על "גראופל"- האח האמצעי של... שמעתם? בודאי, אבל האם ראיתם פעם אירוע גראופל בסדר גודל כזה ?
-
נכון שאנחנו נמצאים בעיצומו של הקיץ, אך דוקא בגלל זה ובגלל היובש היחסי בפעילות הפורום בזמן הזה, מה יותר מתאים מלהתרענן קצת בזכרונות של חורף. אז בואו נעסוק באחת מהתופעות של ירידת המישקעים בחורף, והיא הגראופל.
בהמשך אביא בעז"ה גלריית תמונות של אירוע הגראופל הגדול ביותר שהיה בישראל, עם סקירה מורחבת של הרקע לאירוע.
אבל בראש ובראשונה קצת פרטים על הגראופל. מהו הגראופל? בשפה שלנו אנו מכנים את הגראופל כ"ברד רך". דהיינו- הגראופל הוא למעשה האח האמצעי של השלג מצד אחד ושל הברד מצד שני, כאשר יש לו מאפיינים מסויימים שבהם הוא דומה לשלג, ומאפיינים אחרים בהם הוא דומה לברד. מבחינת המירקם שלו הוא דומה לשלג, ובהצטברות ע"ג קרקע אנחנו מקבלים תוצאה כמעט זהה לזו של ירידת שלג. אבל מבחינת צורתו וצורת הירידה שלו הוא דומה לברד, בכך שהוא יורד בצורה כדורית, וכן בכך שאינו נתפס ע"ג עצים וענפים בדומה לברד ובשונה מהשלג.
כיצד נוצר הגראופל ? דבר ראשון עלינו לדעת שאומנם ידוע לכולם נקודת הקיפאון של המים היא ב- 0 מעלות, אך בפועל במצבים מסויימים המים יכולים להישאר במצב נוזלי גם עד טמפרטורה של מינוס 42 מעלות! תופעה זו מכונה "קירור על", דהיינו שהחומר נמצא בטמפרטורה הנמוכה מטמפרטורת הקיפאון שלו. כאשר טיפות מים שנמצאות בקירור יתר (קירור על) מתעבות סביב פתית שלג, התוצאה היא תלכיד של קרח אוויר וכפור, ואנחנו מקבלים את ה"גראופל" שהוא מעין ברד רך המתפורר כשהוא פוגע בקרקע. הגראופל יורד בטמפרטורה של 2–5 [מעלות צלזיוס] בערך, ובכל מקרה בטמפרטורה של פחות מ- 10 מעלות. (למרות שיש לי שני תיעודים של גראופל קצר שבהם הטמפרטורה היתה מעל 10 מעלות, אולי אביא אותם בהמשך בל"נ). כדי שטיפות בקירור על יתעבו סביב פתיתי שלג צריך שהטמפרטורה באטמוספירה תהיה בין מינוס 40 למינוס 42 מעלות צלזיוס.
בגלל תנאי הטמפרטורה להם זקוק הגראופל (2- 5 מעלות), השכיחות של הגראופל היא בעיקר באיזורי ההרים, ובמיוחד באירועי שלג פעמים רבות מגיע הגראופל בתור הקדימון של השלג. ובאיזורים כמו מישור החוף הוא פחות שכיח בגלל תנאי הטמפרטורה שם שאינם מתאימים בדר"כ לירידת הגראופל. אבל בכ"ז גם במישור החוף ובשאר האיזורים מתרחש מידי פעם אירוע גראופל כזה או אחר כאשר נוצרים התנאים לכך, אך בדרך כלל מדובר על משהו קצר מועד שנותן שיכבה דקה לבנה ויוצר תחושה ואשליה כמו של שלג, אך הוא נמס לאחר זמן קצר.
בפוסט שלפנינו אני אסקור אירוע נדיר של ירידת גראופל בגוש דן עם תוצאות דומות כמו אחרי סופת שלגים, הן מבחינת המראות המאוד דומים, והן מבחינת כמות ה"שלג" (גראופל) שהצטברה כתוצאה מהאירוע. כפי הידוע- מדובר באירוע הגראופל הגדול ביותר שהיה בישראל.
