התנצלות פומבית- מודה ועוזב
-
נקדים- שהמבייש את חבירו ברבים, כשבא לבקש את מחילת חבירו, האופן הראוי לבקשת המחילה הוא שהבקשה תהיה באותו פורום אנשים שבפניהם בייש את חבירו, ומכל שכן שאם הביוש היה מלווה גם בהוצאת שם רע, אז מעבר לבקשת המחילה, על המבייש והמוציא שם רע לחזור גם מדבריו באותו פורום אנשים שבפניהם נאמרו או נכתבו הדברים.
בחודשים האחרונים התוודעתי לראשונה לתחזיותיו של מרשמלו שהובאו כאן בפורום. כפי שכבר כתבתי בפוסט אחר כאן בפורום, קודם הגיעי לכאן (לפני ¾ שנה), לא הכרתי את האיש ואת תחזיותיו. (בפורום הקודם שבו הייתי פעיל לא כ"כ הוזכרו האיש ותחזיותיו). את ההיכרות הראשונית עם האיש ותחזיותיו עשיתי כאן בפורום לפני פחות מחצי שנה עת התחיל מרשמלו לפרסם את תחזיותיו לעונת וחודשי הסתיו ואח"כ לחודשי החורף. לא הייתי מודע להיסטוריה העומדת מאחורי האיש שהפך בעיני רבים לאגדה במסגרת פעילותו בפורומים של מזה"א, את ההילה שהתפתחה סביב האיש ותחזיותיו באותם פורומים, ובמיוחד לא ידעתי על מה ועל שום מה קנה לו האיש כאלה מעריצים מחד, ומתנגדים חריפים והרבה לעג מאידך.
וכידוע שאין לדיין אלא מה שעיניו רואות, ומה שראו עיני בחודשים האחרונים גרם לי לתמוה מה הסיבה להילה שיש סביב האיש, ולא רק מפני שמזג האויר לא כ"כ שיתף פעולה עם התחזיות (שלא באשמתו), אלא בעיקר בגלל שהתחזיות שהובאו כאן נכתבו בצורה מאוד כללית ולא פרטנית, וכגון תחזית שבחודש הקרוב צפויים שני אירועי גשם בשליש זה או אחר וכדו', וזאת מבלי לפרט יותר מידי את אופן והשתלשלות האירועים שתביא בסופו של דבר לאירועים המדוברים, וכיצד בשלב כזה מוקדם בתחילת החודש כבר יש את הטריגר שאמור לגרום בסופו של דבר לאירוע בסופו של החודש, דבר שנשמע לא מציאותי לגמרי. דברים אלו יצרו אצלי תחושה שמדובר יותר בסוג של ניחוש והימור שגם מי שאינו מתמחה במיוחד בניתוח המפות הסינופטיות והמודלים יכול לנסות ולנחש ולהמר, כי סטטיסטית יש אחוז סביר שהדבר אכן יקרה פחות או יותר. בהתאם להתרשמות הנ"ל כתבתי והתייחסתי כאן לאיש ולתחזיותיו בפוסטים שונים השבוע וכן בתקופות מוקדמות יותר, ואף הירשתי לעצמי לפתח שיח הומוריסטי סביב לזה, כאשר גם אחרים כאן מצטרפים לחגיגה.
אבל יהודי אנוכי, ומשהו במצפון שלי לא הרגיש בנוח עם מה שאני עושה, וכך מצאתי את עצמי יושב מול המחשב ומנסה ללמוד על האיש ועל ההיסטוריה העומדת מאחוריו. בחיפושי חפרתי עד 11 שנים אחורה, ומה שהתגלה בפני מייד זה שמדובר בבנימין נתניהו של עולם המטאורולוגיה. כפי שאנו יודעים ומכירים- נתניהו הוא מצד אחד אישיות מוערצת ביותר על חלקים נירחבים באוכלוסיית הארץ וכן בעולם וזאת בזכות כישוריו הבלתי רגילים, ומאידך הוא האישיות עם הכי הרבה שונאים ומתנגדים. אז מרשמלו הוא הנתניהו של עולם המטאורולוגיה, מצד אחד מעריצים מושבעים רבים, ומאידך מתנגדים חריפים ולועגים רבים. נידהמתי לגלות שכבר במשך יותר מ- 11 שנים האיש ותחזיותיו נימצאים במרכז המחלוקת בפורומים השונים, כאשר יש רבים שדורשים אותו לשבח, ויש לא פחות שדורשים אותו לגנאי.
