מרשמלו
-
ממתינים לראות אותה על המפות.מערכת שבוע ראשון של אפריל,נמתין בסבלנות.
-
גשם עד בלי די נקווה שלא נקבל מתיחה של 1 באפריל כפי שהיה בשנת 1992...
-
מה היה ב92?
-
איש רכסים את שנת 1992 לא צריך להציג. השנה המטורפת ביותר מבחינת החורף שהיתה מאז שהחלו המדידות. ליותר צעירים שבינינו- קחו את החורף הכי משמעותי שחויתם, ותכפילו אותו פי כמה, הן מבחינת כמות האירועים והן מבחינת העוצמה שלהם, והן מבחינת המגיוון של האירועים- קיבלתם את חורף 91/92.
בשלהי החורף המטורף ההוא, אחרי שכבר היה נראה שראינו הכל באותו חורף (חוץ משלג בת''א שכמעט ירד), הגיע ה- 1 באפריל, שלמי שלא יודע מכונה ''יום הכזבים הבין לאומי'', יום שברחבי העולם נוהגים לערוך בו ''מתיחות'' מידי שנה (בקיצור- עלמא דשיקרא). באותה תקופה עדיין לא היו כל הערוצים שיש היום לציבור שלנו כמו רדיו קול חי או קול ברמה ודומיהם, וגם אנשים חרדים שאבו את המידע החדשותי שלהם ממהדורות החדשות של ''קול ישראל'' (או כפי שהוא מכונה היום ''רשת ב''' או ''כאן 11"). המהדורה המרכזית היתה משודרת בערב בטלויזיה ומשודרת בו זמנית ברדיו, כאשר כאמור גם מאנ''ש היו רבים שהיו מטים את אוזנם לרדיו (או לטרנזיסטור מהימים ההם) כדי להתעדכן בחדשות.
והנה במהדורת החדשות המרכזית של 1 באפריל (92) מתראיינים חזאים באולפן הודות מזג האוויר הצפוי. באותם ימים היה מזג האוויר גשום. החזאים שבאולפן מנתחים את הנתונים, ומצביעים שהמערכת שאנחנו נימצאים בתוכה הולכת ככל הנראה להתפתח למשהו קיצוני עד כדי שלג גם במקומות לא צפויים. ההתרגשות באולפן גואה, השדרנים מדברים בהתרגשות, הדברים משולבים עם דיווחים של כתבים מהשטח, ואז תוך כדי הדברים פורץ לשידור גם החזאי המיתולוגי של השירות המטאורולוגי אורי בץ, ומבשר גם הוא בהתרגשות על המערכת הנדירה שאנו נימצאים בה ושצפויה להוריד שלג בכרמל. הכל היה כ''כ חי ואמיתי, עד שכמעט כולם שכחו את התאריך בו מדובר, וקדחת השלג הצפוי יצאה לדרך, כאשר אנשים בחיפה ניצמדים לחלונות ויוצאים לרחובות לראות את השלג שעשוי להתחיל לרדת בכל רגע.
המתיחה הנ''ל הפכה להיות אחת המתיחות המפורסמות בתולדות המדינה (לפחות למבוגרים שבינינו), והפכה להיות אצל רבים כמשל לתחזית בומבסטית שמתגלה לבסוף כמתיחה.
-
איך אני לא זוכרת שהיה דבר כזה ב1 באפריל 1992 המתיחה הזה
-
איש רכסים את שנת 1992 לא צריך להציג. השנה המטורפת ביותר מבחינת החורף שהיתה מאז שהחלו המדידות. ליותר צעירים שבינינו- קחו את החורף הכי משמעותי שחויתם, ותכפילו אותו פי כמה, הן מבחינת כמות האירועים והן מבחינת העוצמה שלהם, והן מבחינת המגיוון של האירועים- קיבלתם את חורף 91/92.