-
ובהתחלה- קצת רקע לאירוע
חורף שנת תשנ"ב (הידוע בשמו חורף 91/92) היה משהו שקורה כאן רק פעם בכמה עשרות שנים. זה לא משהו שאנחנו מכירים בשנים האחרונות, וכל מה שאנו מכירים מתגמד לעומת אותו חורף. מדובר היה בריבוי נדיר של אירועי מזג אויר חריגים, ומה שהיה בחורף של אותה שנה לא רואים אפילו במצטבר של כמה שנים יחד. אם זיכרוני אינו מטעה אותי אני חושב שבאותה שנה היו כ- 7 אירועי שלג גדולים בירושלים, אירוע אחד שבו ירד שלג או לכל הפחות נראה שלג באויר בכל הארץ חוץ מהאזורים הקרובים ממש לחוף. (שלג נראה במקומות כמו לוד ורמלה וגדרה ורחובות). כמות המישקעים שירדה באירועי הגשם באותו חורף היתה חריגה בכמות ובעוצמה, כך שאיזורים רבים בארץ הוצפו פעמים רבות בחורף. (הצפות מרובות באשדוד, הירקון עלה על גדותיו מספר פעמים והציף רחובות סמוכים, והשיא- השיטפון הגדול בירקון שבו "טבעו" במים כל איזור קניון אילון ואיזור התעשיה של בני-ברק ופארק הירקון ושכונות רבות לאורך נחל הירקון. רק להמחיש- באיצטדיון רמת גן הצמוד לירקון הגיע גובה המים עד למשקופי השערים !).
אך לתושבי גוש דן השיא היה בבוקר כ' באדר א' (24 בפברואר). עד לשעה 2 בלילה ירדו גשמי זעף ברציפות. בשעה 2 בלילה היה נשמע כאילו הכל בחוץ הולך ונרגע, אך משהו לא הסתדר לי, כי הברקים והרעמים שהמשיכו העידו כי אנחנו עדיין בעיצומו של האירוע, אך השקט היחסי שהשתרר עמד בהיפוך לזה. בסקרנותי פתחתי את התריס לראות מה קורה בחוץ, ואז נחשפתי לתופעה המדהימה של ירידת גראופל (ברד רך) במתכונת המזכירה ירידת שלג. כאשר כדורי גראופל היו נוחתים על משהו הם פשוט נימרחו, והתקבל מראה שממש הזכיר את המראה שלאחר נפילת פתית שלג. כדורי הגראופל היו גדולים יחסית, וגם קצב הירידה היה חזק, ובתוך זמן קצר הכל התחיל להיצבע בלבן. עדיין לא הייתי מודע לקראת מה אנחנו הולכים והלכתי לישון, אך כשקמתי בשעה 6.45 בבוקר ופתחתי את החלון נדהמתי מהמראה שניגלה לעיני. הכל היה צבוע בלבן בוהק ומכוסה בגובה כמה סנטימטרים טובים כאשר הגראופל ממשיך לרדת עוד עד לשעה 7 בערך. לאחר מכן במשך היום ירד כמה פעמים גשם, אך למרות הכל הגראופל נשאר על הקרקע עד שעות הלילה, והיו מקומות שנשארו שרידים ממנו אף יומיים לאחר מכן, וזאת למרות גשמים שירדו !
האירוע כאמור התחיל בסביבות 2 בלילה, ותושבי איזורים נירחבים בגוש דן התעוררו לבוקר לבן שנראה כמו לאחר סופת שלגים. מכיון שאירועי גראופל בסדר גודל כזה אינם מוכרים לתושבי גוש דן, וגם רבים אינם יודעים להבחין בין ירידת שלג לירידת גראופל (שדרך אגב יש ביניהם קצת דמיון), לכן היו בטוחים רבים מתושבי גוש דן שאנחנו לאחר אירוע שלג גדול שהתרחש בזמן שהם נמו את שנתם. אז אם אתם שומעים מישהו שמספר על שלג שירד בגוש דן לפני 32 שנים תבינו במה מדובר ומהיכן מקור הטעות.
-
וכעת למראות
הבהרה- התמונות צולמו לפני 32 שנים וניסרקו בסורק, כך שהאיכות בהתאם.
התמונות צולמו כ- 7 שעות לאחר שאירוע הגראופל הסתיים, ולאחר שבאותם 7 שעות ירד כמה פעמים גשם, כך שהמראות הנישקפים מהתמונות אינם המראות שהיו מיד בסיומו של האירוע ב- 7 בבוקר, אז היה הכל מכוסה בשכבה עבה של גראופל. אבל בכ"ז- גם לאחר 7 שעות וגשם שירד עדיין ניתן להתרשם ולדמיין מה שהיה עד שבע שעות קודם לכן.
אז נתחיל בתמונות מחלונות הבית.
