שאלה למבינים
-
סליחה על הבורות אבל מה זה העוקבים שמופיע בפרופיל ? אולי אם אני עוקב אחרי יותר אנשים אני יוכל להתקבל למוסד.
או שאם עוקבים אחרי אני צריך להתחיל לפחד -
אם אתה עוקב אחרי מישהו אתה מקבל התרעה כשהוא פותח שרשור חדש
זה סה"כ כלי שנועד עבורך שאם התוכן של אחד הכותבים מעניין אותך תוכל לקבל על זה הודעה -
תודה רבה

-
מה זה וורטקס?
-
דודשלג אמר בשאלה למבינים:
מה זה וורטקס?
זה חידה מס' 56 בחידון הקיץ הגדול.
ועכשיו ברצינות- וורטקס פולארי (או בעברית: מערבולת פולארית) הוא שטח נרחב של אוויר קר מאוד המסתובב נגד כיוון השעון מעל הקוטב הצפוני. מדובר במערכת קבועה שקיימת תמיד, אך היא מתחזקת מאוד בחורף ונחלשת בקיץ.
הנה כמה נקודות מפתח להבנת התופעה:
- זרימה: כאשר הוורטקס יציב וחזק, הוא "כולא" את האוויר הקפוא בקוטב באמצעות רוחות עזות המקיפות אותו (זרם הסילון).
- חוסר יציבות: לעיתים הוורטקס נחלש או מתעוות. במצב כזה, האוויר הקר "בורח" מהקוטב וגולש דרומה לעבר אזורים מיושבים.
כיצד הוא משפיע על מזג האוויר בישראל?
למרות שישראל רחוקה מאוד מהקוטב הצפוני, תנודות בוורטקס הפולארי יכולות להשפיע עלינו באופן עקיף אך משמעותי:
- שינוי מסלול הסערות: כאשר הוורטקס נחלש ומתעוות, זרם הסילון (שמביא איתו מערכות גשם) משנה את נתיבו. הדבר יכול לגרום לכך שמערכות מזג אוויר קרות יחדרו עמוק יותר לכיוון הים התיכון.
- אירועי קור קיצוניים: אם המבנה של הוורטקס מתפצל, שלוחה של אוויר קר מאוד ממקור סיבירי או קוטבי יכולה לעשות את דרכה דרומה עד אלינו. זהו המצב שבדרך כלל מוביל לגלי קור משמעותיים, ירידה חדה בטמפרטורות, ובמקרים מסוימים גם לשלג בהרי ישראל.
- חורף שחון או גשום: המיקום המדויק של אותן "שלוחות" קור קובע אם נזכה למערכות גשם רבות או שמא האוויר הקר יישאר באירופה/אסיה ואנחנו נישאר עם חורף יבש יחסית.
-
דודשלג מדובר במסה אדירה של אוויר קר מאוד שמסתובבת במהירות גבוהה נגד כיוון השעון (בחצי הכדור הצפוני).
השפעה: כל עוד הוורטקס יציב ו"הדוק", האוויר הקפוא נשאר בקוטב. כאשר הוא נחלש או מתעוות, שלוחות של אוויר ארקטי צונחות דרומה וגורמות לגלי קור קיצוניים באירופה ובצפון אמריקה.
{מתוך ג'מיני} -
דוד 4 ומה רואים לפברואר?
-
ז'ק אמר בשאלה למבינים:
או בעברית: מערבולת פולארית
אני הייתי קורא לזה בעברית מערבולת קוטבית
אבל מי אני שיתקן את מי שמביא לנו השכם והערב ציטוטים ממילונים למיניהם... -
מאור גליל העליון גם בחידה 56 קראנו לו ככה, עד כדי הבאת תמונה של שעון מהמותג Polar (פולאר) בתור חלק מהחידה. אז נכון- פולארי פירושו קוטבי, אבל כך הורגלנו מאז ומתמיד לכנות אותה (את הוורטקס- מערבולת).
המכירה הסינית של עזר מציון נפתחה!
דרימי מתנה רוצים? לחצו כאן:
https://sale.ami.org.il/?vt=7000099&affid=202928
להצטרפות לנאמני עזר מציון — במייל:
ezermizionn@gmail.com