בשלהי החורף המטורף ההוא, אחרי שכבר היה נראה שראינו הכל באותו חורף (חוץ משלג בת''א שכמעט ירד), הגיע ה- 1 באפריל, שלמי שלא יודע מכונה ''יום הכזבים הבין לאומי'', יום שברחבי העולם נוהגים לערוך בו ''מתיחות'' מידי שנה (בקיצור- עלמא דשיקרא). באותה תקופה עדיין לא היו כל הערוצים שיש היום לציבור שלנו כמו רדיו קול חי או קול ברמה ודומיהם, וגם אנשים חרדים שאבו את המידע החדשותי שלהם ממהדורות החדשות של ''קול ישראל'' (או כפי שהוא מכונה היום ''רשת ב''' או ''כאן 11"). המהדורה המרכזית היתה משודרת בערב בטלויזיה ומשודרת בו זמנית ברדיו, כאשר כאמור גם מאנ''ש היו רבים שהיו מטים את אוזנם לרדיו (או לטרנזיסטור מהימים ההם) כדי להתעדכן בחדשות.
והנה במהדורת החדשות המרכזית של 1 באפריל (92) מתראיינים חזאים באולפן הודות מזג האוויר הצפוי. באותם ימים היה מזג האוויר גשום. החזאים שבאולפן מנתחים את הנתונים, ומצביעים שהמערכת שאנחנו נימצאים בתוכה הולכת ככל הנראה להתפתח למשהו קיצוני עד כדי שלג גם במקומות לא צפויים. ההתרגשות באולפן גואה, השדרנים מדברים בהתרגשות, הדברים משולבים עם דיווחים של כתבים מהשטח, ואז תוך כדי הדברים פורץ לשידור גם החזאי המיתולוגי של השירות המטאורולוגי אורי בץ, ומבשר גם הוא בהתרגשות על המערכת הנדירה שאנו נימצאים בה ושצפויה להוריד שלג בכרמל. הכל היה כ''כ חי ואמיתי, עד שכמעט כולם שכחו את התאריך בו מדובר, וקדחת השלג הצפוי יצאה לדרך, כאשר אנשים בחיפה ניצמדים לחלונות ויוצאים לרחובות לראות את השלג שעשוי להתחיל לרדת בכל רגע.
המתיחה הנ''ל הפכה להיות אחת המתיחות המפורסמות בתולדות המדינה (לפחות למבוגרים שבינינו), והפכה להיות אצל רבים כמשל לתחזית בומבסטית שמתגלה לבסוף כמתיחה.
לא יפה...
מה לעשות ככה זה האנשים של פעם, תמימים!
היום בחיים זה לא היה עובד...
(להזכירך אתה גם איש של פעם.) -
איש השלגים אמר במרשמלו:
לא יפה...
מה לעשות ככה זה האנשים של פעם, תמימים!
היום בחיים זה לא היה עובד...
(להזכירך אתה גם איש של פעם.)ככה אתה מזלזל בי ובאנשי דורי, דור דעה שלפני עידן האינטרנט והסמרטפונים ?! אנחנו התמימים ואתם הפיקחים והחכמים ?! הבה נראה. ראשית- בודאי אתה מכיר את הגמ' בסנהדרין (ק''ב ע''ב) שמספרת על המלך מנשה שבא בחלום לרב אשי, ועל שאלתו של רב אשי כיצד מלך חכם כמוהו נכשל בעבודה זרה, ענה לו מנשה: אם היית חי בדורי, היית מקפל את שולי גלימתך ורץ בכל כוחך אחרי העבודה זרה. ועל אותו משקל אני אענה לך: אם היית חי באותה תקופה שאני תיארתי, לא רק שהיית מאמין לסיפור, אלא גם היית רץ בהיסטריה לחנות ירקות לקנות גזר בשביל האף של בובת השלג, למרות שאף אחד לא הבטיח לך באותה מתיחה שלג בכמות שאפשר לבנות ממנה בובת שלג.