-
וכך נראתה החניה
בשעות הבוקר המוקדמות סמוך לסיום האירוע, ראשוני הנהגים שביקשו לצאת לעבודתם גילו את מה שתושבי הבירה ואיזורי ההרים מכירים, וזה הנסיעה על כביש מכוסה קרח כאשר הגלגלים מחליקים וההיגוי לא פשוט בכלל. רק שלתושבי הבירה והאיזורים שבהם יורד שלג יש נסיון כלשהוא ומודעות, מה שהיה חסר לתושבי גוש דן שהתקשו להתמודד עם ה"שלג" שבא להם בהפתעה.
-
מבט לכיוון איזור התעשייה של בני- ברק משכונת קרית הרצוג
-
ותמונות ממרומי "גבעת הזית" (תל זייתון) בשכונת קרית הרצוג
-
ומראות על הגג- הקולטים של דודי השלג, אופס סליחה, התכוונתי לדודי השמש
אבל במקרה הזה באמת הקולטים קלטו "שלג" (נו- ברד רך, מה זה משנה) ולא שמש. אז עדשת המצלמה קלטה אותם קולטים. (מדובר כזכור כשבע שעות לאחר סיום האירוע).
-
והמעיל הוורוד-אדום של נתוש
מה הסיפור שעומד מאחורי המעיל של נתוש (בני השני המצולם בתמונות) ? אחד מקרובי משפחתי הגיע מחו"ל, והביא לנו מתנה את המעיל אשר אתם רואים בתמונה. לבני המצולם בתמונה עדיין לא מלאה שנה, והמעיל היה גדול עליו ומתאים אולי לגיל שנתיים, וגם- זה היה מעיל שמתאים יותר למי שמסתובב בחרמון או באלפים ולא למי שגר בגוש דן. (ועל הצבע הוורוד- אדום עבור בן אני כבר לא מדבר). אבל חלף שבוע מאז קיבלנו את המעיל, ואז הגיע האירוע המצולם, והמעיל נישלף מהארון ועשה את שימושו הראשון כי בדיוק למצבים כאלה ולמזג אויר כזה הוא נועד.
-
ובובה עם בובות שלג
-
"ולבן וחצרות" (דברים א', א')- חצר לבנה
-
להזכיר שוב ! התמונות לא צולמו בירושלים או בצפת או בבית"ר וכדומה, אלא בשכונת קרית- הרצוג בבני- ברק, כך שהאירוע וסדר גודלו ביחס למקום האירוע הוא אירוע היסטורי והיסטרי בכל קנה מידה. ושוב- קחו בחשבון שהתמונות צולמו כשבע שעות לאחר סיום האירוע, כאשר בתוך אותן שבע שעות יורד גשם מספר פעמים, ואז תבינו שאם כך זה נראה לאחר כשבע שעות ועם גשם כמה פעמים, מה היו המראות מיד בסיום האירוע.
-
וואו וואו וואו
איזה כיף לך שחיית באותו חורף
אני הייתי אז בן מינוס 5
הלואי היום כזו חגיגה בבני ברק... -
איש השלגים כשהירושלמים במשפחה ראו במשך השנים את התמונות התרשמתי שהם ''מתפעלים'' רק למראית עין ובשביל הנימוס, כי מראות כאלה לירושלמים זה בבחינת ''מכניס תבן לעפריים'' מינוס. לך תסביר להם שאירוע כזה בבני- ברק זה כמו אירוע של 2 מטר שלג בירושלים. אני מתאר לעצמי שלבני- ברקי התמונות עשויות לגרום ריגוש, ואילו לירושלמי או צפתי הדבר לא יגרום לריגוש מיוחד, אא''כ הוא מסוגל להכיל את גודל האירוע ביחס למקום.
ובתור תושב בית שמש לשעבר (אני טועה?), האם היו שם במשך השנים אירועי שלג? בשנת תשנ''ב היתה בית שמש מכוסה בשלג. מעניין אותי אם הדבר חזר לאחר מכן. (יש לי בן שמתגורר בבית שמש מזה שש שנים, אך לא זכה לראות שלג).
-
איש השלגים אמר בעל "גראופל"- האח האמצעי של... שמעתם ? בודאי, אבל האם ראיתם פעם אירוע גראופל בסדר גודל כזה ?:
וואו וואו וואו
איזה כיף לך שחיית באותו חורף
אני הייתי אז בן מינוס 5
הלואי היום כזו חגיגה בבני ברק...משתתף בתגובתך
-
@ז-ק-2 אמר בעל "גראופל"- האח האמצעי של... שמעתם ? בודאי, אבל האם ראיתם פעם אירוע גראופל בסדר גודל כזה ?:
איש השלגים כשהירושלמים במשפחה ראו במשך השנים את התמונות התרשמתי שהם ''מתפעלים'' רק למראית עין ובשביל הנימוס, כי מראות כאלה לירושלמים זה בבחינת ''מכניס תבן לעפריים'' מינוס. לך תסביר להם שאירוע כזה בבני- ברק זה כמו אירוע של 2 מטר שלג בירושלים. אני מתאר לעצמי שלבני- ברקי התמונות עשויות לגרום ריגוש, ואילו לירושלמי או צפתי הדבר לא יגרום לריגוש מיוחד, אא''כ הוא מסוגל להכיל את גודל האירוע ביחס למקום.
