הוי כינרת שלי- ההיית או חלמתי חלום !
-
אז זהו- גם לדבר טוב יש סוף. החורף מאחורינו, ואפשר לומר שאנחנו כבר די באמצע עונת האביב, ולנוכח ספיקות הנחלים וכן מזג האויר המצוי והחזוי- כנראה שהכנרת הגיעה כבר לשיא, ובקרוב תתחיל הירידה בגובה המפלס.
וניגש כעת לשלב הסיכומים. אז מה היה לנו החורף מבחינת הכינרת ? פתיחה עם מפלס של 211.58- שזה אומר 2.78 מ' מתחת לקו האדום העליון, התחלה צולעת של החורף באגן הניקוז של הכינרת, עליית מפלס מאוד מאוד מתונה בתחילת החורף. ואז הגיעו ינואר- פברואר המשוגעים והורידו כמות גשם של יותר מ- 100% מהממוצע השנתי, ובהמשך עוד כמה פרקי גשם שעשו רק טוב למפלס,- וכך אנו מסיימים את העונה עם עליית מפלס של 2.23 מ', אולי ס"מ אחד או שניים נוספים בהמשך, אבל בזה כנראה סיימנו.
כמי שראה בפעם האחרונה את הכינרת בשיפלותה (היחסית) בחוה"מ סוכות האחרון (2.78 מ' מתחת לקו העליון), מאוד רציתי לחזות בעיני את המראה החדש של הכינרת,- מראה שמחזיר אותנו למראות של סוף החורף לפני שנתיים ושלוש וארבע שנים,- אז הכינרת היתה קרובה למילוי. אבל מה לעשות והנסיבות לא איפשרו להגיע לחזות ביופי הזה, ואנחנו ערב חג ולקראת חוה"מ קצר וכנראה גם שרבי, וגם המצב הביטחוני לא מי יודע מה, כך שספק גדול אם יצא לי בזמן הקרוב להגיע לכינרת.
אז מה שנשאר לעשות הוא לנסות לחוות את החוויה דרך תמונות שצילמתי בעבר הלא רחוק (לפני פחות משנתיים), אז היתה הכינרת בגובה מפלס לא רחוק בהרבה מהמפלס היום (כ- 25 ס"מ הפרש), והמראות שתראו בתמונות הם בערך מה שתיראו היום בכינרת. (להערכתי- כמעט בכל התמונות אותם 25 ס"מ לא היו משנים את התמונה).
בתמונות: גרף המפלס החורף, המפלס לפני כשנתיים, תמונות מכנרת שקרובה להיות מלאה.
-
אז במה נתחיל ? לטבריה יש חומה ?
בגמ' במגילה דף ה' ע"ב מבואר שלטבריה היתה חומה משלושה צדדים, ואילו בצידו של הים לא היתה חומה, אלא הים היה מעין חומתה של העיר באותו הצד. (ולכן טבריה היא ספק עיר מוקפת חומה מימות יהושע בן נון, כי יש ספק האם לים יש דין של חומה או לא).
אבל סמוך לטיילת יש חומה שבשנים שבהם המיפלס גבוה כמו השנה החומה שקועה בחלקה התחתון בתוך הכינרת. כפי שהבנתי- קודם בניית סכר דגניה החומה היתה מחוץ למים. עליית גובה המפלס עקב בניית הסכר הביאה למצב שבו החומה שקועה בחלקה התחתון במים בשנים בהם המיפלס גבוה כמו השנה.
-
ומה קורה כשהמפלס גבוה כמו השנה ? מה שהיה פעם חוף הופך להיות ים
הרצף של השנים בהם המפלס נשק לקו האדום התחתון הביא למצב של גדילת צימחייה ועצים באותם שטחים שהיו חשופים. בארבע מתוך חמש השנים האחרונות המיפלס גבוה וקרוב יותר לקו האדום העליון. והתוצאה ? אותם שטחים חשופים מהעבר והצמחיה והעצים שבהם פשוט מכוסים במים, לפעמים בגובה של כמה מטרים. בקיצור- וכי רק לבני האדם ולחיות מותר לטייל ולחיות בתוך יערות? גם לדגים מגיע לטייל בתוך יער.