בוא נבחן ביחד מה היה אז, ואח''כ נעבור למציאות של היום, ונראה מי באמת תמים ומי לא תמים. באותם ימים שלפני 33 שנים לא היה את כל שפע המודלים והמפות הסינופטיות ומכ''ם גשם וכו' כמו שיש היום שזמינים לכל דורש. אז חיינו בכל הקשור למזג האוויר על פי מוצא פיהם של החזאים, שהיו כמעט במעמד של ''גורו'', וזאת מכיון שפעם מה שעניין את האדם הממוצע ברחוב היה ספורט ומזג האוויר, ואלו שעסקו בתחומים אלה היו נחשבים לאנשים ''חשובים ומפורסמים''. היום תשאל ברחוב מי זה פרופ' עמית ספק אם מישהו בכלל ידע. (מנהל השירות המטאורולוגי למי שאינו יודע). היום בעידן האינטרנט והטיקטוק וכו' מזג האוויר הפך נושא עניין רק למשוגעים לדבר, שייסדו לעצמם אתרים המיועדים למטרה זאת דוגמת האתר והפורום הזה. את האחרים מעניינים מיליון תחומי עניין אחרים שהמדיה מספקת היום, אך כאמור לפני כמה עשרות שנים כל תחומי הענין האחרים לא היו קיימים כ''כ ולא היו זמינים כמו היום, כך שמזג האוויר היה נושא לשיחה אצל רבים וטובים בחברה שכאמור עקבו אחרי כל מוצא פיו של החזאי התורן בשירות המטאורולוגי. ומשכך- נוצר מצב של כמעט תלות של האזרח הקטן במוצא פיו של החזאי התורן, כי כאמור מזג האוויר תפס אז מקום יותר מרכזי בחיי האזרח הקטן מאשר היום, ורבים מהאנשים היו פותחים את הרדיו בזמן החדשות בעיקר בשביל התחזית שהיתה משודרת בסוף החדשות.
ואנקדוטה להיכן הדברים הגיעו- באחד החורפים לפני כ- 40 שנה, החזאים פיספסו באותו חורף כמה פעמים כמה מערכות שנפלו עלינו ללא התראה מוקדמת של החזאים. אני זוכר את עצמי חוזר כמה פעמים הבייתה רטוב על לשד עצמותי לאחר גשם חזק וממושך שירד ללא התראה מוקדמת. משכך נקרא החזאי המיתולוגי אורי בץ אל אולפני החדשות ליתן דין וחשבון כיצד קורה כזה דבר, וידועה התנצלותו בשידור לאומה ש''גם לאשתי נרטבה הכביסה שהיא תלתה על סמך התחזית''. הפשלות של החזאים באותם ימים הפכו לנושא עד כדי שלא היה חסר שהם יואשמו באשמה החמורה של ''בגידה''... ברחבי הארץ נכתבו כתובות גרפיטי בגנות החזאים !! עד כדי כך נושא מזג האוויר תפס מקום אצל האזרח הקטן, וגם עד כדי כך הרגיש האזרח הקטן כתלוי במוצא פיו של החזאי התורן.
ונחזור למתיחה. בשנה שבה שודרה המתיחה היו כל התנאים לכך שהמתיחה ''תתפוס חזק'' מבלי שהאנשים יחשדו שמדובר במתיחה גרידא. עמדנו בשלהי חורף הזוי עם אירועי מזג אויר הזויים בכמותם היקיפם ואיכותם, כך שגם אם מישהו היה אומר לך שירד חצי מטר שלג בת''א לא היית שולח אותו לאיבחון פסיכיאטרי כי זה לא היה נשמע כ''כ מופקע אחרי החורף הזה. תצרפו לזה מערכת פעילה ודי עוצמתית שהיתה בזמן שידור המתיחה, וזה ביחד עם חזאים מיתולוגיים וכתבי שטח וכתבה ערוכה בצורה הכי אמינה שאפשר ותראו לי מי לא היה קונה את הלוקש. גם אלו שלא קנו את הלוקש, זה לא בגלל שהיה כאן משהו לא הגיוני, אלא כי הם זכרו שאותו יום הוא ה- 1 באפריל, וחיכו לאיזה מתיחה שמן הסתם תגיע כמו בכל שנה בתאריך זה, ולכן הם חששו שאולי התחזית ודיווחי השטח הם במסגרת אותה מתיחה שצפויה לבוא. (ובמאמר מוסגר, יום או יומיים אחרי שידור המתיחה היו תנאי מזג אויר שכמעט הגשימו את המתיחה, ולא היינו רחוקים משלג בכרמל).
