בואו נהמר: האם השנה ישבר השיא של טמפרטורת המים בים התיכון ? (וגם: ההשפעות הנובעות מהתחממות מי הים)
-
גשם עד בלי די אמר בבואו נהמר: האם השנה ישבר השיא של טמפרטורת המים בים התיכון ?:
ז'ק 2 ולי לא נשאר אלא לשאול אותכם תושבי החוף מה אתם עושים שם???
כשתסביר לי מה אתה עושה שם, אני אסביר לך מה אני עושה כאן...
למי שלא מכיר- גלקסיית אנדרומדה.
-
ז'ק 2 מחפש 2 כוכבי ניטרונים שמתנגשים (קילונובה)
-
ז'ק 2 עכשיו תורך להסביר..
-
גשם עד בלי די האמת- מודה באשמה, אין לי הסבר משכנע. השאלה הזאת רודפת אותי עוד מהפורום הקודם שם נישאלתי שאלה זו שוב ושוב. כשעניתי שאני גר בעיר גדולה של חכמים ושל סופרים, ענו לי שם שיש עוד מקומות בארץ בהם מתגוררים חכמים וסופרים, ושם לשם שינוי אתה לא מרבה לפגוש עכברושים או ללכת על מדרכות שבורות וכו' וכו'. אז מה אני יכול לענות להגנתי? לא יודע.
-
גשם עד בלי די
תחפש עכשיו באזור אחר
https://www.space.gov.il/news-space/134333 -
פינקי הבעיה שזה נובה רגילה אני מחפש קילונובה
-
פינקי אוי ואבוי ! שוב הקורונה חוזרת...
-
ז'ק 2 קורונה יש תמיד בשמש, משום מה למחלה שהייתה החליטו לקרוא קורונה.
-
ז'ק 2 אמר בבואו נהמר: האם השנה ישבר השיא של טמפרטורת המים בים התיכון ?:
מדוע בכינרת קיימים כאלה הפרשים של טמפרטורת המים בין החורף לקיץ ?
כאמור- הטמפרטורה בכינרת יכולה לרדת בחורף לרמה של 15 מעלות ואף נמוך יותר, ואילו בקיץ לטפס לרמה של יותר מ- 30 מעלות (מדידת השיא כמדומני עומדת על כ- 34 מעלות. זאת הימה עם משרעת הטמפרטורה הגבוהה ביותר מכל שאר הימים בארץ.
ויש לכך כמה וכמה סיבות. את העיקרית שבהם לא קשה להסביר. בואו ניקח שני סירים, האחד גדול והאחד קטן ונמלא אותם במים ונניח אותם על האש. איזה סיר יתחמם יותר מהר ? בודאי- הסיר הקטן. ומאידך נעשה את אותו הדבר ונניח את שני הסירים במקרר. איזה סיר יתקרר מהר יותר ? בודאי- הסיר הקטן. זה ההסבר הכי פשוט להסביר מדוע הכינרת מגיעה בקיץ לטמפרטורה שלרוב גבוהה יותר מטמפרטורת הים התיכון. הכינרת היא ימה קטנה יחסית, ובודאי שביחס לים התיכון היא ממש כמו אמבטיה קטנה. כך שתהליך חימום המים דומה לתהליך חימום של סיר קטן העומד על האש שהמים בו מתחממים יותר בקלות. ומאידך בחורף גודלה הקטן של הכינרת גורם לכך שהיא מאבדת את החום שלה ביתר קלות מאשר שאר הימות שבארץ.
תצרף לזה את העובדה שהכינרת ממוקמת במקום שמאוד חם בקיץ, ומאידך יחסית קר בחורף, והנה לך תנאים אידיאלים למים חמים בקיץ ומים קרים בחורף. לזה מצטרף מה שכתב געב"ד שלכינרת גם ניכנסים מים קרים שזה גם גורם לירידת הטמפרטורה, אך יש להדגיש שמאידך זה נתון שפועל למתן את ההתחממות של הכינרת, כך שזה יותר סיבה מדוע בחורף הכינרת היא הימה הקרה ביותר, אך כאמור זה גורם ממתן להתחממות בקיץ, וההתחממות היא כאמור מהסיבה הפשוטה שכתבתי לעיל- שילוב של איזור חם עם ימה קטנה יחסית שבגלל גודלה הקטן מתחממת יותר בקלות.
איך כתבת שהכנרת נמצאת במקום יחסית קר בחורף
אתמאה
זה המקום הכי חם בארץ בחורף (אולי חוץ מאילת...)
