למה בהר קר יותר?
-
אשאל כאן שאלת בור שמטרידה אותי זמן מה
למה בעצם בהרים יותר קר?
והאם אם אני אשים מגדל בגובה שתי קילומטר בבני ברק ירד שם שלג כל השנה?
ובאותו עניין האם לפי שאלתי השניה גם בעמק יורד שלג תמיד ורק הוא נמס בדרך והפך לגשם?
אשמח לתשובה מפורטת -
חולה על שלג 1 כל 100 מטר גובה מוריד 0.6 מעלה
לגבי השאלה השנייה אני לא יודע צריך לשאול את המומחים
אבל נראה לי שצריך עוד פרמטרים בשביל שלג -
פינקי
זה חלק משאלתי למה זה מוריד במעלות -
חולה על שלג 1
רק להוסיף עוד שאלת בור
הלא ידוע שקור יורד למטה וחום עולה למעלה (וזו גם הסיבה שבעמקים מתרחשת קרה יותר מבמישור)
אם כן איך זה שככל שעולים בגובה הקור גובר. (ואגב, אחרי ההסבר הטבעי. אין ספק שזה עוד מחסדי הבורא שברא לנו תנאים נאותים למחיה ומזג אויר נעים כש 10 ק''מ מעלינו יש מינוס של עשרות מעלות) -
איש השלגים
את ההסבר הטבעי אתה יודע? -
חולה על שלג 1 לא, אני מחכה למבינים....
-
חולה על שלג 1
בינתיים נסתפק במה שענה לי צ'אט גי פי טישאלה מעולה! למרות שזה נראה אינטואיטיבי שהאוויר הקר "צריך" יורד למטה כי הוא כבד יותר, יש כמה גורמים שגורמים להרים להיות קרים יותר:
-
לחץ על אוויר נמוך
ככל שעולים בהערה, הלחץ האטמוספרי יורד. כשאוויר עולה למעלה, הוא מתפשט בגלל הלחץ הנמוך ומאבד חום. זה נקרא התקררות אדיאבטית . בממוצע, הטמפרטורה יורדת בכ-6.5 מעלות צלזיוס לכל קילומטר עליה בגובה. -
פיזור חום מהשמש
האוויר עצמו לא מתחמם מהשמש, אלא בעיקר מהקרקע מתחממת ומחממת את האוויר שמעליה. בגובה רב יש פחות קרקע שתחמם את האוויר, האוויר בהרים נשאר קריר יותר. -
קרינה חזקה, אבל איבוד חום מהיר
בהרים יש פחות שכבת אוויר מעל שמחזירה חום חזרה לקרקע (כמו שמיכה), בלילה ובימים קרים, החום נאבד מהר יותר, מה שגורם לטמפרטורות נמוכות יותר. -
קרה בעמקים – תופעת ה"מלכודת קור"
בעוד שבורים קר באופן כללי, בעמקים לפעמים קר יותר בלילות. זה קורה כי האוויר הקר, שהוא כבד יותר, מתנקז כלפי מטה ונלכד בעמק. כך נוצרות אנשים כמו קרה בעמקים נמוכים.
לסיכום: בהרים קר יותר כי ככל העלולים בגובה הלחץ יורד, האוויר מתפשט ומתקרר, והקרקע לא מחממת את האוויר כמו באזורים נמוכים. אבל בעמקים, בלילות, הקור יכול להצטבר וליצור טמפרטורות נמוכות מאוד בגלל זרימת אוויר קר כלפי מטה.
אני מקווה שזה מבהיר לך את העניין!
-
-
שאלתי אותו גם
ואם אבנה מגדל בגובה שתי קילומטר כל הגשם ירד למעלה כשלג?וזו התשובה:
רעיון מגניב!