אז ביקשתי להתרשם קצת מתחזיותיו באותם שנים שבהם התפתחה סביבו כל ההערצה מחד והלעג והבוז מאידך. אך מכיון שמשתמש נטפרי אנוכי, והגישה לאותם פורומים שבהם הוא היה פעיל חסומה (וואלה ותפוז), לכן נאלצתי להיעזר בשירותיו של "גוי של אינטרנט" שדאג לרכז בעבורי מהפורומים הנ"ל תחזיות של האיש וגם את התגובות על תחזיותיו.
ומה אומר לכם- כשקיבלתי את החומר לידי הבנתי מיד כי טעיתי טעות קשה ביחס לאיש ותחזיותיו. אומנם לא ישבתי לבדוק האם אותן תחזיות שראיתי התגשמו לבסוף, אך מבחינתי לא היה בזה צורך. ברבות מאותן תחזיות שראיתי היה ניתוח מפורט שירד לפרטי פרטים בהסבר כיצד האירוע אמור להתפתח, ומה הסיבה שהמודלים לא יצליחו עד שלב מסוים לזהות אותו, ומה בדיוק יקרה לאחר זמן שיגרום שגם הם יזהו את האירוע וכו' וכו'. בקיצור- באותן תחזיות הקוסם לא רק גילה את מה שיהיה לבסוף, אלא גם גילה בדיוק כיצד יהיה המהלך של הדברים שיביא לאותו קסם. למרות שלא בדקתי מה היה בסופן של אותן תחזיות, אבל מקריאת התחזיות והניתוחים שמהן היו מורכבות התחזיות התגלה לפני אדם שהוא סוּפֶּר מומחה במטאורולוגיה ובניתוח נתונים. לא מנחש ולא מהמר ולא נביא, אלא סוג של מדען שחותר לתוצאה על בסיס ניתוח עמוק והבנה עמוקה של הנתונים.
אז נכון שהתחזיות שהובאו כאן בחודשים האחרונים לא היו בסגנון הזה אלא יותר בסגנון כללי שצופה רק מה יהיה מבלי לרדת יותר מידי לפרטים כיצד בדיוק האירועים החזויים אמורים להתפתח, אבל לנוכח מה שראיתי בפרסומים מהעבר היותר רחוק אני מאמין שגם היום מה שעומד מאחורי תחזיותיו זה ניתוח עמוק של הנתונים.
ולכן אני מנצל את הבמה הזאת כדי להתנצל בפניו אם בדברים שכתבתי כאן בפורום בהזדמנויות השונות היה משום פגיעה בו ובשמו הטוב (בתקוה שהוא יראה את הדברים).
-
אבל...
למרות כל מה שכתבתי לעיל, אל תחשבו שמרגע זה ז'ק הליטאי הופך להיות "חסיד מרשמלו" שילך מכאן והילך אחר תחזיותיו של מרשמלו בעיניים עצומות. ממש לא. למיחש בעי ? בודאי ובודאי, כי כפי שכתבתי לעיל- האיש ותחזיותיו ראוים להתייחסות ראויה ללא ספק. אבל האם התחזית היא מדע מדויק? בודאי ובודאי שלא, ולא רק לנוכח העובדה שהמציאות בלא מעט פעמים לא תאמה את התחזית, אלא בגלל העובדה הפשוטה שמזג האויר הוא דבר כ"כ דומיננטי עד שהוא נחשב גם היום למדע הכי פחות מדויק שקיים שהכי קשה בו לחזות את התוצאה הסופית. גם אם אתה סוּפֶּר מומחה במטאורולוגיה, אף אחד לא יכול לערוב לך שהנתונים שנימצאים כרגע לפניך אכן יפיקו את התוצאה שעל פניו נראה שאמורה להיות לנוכח הנתונים, שהרי סטיה קטנה בהמשך לכאן או לכאן כפי שהיא מצויה מאוד עלולה לשנות את כל התמונה, ולאף אחד בעולם חוץ מהבורא יתברך אין אפשרות לדעת האם תהיה או לא תהיה סטיה בנתונים עד שהדבר קורה בפועל.