יותר נראית הסיבה שכתב גשם עד בלי די שזה מהמים הרבים והצוננים שנכנסים בחורף, וגם מה שכתבת שזה ימה קטנה. -
מה היה קורה אם הכינרת היתה ממוקמת במישור החוף לדוגמא ?
לא יכול לענות בודאות, אך אין זה מופקע שהמים שבה היו חמים בקיץ אף יותר ממה שהם במיקומה הנוכחי של הכינרת.
נשמע מוזר, נכון ? הרי במישור החוף הטמפרטורה נמוכה בקיץ בכמה מעלות טובות מאשר באיזור הכינרת ? נכון- טענה הגיונית, ולכן כתבתי שאני לא יודע לענות בודאות, אך כאמור יש סיכוי תיאורטי שהכינרת היתה חמה אף יותר.
וההסבר- למרות שבקיץ הכינרת מגיעה לרוב לטמפרטורה גבוהה יותר מאשר הים התיכון וים סוף, אך יש כמה נתונים שאילולא הם הכינרת היתה מוסיפה להתחמם בעוד כמה מעלות. האחד- כאמור לכינרת זורמים כל העת מים יחסית קרים, וזה גם בשיא הקיץ, כך שיש גורם ממתן לעליית הטמפרטורה של המים.
גורם נוסף- למרות שהכינרת ממוקמת באיזור חם בהרבה מאשר מישור החוף, אך מאידך האיזור גם יבש בהרבה ביחס לאיזור מישור החוף. וכאן נכנס פרט נוסף מתחום הפיזיקה- וזה שיחרור "חום כמוס". כאמור- בתהליך של התחממות המים, סופחים המים לתוכם אנרגיה/ חום, אשר נכנה אותו להלן "חום כמוס". אותו חום כמוס מצטבר בתוך המים בזמן שהמים חשופים לחום ולשמש, ומשתחרר כאשר החשיפה מפסיקה. אך התהליך של שיחרור החום הכמוס אינו אחיד בכל המיקרים, כי בתנאי סביבה של יובש קל יותר לחום הכמוס להשתחרר מאשר בתנאי סביבה של לחות. נימצא שאם ניקח שני כלים ובתוכם מים חמים במידה שווה, ונניח אותם במקום קריר במידה שווה, אך במקום אחד יהיה אחוז לחות נמוך ובמקום השני אחוז לחות גבוה, הכלי שימצא במקום היבש יתקרר מהר יותר מאשר הכלי שימצא במקום עם הלחות הגבוהה.
ולענינינו- הכינרת במיקומה הנוכחי (היבש) משחררת ביתר קלות את החום שמצטבר בה ביחס למה שהיה קורה אם היא היתה ממוקמת במישור החוף (הלח) שאז החום היה משתחרר בפחות קלות.גורם נוסף- קרינת השמש. הגורם העיקרי להתחממות מי הים היא קרינת השמש. אז נכון שאיזור הכינרת הוא איזור עם טמפרטורה יותר גבוהה ממיישור החוף, אך מאידך בגלל הימצאות הכינרת בגובה של 210 מטרים מתחת לפני הים אז הקרינה בה פחות חזקה מאשר במישור החוף.
אז לסיכום- אם היינו מעבירים את הכינרת למישור החוף מה היה קורה מבחינת הטמפרטורה של המים ? כאמור- אין זה מופקע שמי הכינרת היו מגיעים לטמפרטורה גבוהה יותר, כי הם היו חשופים לרמת קרינת שמש גבוהה יותר, ומאידך תהליך השיחרור של חום כמוס היה קטן יותר, וכמו שכבר כתבנו לעיל- התהליך של קליטת חום כמוס בכינרת הוא חזק יותר מאשר בשאר הימות בגלל היות הכינרת ימה של מים מתוקים. ולזה תצרפו שלא היה גם את הגורם הנוסף הממתן שזה זרימת מים יחסית קרים.
להדגיש- כל מה שכתבתי כאן ומה שנכתב לעיל אינו עובדות מדעיות, אלא תאוריות שחשבתי שיתכנו לנוכח הדברים שכתבתי. כמובן שיתכן שיגיעו מומחים בנושא ויקבעו שכל מה שכתבתי (או לפחות חלקו) הוא קישקוש אחד גדול, שלקחתי מושגים שונים בפיזיקה וכדומה והלבשתי אותם על נושא שלא בדיוק קשור. הכל יתכן, ואדרבה- אשמח לכל תיקון והעמדת הדברים על דיוקם, כי בסופו של דבר זאת המטרה. אז אם לדוגמא הפרשי הקרינה בין איזור מישור החוף לבין איזור הכינרת אינם משמעותיים לתהליך התחממות המים- אשמח לעמוד על דיוקם של דברים, וכנ"ל בנושא שחרור חום כמוס- אם הפרשי הלחות אינם משמעותיים לתהליך שחרור החום מהמים- אשמח לעמוד על דיוקם של דברים.