ונקפוץ במנהרת הזמן לימינו אנו, ''דור הפיקחים שא''א לעבוד עליהם''. אם אני אתחיל להראות לכם כמה אתם תמימים אני לא אסיים גם בעוד שבוע, רק תסתכלו איך אתם מסוגלים להאמין לכל מודל הזוי ואיך הוא מסוגל לגרום לכם לדופק מואץ, וזאת למרות שכל בר דעת יודע מנסיון שהסיכוי שהמודל יתממש לבסוף הוא כמעט כמו הסיכוי שישראל תחתום הסכם שלום עם אירן. אז לא רק תמימים, אלא גם לא פיקחים במיוחד, כי אין חכם כבעל הנסיון, ואילו כאן למרות הנסיון המר שחוזר פעם אחר פעם, בכ''ז אם יהיה איזה מודל רוסי/הודי/ תימני/ סודני שיבשר על שלג באילת בעוד 360 שעות הוא יזכה כאן לסיקור נירגש עם מאות תגובות. בתקופתי אדם כזה היה זוכה למבט מעורר רחמים. אבל היום? כשמישהו ''מהימים ההם'' שמסתכל על הנתונים במבט ריאלי ומפוקח מנסה לערער על הקרנבל ההזוי הוא מקבל תואר ''פסימיסט'' ''רואה שחורות'' וכו'. אז מי הוא באמת התמים ? לא מכחיש, גם בתקופתי היו ''תמימים'', אבל הם היו חסידי חב''ד.
-
-
איש השלגים אמר במרשמלו:
ז'ק
תשובה חזקה וניצחת
העיקר הצלחתי לעורר אצלך אנטגוניזם
ולהפר את השממון והשיעמום ששולט פה בימים האחרונים...
(מי שרוצה שיהיה מעניין לא צריך לעשות יותר מידי, מספיק להדליק את הגפרור שיצית את ז'ק ואנחנו מסודרים.)בכזאת קלות נכנעת ? תלמד מ ביתר ירושמיים, הוא לא היה נכנע עד אמירת המילה האחרונה. (מעניין אם יש לו משהו לומר בפולמוס כאן בין אנשי הדור הישן לבין אנשי הדור החדש. נמתין לתגובתו).
-
ז'ק לא הייתי אומר שיש הבדל בין היום לעבר אם כבר בסיפור שהבאת בעבר היו יותר תמימים כי אמרו שלא יהיה גשם אז אף אחד לא בדק, היום לעומת זאת אנשים בדרך כלל בודקים מה צפוי בין אם באתרים השונים ובמכמים וכן על זה הדרך.
לגבי זה שאתה אומר שאנחנו תמימים בגלל שאנחנו מאמינים למודל סיני לעוד 10 יום אז כנראה שרק אתה מאמין לו כי רובנו יודעים שזה רק ציור ומעקב ולא שום דבר אחר.
-
גשם עד בלי די אמר במרשמלו:
ז'ק לא הייתי אומר שיש הבדל בין היום לעבר אם כבר בסיפור שהבאת בעבר היו יותר תמימים כי אמרו שלא יהיה גשם אז אף אחד לא בדק, היום לעומת זאת אנשים בדרך כלל בודקים מה צפוי בין אם באתרים השונים ובמכמים וכן על זה הדרך.
לגבי זה שאתה אומר שאנחנו תמימים בגלל שאנחנו מאמינים למודל סיני לעוד 10 יום אז כנראה שרק אתה מאמין לו כי רובנו יודעים שזה רק ציור ומעקב ולא שום דבר אחר.
ראשית כל- בודאי שמי ששם לב, דברי נכתבו עם הרבה חיוך. אם מישהו התרשם מהתמונה שה''בינה'' הפיקה שם רואים כביכול אותי (כמובן שאני לא נראה במציאות ככה) כאילו אני זועם, אז תנוח דעתכם- לא זעמתי ולא כעסתי, אלא כאמור הגבתי עם חיוך למישהו שכנראה רצה לנסות להתגרות בי בשביל האקשן הנחמד שיכול להתפתח בעקבות זה, ואני זרמתי איתו לגמרי. (בשביל תיקון הרושם- מצורפת תמונה מותאמת).