אבל לא בדיוק... בוא נפרק את זה:
אם תבנה מגדל בגובה 2 קילומטרים , הטמפרטורה תהיה נמוכה בערך ב-13°C פחות מאשר בגובה פני הים (בהנחה שהשינוי הוא כ-6.5°C לכל קילומטר).
מה זה אומר לגבי שלג?
האם כל הגשם יהפוך לשלג בגובה כזה?
לא בהכרח. כדי שתהפוך לשלג, האנרגיה צריכה להיות סביב או מתחת ל-0°C וגם האווירה צריכה להיות מספיק רווי בלחות. בגובה של 2 ק"מ זה בהחלט אפשרי, אבל זה תלוי במזג האוויר הכללי – אם כל השכבות שמתחת עדיין חמות, הגשם יכול להפשיר לפני שהוא מגיע אליך.מה קורה כשהמשקעים מתחילים בגובה נמוך יותר?
אם הוא נוצר בענן נמוך יותר במשמעות חיובית, הוא יגיע גם אם בראש המגדל שלך יהיה קר מאוד. כדי לקבל שלג אמיתי, צריך שהשלג ייווצר בעננים ויישאר קפוא לכל אורך הדרך למטה.של שימוש רוחות ולחות
בגובה כזה יש רוחות חזקות יותר יכולות לשנות את מסלול השקעים, וגם היובש היחס של האוויר בגבהים יכול לגרום לשלג להתאדות לפני שהוא בכלל נוגע במגדל שלך.מסקנה
אם תבנה מגדל של 2 ק"מ, בהחלט יש סיכוי ששלג ייפול עליו במזג אוויר קר מאוד, אבל זה לא מבטיח שכל גשם יהפוך לשלג – זה תלוי בתנאי האטמוספריים הכלליים.אולי פשוט עדיף לעבור לגור בהר החרמון?
-
תשאל אותו בעניין האם כל גשם מתחיל כשלג
-
חולה על שלג 1
שאלתי זו התשובהשאלה מצוינת! התשובה היא לא בהכרח, אבל ברוב המקרים – כן.
איך נוצרים משקעים בענן?
המשקעים בעננים נוצרים כשאדי מים מתעבים סביב גרעיני קיפאון (כמו אבק או חלקיקים אחרים) ויוצרים טיפות מים או גבישי קרח.בעננים קרים (מתחת ל-0°C), רוב המשקעים מתחילים כשלג או גבישי קרח.
בעננים חמים (מעל 0°C), המשקעים מתחילים כטיפות מים.
מתי גשם נולד כשלג?
️ אם הענן גבוה וקר, המשקעים מתחילים כשלג. כשהשלג יורד, אם הוא עובר דרך שכבה חמה, הוא נמס והופך לגשם.
️ אם הענן נמוך וחם, המשקעים מתחילים כטיפות מים ישר.
ומה קורה בישראל?
️ רוב הגשמים בישראל נולדים בעננים חמים מעל הים, ולכן הם מתחילים כמים ולא כשלג.
️ בסערות חורפיות חזקות, יש שכבות קרות בגובה רב, ולכן השלג יכול להיווצר שם ולרדת כגשם אחרי שהוא נמס.
מסקנה
️ בעננים קרים – רוב המשקעים מתחילים כשלג.
️ בעננים חמים – המשקעים מתחילים כמים ונשארים כגשם.
אז כמעט כל גשם מתחיל בשלג במדינות קרות או בגבהים גבוהים, אבל בארץ ובעונות רגילות – רוב הגשם מתחיל כמים.
