מה רבו מעשיך ה'! יש חיים אחר המוות !
-
את הפוסט הבא על אחת מתופעות הטבע המופלאות נתחיל בחידה קטנה.
תתארו לעצמכם את המקרה הבא: שני אנשים עומדים באמצע הקיץ במרכזו של שטח יבש. לפניהם משימה אחת- לגרום לשטח היבש להפוך לירקרק באמצעיתו של הקיץ, וזאת באמצעות פעולה חד פעמית.
הראשון הצטייד לצורך המשימה בציוד השקייה. ואילו השני הצטייד לצורך המשימה בקופסת גפרורים.
כאמור- הם אמורים ע''י פעולה חד פעמית לגרום לשטח להפוך לירקרק (כמובן לא מיד אלא לאחר כמה ימים). האם תירצו לנסות לנחש מי יצליח להפוך את השטח לירקרק לאחר כמה ימים, האם הראשון עם ציוד ההשקיה, או שמא השני עם קופסת הגפרורים?
-
התשובה: האיש עם קופסת הגפרורים הוא שיצליח
וזה בתנאי שבשטח יש צמחייה יבשה אותה ניתן להבעיר. גפרור אחד שיצית במקום דליקה יגרום ברבים מן המקרים לכך שלאחר זמן תתחיל במקום נביטה של צמחים מסויימים.
לעומת זאת פעולת השקייה חד פעמית של שטח יבש באמצע הקיץ לא תצליח ברוב המיקרים לגרום להצמחה של צמחייה באותו שטח, אלא אם כן השטח יושקה בעזרת כמות מים גדולה שתביא למצב שהשטח ישאר רטוב וספוג לאורך זמן, דבר שקשה מאוד לביצוע.
רק עובדה- לפני השלושה שבועות ירד גשם משמעותי מאוד בכמה איזורים. באותם איזורים הצמחייה של החורף כבר הספיקה להתייבש במועד ירידת הגשם. ומה אתם חושבים, האם הגשם החזק גרם לצמיחה מחודשת לאחר ירידתו? התשובה- לא. גשם חד פעמי- גם אם יהיה חזק, לא יגרום לצמחייה באמצע הקיץ לחזור ולצמוח. גם בסתיו הצמחייה מתחילה לצמוח רק לאחר כמה פרקי גשם. אירוע גשם בודד- גם אם יהיה חזק, עדיין אין בכוחו לגרום להצמחה משמעותית.
לעומת כל זאת- בשטח שהיתה בו שריפה באמצע הקיץ, בהרבה מן המקרים נוכל לראות שלאחר שבוע- שבועיים מתחילה נביטה של צמחים.
-
ועכשיו לתיעוד מהשטח של התופעה
בשכונת מגורי קרית הרצוג בבני- ברק ממוקם אתר הנקרא כיום ''גבעת הזית'', או בשמו ההיסטורי ''תל זייתון''. ילדי השכונה החליטו שגם לל''ג בעומר צריך שיהיה ''חול המועד'' או שבעה ימי תשלומים כמו שלושת הרגלים, וכך השבוע בכל יום דאגו הילדים ל''הדלקה'' של הגבעה, כאשר בכל יום עולה באש חלק אחר של הגבעה. ובקיצור- הצבע הצהוב- חום ששלט בגבעה לאחר שהצמחייה התייבשה התחלף בנוף שחור.
-
ואיך ככל הנראה יראה השטח בעוד כשבועיים- שלושה?
לפניכם תמונות מאותה גבעה משטח שנשרף לפני כשבועיים וחצי. אתם יכולים לראות שהשטח קיבל גוון ירוק, ויש מקומות בגבעה שנשרפו שבהם הצמחייה ממש מפותחת ודי צפופה. אתם יכולים להבחין בקרקע השחורה שבין העשביה המעידה על השריפה שהתרחשה שם. ללא ספק- יש חיים אחר המוות! ודווקא עכשיו באמצע הקיץ מתחילה הגבעה לקבל גוון ירוק כמו בתחילת החורף, וזאת למרות היובש.