ובתור תושב בית שמש לשעבר (אני טועה?), האם היו שם במשך השנים אירועי שלג? בשנת תשנ''ב היתה בית שמש מכוסה בשלג. מעניין אותי אם הדבר חזר לאחר מכן. (יש לי בן שמתגורר בבית שמש מזה שש שנים, אך לא זכה לראות שלג).
יפה שאתה זוכר שאני תושב בית שמש
אכן לפני 10 שנים שנה אחרי השלג הגדול בירושלים
היה הפחדות גדולות מצד החזאים על אירוע שלג גדול, ועל כך שכבר מ 400 מטר יראו את השלג
ואכן היה אירוע נראה לי דומה למה שהיה לכם בתשנ''ב, אך נראה לי זה היה שלג ממש, מה שכן היו גשמים חזקים למחרת שהמיסו את זה יחסית מהר
אבל ציפור לילה שכמוני הצליח להנות כמו שצריך יחד עם אחי במשך הלילה מהשלג היפה שנערם. אנשים שקמו בבוקר נהנו מהבובות שהשארנו...
אני צריך לבדוק בארכיון אולי יש לי כמה תמונות משם.
אבל אני התכוונתי שבאותו חורף (של נ''ב) היה שווה לחיות גם לתושבי ירושלים
בכל זאת ששה אירועי שלג בחורף זה נדיר וכבר מתחיל להיות יוותר מעיק מאשר כיף (חוץ מלחובבי שלגים כמוני, ולרוב החברים כאן בקבוצה שמשוגעים על כל אירועי החורף בצורה לא רגילה.)
אני בחמשת השנים שאני גר בירושלים חויתי שלג אמיתי ורציני רק פעם אחת בתשפ''ב. עוד פעמיים היה דרדלה... ועוד שני חורפים לא היה כלום. -
סירטונים קצרים של סופות גראופל קצרות בקרית הרצוג, בני- ברק
נמשכו רק כמה דקות כל אחת, כאשר באחת מהן למרות שקצב ירידת הגראופל היתה חזקה, אבל מכיון שהוא בא במהלך גשם חזק שירד קודם לכן ולאחר מכן הוא נמס מיד. ואילו בשני אפשר לראות ששיכבה לבנה דקה התחילה להצטבר.
חשוב מאוד: בכדי לראות את הסירטונים בצורה נורמלית, יש לכוין בהגדרות לאיכות HD (1080P).
-
זה מתשנ''ב?
לכאו' אין מצב... -
איש השלגים כמובן שההסרטות לא מתשנ''ב, למי היה אז מסרטה, וגם מה שהיה אז היה בלילה ולא היה כ''כ עלוב וקצר כמו בהסרטות.
שתי ההסרטות הן מחמש השנים האחרונות. הראשונה הוסרטה ביום רביעי כ''ד בשבט תשפ''ב (26/1/22) בסופה ''אלפיס''. כשעתיים לאחר שהסרטתי את הסירטון כאן בבני- ברק התחיל לרדת שלג כבד בירושלים.
הסרטון השני הוסרט ב- 21/4/19. באותו יום ירד שלג כבד וחריג בחרמון וגם הפסגות הגבוהות בגולן (מדובר היה בחציו השני של אפריל!).
החריג באירועים המוסרטים הוא שהטמפרטורה אומנם היתה נמוכה, אך לא ברמה שבה יורד בדרך כלל גראופל, כך לדוגמא בהסרטה השניה היה מדובר באירוע שהיה כאשר בחוץ יש 11 מעלות בזמן האירוע לפי נתוני מטאוטק הסמוכה (שזה אומנם קר מאוד לחציו השני של חודש אפריל, אך חם מידי לגראופל שנדיר ביותר לראות אותו יורד בטמפרטורה של יותר מ-10 מעלות). גם בסרטון הראשון אומנם הטמפרטורה ירדה מתחת ל- 10 מעלות, אך גם זה לא כ''כ מצוי שגראופל ירד בטמפרטורה של מעל 5 מעלות. כך שמדובר בשני אירועים די חריגים.
(מצו''ב צילומי מסך של סיכומי השמ''ט שבהם הוזכרו תנאי מזה''א באותם שני תאריכים).