-
אנסה להסביר מקווה שאצליח
א. כדור הארץ מחולק לשכבות ככל שעולים בשכבות כך יתר קר זה כמו שככול שאתה יותר קרוב למזגן כך יותר תושפע ממנו ותרגיש את הקור שלו בערך אותו הדבר
ב. יש עננים שהם ענני שלג בכל ענן יש בו משקעים הם מגיעים בצורת קרח ומפשירים כשמגיעים לקרקע אם תבנה מגדל לא בטוח שגם אם ירד שם שלג שהוא לא ימס כייוון שצריך תנאים לזה חוץ מקור
ולשאלת איש השלג קודם כל מבחינת הגיון אתה צודק אבל תחשוב שיש מקור של קור כמו חדר קרור שהוא תלוי למעלה וככול שתתרחק ממנו יהיה יותר חם כי כל האזור למטה הוא חם אז ככול שתתרחק יותר כך יהיה יותר חם מקווה שעניתי נכון והובנתי -
לגבי מה ששאלו כאן הסיבה שבהרים יותר קר למרות שקור יורד זה בגלל כמו שכתבו פה שהחימום זה הקרקע ולא הקרבה לשמש וגם כי צפיפות האוויר נמוכה יותר לכן יש לחלקיקים פחות התנגשויות אחד עם השני ולכן מתקרר אבל זה עד גובה בערך 10 ק״מ משם למעלה מתחממים וזה בגלל גז האוזון שנמצא שם שהוא מתחמם בגלל קרינת השמש שכבה זו עד גובה 50 ק״מ ואז שוב מתקררים עד גובה 80 ק״מ ואז יש שוב חימום בגלל ששם הקרינה אולטרא סגולה עוברת סינון.
לגבי עם תבנה מגדל גבוה האם תראה שלג אז בחורף רוב הסיכויים שתראה שלג מכיוון שרוב הגשם בחורף מתחיל כשלג אבל יהיה לך בעיה בגלל שאתה תיהיה מידי עמוק בתוך הענן ולא בטוח שיהיה לך משקעים נורמליים.
בשביל שענן יוריד שלג הוא צריך להיות שכל הדרך תיהיה מתחת 0 מעלות והפסגה עדיף מתחת 25- אם אני לא טועה כמובן שכמו שהיה השבוע גם אפשרי אבל זה היה שלג ממש קל ופתיתים קטנים
אגב בעננים יש הרבה פעמים טיפות מים גם בטמפרטורה של 15- ואפילו עד 30-
-
גשם עד בלי די אמר בלמה בהר קר יותר?:
שהחימום זה הקרקע ולא הקרבה לשמש
אבל הקירבה לקרקע בירושלים זהה לזו שבתל אביב?
-
מאור גליל העליון זה בגלל צפיפות האוויר שהיא יותר נמוכה.
-
גשם עד בלי די יש"כ
אבל כתבת שתי סיבות הקירבה לקרקע וצפיפות האויר ולא הבנתי את הראשונה -
מאור גליל העליון הראשונה זה סתם בכללי לאוויר ולא קשור ללמה קר בהר יותר אם כי זה נגזר מזה כי בסוף ההר מקבל רוחות מהאוויר מסביב, כבר היו מקרים שבהר הרבה יותר חם מאשר בחוף
-
גשם עד בלי די אמר בלמה בהר קר יותר?:
אגב בעננים יש הרבה פעמים טיפות מים גם בטמפרטורה של 15- ואפילו עד 30-
איך יכול להיות שלא קופא? כי זה כל הזמן בתנועה?
-
פוסט זה נמחק! -
איש השלגים זה קשור ללחץ האוויר הנמוך אז יותר קשה למים לקפוא, וגם לפעמים חסר גרעיני התעבות
שלג ברמות כן, עדיין לא כ״כ הבנתי את תורת המיתרים
-
חולה על שלג 1 אמר בלמה בהר קר יותר?:
אשאל כאן שאלת בור שמטרידה אותי זמן מה
למה בעצם בהרים יותר קר?
והאם אם אני אשים מגדל בגובה שתי קילומטר בבני ברק ירד שם שלג כל השנה?
ובאותו עניין האם לפי שאלתי השניה גם בעמק יורד שלג תמיד ורק הוא נמס בדרך והפך לגשם?
אשמח לתשובה מפורטת -