ביקשת שנדייק אותך
אז קודם כל ישר כח על ההסבר הנפלא והמקיף
אבל בהקשר למה שכתבת שהקרינה של השמש מחממת מים מתוקים יותר ממים רגילים
לפי מה שידוע לי כל הסברה הזאת נסתרת מחוק ידוע בפיזיקה שמים שקופים לא יכולים לקבל קרני שמש
כלומר השמש מחממת רק מקום שהיא נשברת בו והשמש לא נשברת על דבר שקוף אלא קרני השמש עוברים אותו וממשיכים הלאה עד שנשברים
זה גם הסיבה שמסוכן להיות במים בשמש בלי קרם הגנה מכיון שהשהייה מתחת פני המים אמנם מצננת את הגוף ונותנת תחושה שהשמש לא שולטת במתרחץ אך באמת קרני השמש נשברים על גופו וזה קרינה מסוכנת
מה שכן יש לציין שטענתך צודקת מסיבה אחרת שבסופו של דבר קרני השמש מגיעים לקרקעית הים ומחממים אותו והרצפה היא שמחממת את המים
אגב מה שאמרתי מוכח מדעית וכל אחד יכול לבדוק את זה
לדוגמה הזכוכיות של החלונות בבית גם בשמש מאוד חזקה אם הם נקיים טוב הם לא מתחממים (ברכב זה מתחמם מהחום האדיר ששורר ברכב ולא משבירת קרני השמש)
כמו כן אם תנסה לתלות כוס חד פעמית או כוס זכוכית שקופה מלאה מים בשמש היא לא תתחמם לעולם. (אבל לא להניח אותה על קרקעית כיון שהיא תתחמם מהחום של הקרקע שתחתיה) -
איש השלגים
אגב, הכלל הזה שכתבתי יש לו נפק''מ בהלכות שבת (כשלמדנו הלכות שבת בכולל התוודעתי לזה)
כידוע בישול בחמה מותר לכתחילה. אך בישול בתולדת חמה אסור אטו תולדת האור.
והנה אם אדם יניח כלי עם מים בשמש כדי שיתבשלו יש נידון בפוסקים אם זה נקרא בישול בחמה או בתולדותיה, מהסיבה הנ''ל שהשמש לא מחממת את המים אלא את הכלי והכלי מחמם את המים ולכן לכאורה זה בישול בתולדת חמה, אלא שיש הטוענים שכיון שהשמש באה יחד על המים והכלי זה כן נקרא בישול בחמה, בשונה ממקרה שאדם הרתיח מחבת בחמה ואחר כך פתח עליה ביצה...
וואי, אני מרגיש איזה ז'ק עם כל הפילוסופיות והדברי תורה האלו, וסתם כך מהאריכות הזו...
צ'מע זה לא רע... -
איש השלגים
לפניך טבלת טמפרטורה של ת''א וטבריה. כפי שתוכל לראות- טמפרטורת המינימום בטבריה בחודשי החורף נמוכה מזאת שבת''א, וגם במשך היום היא כמעט כמו בת''א. ואדרבה- בגלל מיקומה הנמוך של טבריה והקפתה ברכסי הרים (הגולן, רכס פוריה) יש פעמים לא מעטות בחורף תופעה של שקיעת אויר קר מהמקומות הגבוהים שמסביב שמביאה לפעמים לטמפרטורה שקרובה לטמפרטורת קרה. (כידוע שעימקי הצפון הם המועדים ביותר לנזקי קרה בגלל תופעה זו של שקיעת האויר הקר). -
איש השלגים
הבה נעשה מחר ניסוי כפי שכתבת. ניקח שתי כוסות זכוכית שקופות לגמרי, נמלא אותן מים, ונניח אותן אחת במקום החשוף לקרינת השמש ואת השניה במקום שאינו חשוף לקרינת שמש ישירה, אך חשוף לאוויר, ואז נבדוק האם הטמפרטורה של המים בשתי הכוסות שווה. -
איש השלגים תמשיך להגדיל תורה ולהאדירה. יש כאן לפחות אחד שנהנה מזה.