![8.jpg]! .
-
ומה זה שם בתוך הים ? פעם היתה כאן תחנה של מקורות
היום התחנה משמשת את דגי הכנרת שמתגוררים בתוכה. מה שנשאר זכר לתחנה זה חלקה העליון של הגדר שהקיפה את התחנה וכן ראשי עמודי התאורה שהיו סביב התחנה.
-
מי ביקש מים עד הבית ולא קיבל ?
בדרך כלל מי שרוצה את הים אז הוא הולך אליו, אבל לפעמים הים מגיע אליך הביתה...
-
ויחד עם התמונות הקודמות, הצעה לברית ערים תאומות: ונציה- טבריה
התמונות הקודמות צולמו בעין גב, והתמונה כאן בטיילת בטבריה.
-
על נמל תת ימי כבר שמעתם ?
לא רק בקיסריה העתיקה אלא גם בעין גב. פעם היו יורדים במדרגות למזח של הספינות והסירות. היום יורדים דרכם למצולות. ובקיצור- יש מדרגות נעות ויש מדרגות טובעות.
-
זהירות: סכנת החלקה- מדרגות רטובות !
במקומות רבים בכינרת- מדרגות ששימשו בעבר לירידה לחופים או למזח במעגני הסירות, משמשים היום לירידה לצורך צלילה.
-
זה שובר גלים זה ?
שובר הגלים במרינה בטבריה מכוסה בחלקו במים. גם כיום המים מגיעים כמעט עד סמוך לראש השובר גלים. מה שבטוח שאם תהיה שוב סערה כמו לפני שנתיים (י"ד אייר תשפ"ב), בגובה המפלס של היום שובר הגלים לא יועיל הרבה.
-
עוד תמונה משובר הגלים המוצף, ומה הקשר בין הרמב"ם לבין הכנרת ושובר הגלים ?
הנה קשר מסוים מעשה ידי אומן.
-
התעלות שמשמשות היום בתפקיד הפוך מתפקידן המקורי
מתחת לכביש 90 לאורך הכנרת יש תעלות שבימים רגילים תפקידן לנקז מים מהשטחים הנמצאים בצידו המערבי של הכביש אל הכנרת. אך במצב המפלס היום התעלות עושות דבר הפוך,- במקום לנקז את המים מהשטחים שבמערב הכביש, הם מזרימות את מי הכנרת לשטחים שבמערב הכביש.
-
סכנה- הרחצה בחוף בלתי מןכרז מסוכנת !
אבל לך תספר את זה ליאוריות המיצריות, מכיון שהן מצריות הן לא מבינות עיברית. אבל רגע- הרי הם בכינרת ולא ביאור, והם בישראל ולא במצרים, אז אולי כדאי לקרוא להן בכלל ''כינוריות ישראליות''.
-
ולבסוף- איך אפשר בלי סכר דגניה ?
אוי, כמה דיברו עליו! בתחילת העונה זה היה נראה חלום הזוי לחשוב בכלל על פתיחת הסכר. הרי היו חסרים 2.78 מ' לקו האדום העליון. כ"כ רחוק! אבל אז בא חציו השני של החורף ונתן פוש אדיר, ופתאום החלומות לא נראו דבר שמנותק לגמרי מן המציאות, ושוב עלתה השאלה הרת הגורל- האם סוף סוף הסכר יפתח השנה ? אז לבסוף לאכזבת כולם התברר שלא, והתברר שאפילו לא היינו קרובים כ"כ לזה (55 ס"מ זה לא דבר של מה בכך). לא נורא, סוף סוף עליה של 2.23 מ' זו עליה יפה ביותר. איך אומרים ? שתזכו לשנה הבאה !
-
ז'ק 1 ממש חרוץ אתה בעצמך הלכת לבקר בכל המקומות האלו?
הלוואי עלינו הצעירים כזה מרץ!
אגב הכותרת של האשכול מתאימה בול!
והתמונות ממש יפות
תודה שהכנסת אותנו לאוירה