-
ומה ההסבר של התופעה המופלאה?
ובכן- יש סוגי צמחייה שמים בלבד לא יגרמו להם לצמוח. בשביל שהזרע שלהם ינבוט הוא זקוק לחשיפה לחום, מה שלא קיים מתחת לפני הקרקע.
וכאן מגיעה השריפה שיוצרת את התנאים לנביטה. בזמן השריפה הקרקע נחשפת לחום מאוד גבוה. אומנם השפעתו של החום ביחס לשכבות הפנימיות של הקרקע אינו משמעותי כ''כ, אך הוא מספיק בכדי להעלות את הטמפרטורה של שכבות הקרקע העליונות לרמה של כמה עשרות מעלות צלסיוס,- חום המספיק לזרעים של סוגי צמחייה מסויימים בכדי לנבוט. וכאן מגיעה התופעה היותר מופלאה. למרות שהזרע נובט בתוך קרקע יבשה לגמרי והצמח צומח לתנאי מזג אויר של חום ויובש, הצמחים בכ''ז מצליחים להתפתח ולגדול ואף לשרוד לאורך חודשי הקיץ ! ללא ספק- מה רבו מעשיך ה' !
-
מניין לך ההסבר הזה?
(לא מפקפק, רק רוצה לדעת...} -
האמת- אין לי ידיעה ספציפית לגבי סוג זה של צמחיה המופיעה בתמונות. אבל את התופעה שהזכרתי- שמעתי וראיתי לגבי סוגי צמחיה אחרים (אולי אוסיף דוקומנטים בהמשך), ובדרך הלומד'ס עשיתי ''במה מצינו'' לנידון דידן.
והרי העובדות: את הצמחייה שצילמתי לא תוכל למצוא אלא רק לאחר אירוע של שריפה, זה עובדה. בסתיו ובתחילת החורף כאשר הגבעה מתחילה לעטות מרבדים ירוקים לאחר הגשמים, סוג זה של הצמחייה המצולמת אינה בין הצמחים שצומחים בגבעה. דהיינו- הגשם והמים אינם דבר הגורם לסוג זה של צמחייה לצמוח. לעומת זאת- בקיץ לאחר שריפה סוג זה של צמחייה צץ לפתע על פני השטח, וממשיך להתקיים ואף מוסיף לגדול שבועות לאחר מכן, וזאת למרות החום והיובש.
אז איזה הסבר הגיוני יכול להיות לתופעה? מדוע הגשמים לא גורמים לסוג זה של צמחייה לצמוח, ולעומת זאת שריפה באמצע הקיץ כן ? אין לנו אלא להסביר את זה במה שמצאנו בטבע בסוגי צמחים אחרים שהשריפה מעוררת אותם, כמו עצי הסוקויה לדוגמא שהשריפה גורמת לזרעים שלהם להבשיל, וכך יכול להתחיל להתפתח עץ חדש.
במידה ויש למישהו הסבר אחר לתופעה אשמח לשמוע. למרות שאני ז'ק, גם אני ''אוהב לדעת הכל''.
-
ז'ק 2 אמר במה רבו מעשיך ה'! יש חיים אחר המוות !:
האמת- אין לי ידיעה ספציפית לגבי סוג זה של צמחיה המופיעה בתמונות. אבל את התופעה שהזכרתי- שמעתי וראיתי לגבי סוגי צמחיה אחרים (אולי אוסיף דוקומנטים בהמשך), ובדרך הלומד'ס עשיתי ''במה מצינו'' לנידון דידן.