-
איש השלגים
הבה נעשה מחר ניסוי כפי שכתבת. ניקח שתי כוסות זכוכית שקופות לגמרי, נמלא אותן מים, ונניח אותן אחת במקום החשוף לקרינת השמש ואת השניה במקום שאינו חשוף לקרינת שמש ישירה, אך חשוף לאוויר, ואז נבדוק האם הטמפרטורה של המים בשתי הכוסות שווה.אני מדגיש שוב,
הכוס חייבת להיות תלויה באויר, לא מונחת על שום דבר
כמו כן המים חייבים להיות שקופים (נגיד קולה כן תתחמם)
אבל אתה יכול לבדוק את זה הרבה יותר פשוט
תעביר סמרטוט על החלון (בבית) מבפנים ומבחוץ שיהיה נקי לגמרי
תיגע בו אחרי שעות של שמש ותגיד לי מה יצא... -
ואגב אם נרחיב את היריעה
ככל שדבר יותר כהה הוא יותר מקבל את קרני השמש ומתחמם יותר
כידוע צבע שחור מתלהט במהירות בשמש כי הוא מקבל את כל הקרניים בצורה מקסימלית אל קרבו
מנגד דבר שקוף לא מקבל כלל קרני שמש ולא מתחמם
בתווך נמצאים כל הצבעים מה שיותר כהה מקבל יותר וכו' -
אני רוצה להבין האם כל התיאוריות על החום של המים והכינרת וכדו' האם בסופו של יום זה משפיע עלינו ?
האם מי שהולך לרחוץ או לבלות במים צריך לדעת את כל הנ"ל או את התמצית או שזה סתם ויקיפדיה כזאת ? -
איש השלגים לא סתם כתבתי ''כוס מים''. אני לא מנסה להתווכח עם העובדה שדבר שקוף לגמרי לא יתחמם כי קרני השמש עוברים דרכו ולא ''ניקלטים'' בו. וכנ''ל לגבי כמות מים קטנה כגון הרטבת חלון כפי שכתבת. אבל בכמות מים גדולה יותר יש כבר תהליך של שבירת קרני השמש בתוך המים, כך שהמים סופחים חלק מהאנרגיה של קרני השמש.
ולהמחשה הבה נעשה ניסוי אחר. ניקח כוס שקופה לגמרי מלאה מים ונעמיד אותה באיזה מקום בשעה שהשמש עדיין נמצאת בזווית (כגון שעות לפני הצהריים או שעות אחר הצהריים). ואז נמדוד את הטמפרטורה של השטח שמאחורי הכוס בצמוד לה ואת השטח הסמוך לה. לפי התיאוריה שלך- מכיון שהכוס שקופה לגמרי וגם המים שקופים לגמרי, השטח שמאחורי הכוס בצמוד לה יהיה באותה טמפרטורה כמו השטח הסמוך, שהרי שניהם חשופים לאותה רמת קרינה. אז בוא נעשה ניסוי וניווכח בעובדות.
ובכל מקרה, בכל מה שקשור למאגרי מים גדולים, הרי זה מן המפורסמות שמי הים ניראים כחולים ולעיתים ירוקים, ובכל מקרה מעבר לעומק מסויים כבר לא ניתן להבחין בקרקעית הים, וזאת למרות היות המים מים צלולים ושקופים. אז לאן נעלמו קרני השמש ? מדוע ככל שאנו מעמיקים בים יש פחות אור ? התשובה כאמור: קרני השמש (האור) נשברים במים, דבר שמביא איתו ספיחת אנרגיה/ חום במים.
חולין נ''ז ע''ב: אמרו עליו על רבי שמעון בן חלפתא שעסקן בדברים היה והיה עושה דבר להוציא מליבו של רבי יהודה... נעשה ניסויים וניראה מה נקבל.
-
הצעירה מכיון שאת ''צעירה'' ואני כבר ממש לא, והשעה כעת ממש מאוחרת, אז בואי נשאיר את זה להמשך, כי זה הולך להיות למעשה חלק בלתי נפרד מהפוסט, דהיינו- ההשפעה שיש להתחממות הימים על מגוון נושאים.
-
ז'ק 2 אגב, שאלה אחרונה בלי נדר להלילה, האם את תושבת איזור מישור החוף ? תני לי לנחש שלא, כי מי שתושב מישור החוף מרגיש טוב מאוד על בשרו את המשמעות של התחממות הים.