אז אם התחזית אכן הצליחה (כפי שקרה לא מעט פעמים למרשמלו), מגיעה לו ע"ז כל התהילה. אבל גם אם התחזית לא בדיוק הצליחה לבסוף, אין זה סיבה לקבור את האיש ותחזיותיו ולהפוך אותו נושא ללעג, כי כאמור מזג האויר הוא דבר קשה ביותר לחיזוי, ובודאי בטווחים שהאיש מתיימר לחזות, ולכן גם אם לא הצליח לו, עדיין נסלח לו כל עוד התחזית היתה פחות או יותר בכיוון אע"פ שלא הצליחה לדייק במאת האחוזים.
-
ז'ק ראשית כל - תודה רבה על ההודעה הארוכה והמפורטת ובפרט על עצם ההתנצלות,
שנית כל - אני רוצה לתפוס טרמפ על העגלה הזו - ולבקש ג''כ סליחה מעומק הלב מידידינו מרשמלו היקר - על-כך שמרוב שאני כן שייך לעדת חסידיו - ורצון לסנגר עליו - מתוך שבחו באתי לידי גנותו -
ובתקופה האחרונה הייתי מלא בדברי ביקורת עליו ועל התנהגותו,
אינני חוזר מעצם הטענות או מאמיתותן -
אני חוזר בי מזה שאני העזתי להתלונן עליו ועוד בפורום ציבורי - שזה בגדר מכה רעהו בסתר - ועוד לדרוש ממנו לקיחת אחריות וכדו' -
בזמן שאני נהנה מתחזיותיו ללא שום תשלום וטובת הנאה,אחזור שוב בדברי-ברכה שה' יפתח לנו שערי-שמים מאוצרו הטוב לתת לנו גשמי ברכה לטובה בכמות גבוהה - עוד בחודש זה טבת-ינואר.
-
פוסט זה נמחק! -
מביש מה שכתבתם על מרשמלו
-
אשריכם ישראל!!
לפעמים אני חושב לעצמי על כל מיני כאלו דברים,
האם בפורום של מי שאינם יהודים היה יכול להיות כתוב פוסט כזה?? -
ז'ק דרך ארץ קדמה ל....
-
הדברים שנכתבו ע"י ז'ק אכן ראויים להערכה..
ובשולי הדברים: המושג 'אפקט הפרפר' כנראה מוכר למי שמתעסק במטאורולוגיה, גם מרשמלו (שאני אישית עוקב אחר תחזיותיו למעלה מעשור) מכיר ומזכיר -בניגוד לרוב החזאים בארץ- שיש מישהו למעלה שמחליט מה יקרה בסופה של תחזית.
ואגב, איך שאני התרשמתי מדובר באדם בעל ידע תורני רב שחושב מחוץ לקופסא ולא נותן למחשב לעשות את מה שהמוח האנושי מסוגל לעשות. (ומכאן נובעת התייחסותו המכובדת למודלים..)
-שנראה כל אחד ואחד במעלת חברו- -
פוסט זה נמחק! -
ז'ק מי שמדבר אלי בחוסר-כבוד בסיסי - כדי שאני אדבר בכבוד -
לא נראה לי שהוא מתכוון ברצינות לדבריו...מה גם - שהוא כתב את זה באשכול התנצלות ולא באשכול התקפה,
ואני לא חוזר מדבריי:
מרשמלו נותן המון תחזיות - חלק מהן מצליחות מעל המשוער - וחלק מהן מתפקששות,
בועז דיין נותן המון תחזיות - חלק מהן מצליחות מעל המשוער - וחלק מהן מתפקששות,
אורי בץ נותן המון תחזיות - חלק מהן מצליחות מעל המשוער - וחלק מהן מתפקששות,
וכן שאר החזאים ובפרט המודלים....מגיע להם תודה רבה והמון - ומותר ויפה מאוד להגיד שהם צדקו כשהם צדקו - ומותר לומר שהתחזית שלהם נכשלה כשהתחזית שלהם נכשלה - וגם זה קורה -
רק לא לעשות את זה פרסונאלי...כבר התבגרנו מילדי חיידר שעצבניים על אורי בץ שהוא הבטיח להם שלג ולא קיים...
-
פוסט זה נמחק! -
פוסט זה נמחק!