והרי העובדות: את הצמחייה שצילמתי לא תוכל למצוא אלא רק לאחר אירוע של שריפה, זה עובדה. בסתיו ובתחילת החורף כאשר הגבעה מתחילה לעטות מרבדים ירוקים לאחר הגשמים, סוג זה של הצמחייה המצולמת אינה בין הצמחים שצומחים בגבעה. דהיינו- הגשם והמים אינם דבר הגורם לסוג זה של צמחייה לצמוח. לעומת זאת- בקיץ לאחר שריפה סוג זה של צמחייה צץ לפתע על פני השטח, וממשיך להתקיים ואף מוסיף לגדול שבועות לאחר מכן, וזאת למרות החום והיובש.
אז איזה הסבר הגיוני יכול להיות לתופעה? מדוע הגשמים לא גורמים לסוג זה של צמחייה לצמוח, ולעומת זאת שריפה באמצע הקיץ כן ? אין לנו אלא להסביר את זה במה שמצאנו בטבע בסוגי צמחים אחרים שהשריפה מעוררת אותם, כמו עצי הסוקויה לדוגמא שהשריפה גורמת לזרעים שלהם להבשיל, וכך יכול להתחיל להתפתח עץ חדש.
במידה ויש למישהו הסבר אחר לתופעה אשמח לשמוע. למרות שאני ז'ק, גם אני ''אוהב לדעת הכל''.
חחחחחחחחחחחח
א. חבל שלא צלמת את המקום לפני השריפה שנוכל לבדוק גם את סוג הצמחיה.ב. ייתכנות להסבר נוסף.... ברגע שיש צמחיה, אז היא משתלטת על המקום. ברגע שהיא מתה, אז צמחיה שמחכה למטה לשעת הכושר פורצת.
כמו שבעץ פירות מדללים חלק מהפירות, כדי שהעץ ייתן כוח יותר לחלק מהפירות והם ייצאו משובחים. אולי כך באדמה הכוח שיש באדמה נלקח על ידי הצמחייה שהשתלטה על הקרקע. -
כל מה שכתבת נכון, אבל כנראה לא שייך לנידון דידן.
(א) מה היה עוזר לך אם הייתי מצלם את השטח קודם השריפה? הרי בין כך היה מדובר הצמחייה שהתייבשה מלפני הרבה זמן (כבר בפסח הכל היה יבש לגמרי), ואילו הצמחייה שצמחה היא כאמור צמחייה אחרת שאינה קשורה כלל לצמחייה שנשרפה. (ב) כפי שכתבתי- הצמחייה שגדלה בחורף התייבשה זה מכבר, כך שאין כאן עניין של ''שטחי מחייה''. הצמחייה הישנה כבר מזמן מתה. ובכל מקרה- שריפה בדר''כ אינה עושה טוב לקרקע בטווח המיידי, ואדרבה- היא פוגעת בפוריותה. כך שתהליך השריפה ''סילק'' מהשטח צמחייה שבין כך היתה במצב של התייבשות מוחלטת, ומאידך פגע בקרקע בטווח המיידי. אז שבדיוק כאן ובתנאים אלו תצוץ הצמחייה החדשה ?! לא כ''כ נראה לי שזה מה שעומד מאחורי הדברים. -
-
פינקי את המאמר הזה ראיתי זה מכבר, אבל הוא לא כ"כ קשור לעניינינו. (א) נכון שבשריפות יש הרבה פעמים תועלת לטווח הרחוק, אבל בטווח המיידי אנו נימצאים נטו עם הנזק לצומח, שאומנם בשלב מאוחר יותר יתכן ויתאושש ואף יפיק תועלת מהשריפה, אך בטווח המיידי הוא ניזוק. אני עוסק בתופעה שאדרבה- השריפה מביאה תועלת בטווח המיידי לסוג צמחייה שאילולא השריפה לא היתה צומחת. (ב) למרות שהקרקע מתאוששת לאחר זמן מנזקי השריפה, מ"מ בטווח המיידי קיים נזק לקרקע מבחינת הפוריות שלה שיורדת. וכאן שוב בולטת התופעה שאני תיארתי- שדוקא כעת כאשר הקרקע פחות פוריה וגם יבישה מאוד ומזג האויר חם, דוקא אז מתחילה מערכת חיים חדשה.