתוכן הפוסט בשום צורה אלא רק לאופיו של הפוסט- וזה כבר רמז עבה).
-
ענייני דת?
-
איש השלגים מתחמם. אבל אוסיף לרמוז שלפוסט הנוכחי יש כנראה קשר ישיר להודעה הנ''ל.
-
מה, זה מה שהגיבו לך בפורום ההוא, על הפוסט הזה?
-
ואאווו החכמת אותי.
אני צריך לחזור ולקרוא את זה בעיון. -
איש השלגים כמעט מדויק.
את הפוסט שפירסמתי כאן ניסיתי להעלות בפורום הקודם. כמובן שהוא לא היה במתכונת כפי שהוא מופיע כאן, אלא בצורה הרבה פחות ''דתית'', צורה שיותר התאימה לסוג החברים שהיו שם ולאופיו של הפורום שם. זה היה משהו יותר בסגנון ''רגע של עיברית'' שבא למטרה של הרחבת אופקים שקשורה גם לנושא מזג האוויר ושבאה להראות את השינוי הלשוני בין שמות עונות השנה בשפה המדוברת לבין שמות העונות לפי השפה המקראית.
כשהייתי בתהליך של העלאת הפוסט, גיליתי שהוא נמחק במהירות תוך כדי העלתו, ובהמשך הגיעה גם חסימה, למרות היותי אז מחברי הפורום המרכזיים שם עם התואר של ''משקיען''.
באותו זמן נערך שם סקר כיצד חברי הפורום רוצים שהפורום יתנהל ואיזה נושאים מעניינים אותם ומועדפים עליהם. באותו סקר כתבתי שלנוכח העובדה שרבים מחברי הפורום שם הם אנשים דתיים, ראוי לכבד את רגשותיהם ולגלות פתיחות גם לדברים שיש להם ריח דתי.
את התגובה לסקר בכל הקשור לנושא הדתי אתם יכולים לראות בצילום המסך לעיל.
מאז אותה תגובה סר לגמרי חינו של הפורום ההוא בעיני, היו כמה תקופות שאף פרשתי מפעילות שם, עד שב''ה לבסוף גיליתי את גן העדן כאן.
אז למעשה הפוסט שפירסמתי הוא היה הטריגר שהביא לבסוף לאחר זמן להגעתי לכאן. -
אוהב לדעת הכל ללא ספק כשמך כן אתה- אוהב לדעת הכל.
-
ז'ק 2 זה בועז דיין?
-
אוהב לדעת הכל חס וחלילה! לא ידוע לי שלבועז דיין יש פורום והוא לא ידוע לי כמי שיש לו משהו כנגד דת. (אדרבה- כפי שאני רואה יש לאתר כאן קשר עם האתר של בועז דיין). אתה יכול לראות בחלקו העליון של צילום המסך את האייקון של הפורום המדובר.
-
ז'ק 2 לא זכרתי איזה פורום זה האייקון (אני לא מסתובב הרבה ברשת, ורק לתקופות מסויימות.....)
-
אוהב לדעת הכל עזוב, זה לא ממש משנה, מי שיודע ומכיר מבין במי מדובר, ומי שלא יודע לא הפסיד כלום. כפי שאתה יכול להיווכח אני נזהר קצת בכתיבתי ועושה אותה בצורה מרומזת ולא ישירה, כי אין לי מטרה לפתוח כאן בסוג של מערכה כנגד פורום אחר, וזאת למרות הטעם המריר שנשאר לי משם כפי שכתבתי היום ובעבר. כל פורום יתכבד במקומו, אינהו בדידהו ואנן בדידן, ובעז''ה דידן נצח !!
-
ז'ק 2 בכל אופן ד"ש מחנוך נראה לי ממש מתגעגע
-
חיים 2 גם אני מתגעגע לדיווחי מזג האוויר שלו מאיי זנזיבר... אבל האמת- יש לי סימפטיה עמוקה לחנוך, אדם אינטליגנטי עם חוש הומור וגם עם הרבה ידע בנושאים יהודיים למרות מה שהוא. חבל- תינוק שנשבה, אדם שמחפש את עצמו (נירוונה למי שזוכר), מי יודע ? אולי במסגרת החיפושים שלו הוא עוד יחזור למקורות ויתקיים בו מה שנאמר ''ויתהלך חנוך את האלוקים''- אמן !
-
אני גם חייב לו הכרת הטוב גדולה.
למרות שאני לא יודע מי הוא, ואף פעם לא הייתי ולא ראיתי את הפורום ההוא,
אבל מכל מקום מגלגלים זכות ע''י זכאי
ואם בזכותו באת והצטרפת אלינו
הרי שתודתי נתונה לו ותהי משכורתו שלימה מאת ה' -
ז'ק 2 באמת אינטלגנט והכל ואפילו יודע המון מקורות מהשמנה תנך גמרא[אותי אישית לא כל כך מענין אותי שירד 30 מ"מ בדרום מזרח אמריקה אבל בסדר...]אבל עדין כותב ב.....
באמת מוזר! -
ז'ק 2 רוצה שאני ידווח במקומו משם?