ובכל זאת- עם כל החיוך, אני עומד מאחורי הדברים שכתבתי. האנשים לפני כמה עשרות שנים היו ממש ממש לא תמימים. ''כי אמרו שלא יהיה גשם אז אף אחד לא בדק'' (ציטוט), נכון- אבל לא בגלל שהיו תמימים, אלא כי גם אם רצית לא היה איך לבדוק. התחזית שהיתה משודרת בסוף החדשות היתה ליומיים, ובהמשך לשלושה ארבעה ימים, וזהו, וגם התחזית הזאת לא היתה משודרת בכל מהדורת חדשות אלא רק במהדורות מסויימות. חוץ מזה לא היה שום אמצעי לדעת מה עומד לקרות. אז דוקא בשנות ילדותי ונערותי ובחרותי היינו פותחים את החלון ומנסים ללמוד את הצפוי ע''פ מה שראינו והתרשמנו, ובאמת רבים מאיתנו פיתחו חושים של ''בדואי'' בכל הקשור למזג האוויר, ויכולנו על פי הבחינה של התנאים בחוץ לשער מה צפוי בשעות הקרובות, וזה בצורה די מדוייקת על פי רוב וללא עזרת המכ''ם שלא היה קיים אז. אז בהחלט לא היינו תמימים, אלא בעיקר חסרי אמצעים.
ולגבי מה שכתבתי על התמימות בלהאמין לכל מודל לכל טווח, כמובן שכפי שכתבת ''רובנו יודעים שזה רק ציור ומעקב ולא שום דבר אחר'', כאשר הדגש הוא על המילה ''רובנו''. אבל אני מתייחס לאותו מיעוט לא מבוטל שנתפס לכל תחזית של כל מודל לכל טווח כאילו הדברים באמת עומדים לקרות, ואם אני אתחיל לנבור בפוסטים שהתפרסמו כאן רק בחורף האחרון אני אוכל להביא מלא דוגמאות למה שכתבתי. (לא לחינם כתבתי במשך השנה האחרונה כמה סיפורים הומוריסטיים שבהם נתתי מבט משועשע על העיסוק האובססיבי במודלים עד כדי איבוד ההבחנה בין ''ציור ומעקב'' כפי שכתבת לבין מציאות שכביכול אנחנו עומדים לפניה).
-
ובכל זאת- עם כל החיוך, אני עומד מאחורי הדברים שכתבתי. האנשים לפני כמה עשרות שנים היו ממש ממש לא תמימים. ''כי אמרו שלא יהיה גשם אז אף אחד לא בדק'' (ציטוט), נכון- אבל לא בגלל שהיו תמימים, אלא כי גם אם רצית לא היה איך לבדוק. התחזית שהיתה משודרת בסוף החדשות היתה ליומיים, ובהמשך לשלושה ארבעה ימים, וזהו, וגם התחזית הזאת לא היתה משודרת בכל מהדורת חדשות אלא רק במהדורות מסויימות. חוץ מזה לא היה שום אמצעי לדעת מה עומד לקרות. אז דוקא בשנות ילדותי ונערותי ובחרותי היינו פותחים את החלון ומנסים ללמוד את הצפוי ע''פ מה שראינו והתרשמנו, ובאמת רבים מאיתנו פיתחו חושים של ''בדואי'' בכל הקשור למזג האוויר, ויכולנו על פי הבחינה של התנאים בחוץ לשער מה צפוי בשעות הקרובות, וזה בצורה די מדוייקת על פי רוב וללא עזרת המכ''ם שלא היה קיים אז. אז בהחלט לא היינו תמימים, אלא בעיקר חסרי אמצעים.
אמיתי לגמרי... באמת היו אז יותר פיקחים. כי לא היה אמצעים בשום נושא, וניסינו להבין את הכל מההתחלה, ולא מה שאנשים אחרים אומרים או מה שה'בינה' אומרת וכדו'.
היום כולנו נהיים יותר ויותר טיפשים, כי אנחנו לא מנסים להפעיל את המוח... שמישהו אחר יגיד לי מה הוא חושב... וזה מה שאני יעשה.... וד"ל -
ירושלמית אמת לאמיתה ,
היום הכל נגיש והכל זמין בלי מאמץ כמעט,
כולם חייבים להיות מעודכנים כל הזמן וממילא מתחברים למדיה ולתקשורת בלי גבולות...
מה שהופך את המוח למערבולת של מידע שרובו המכריע אינו אמין במקרה הטוב.
ובמקרה הגרוע יותר גם צבוע ומעוות לגמרי...ע"ע ערוצי התבעלה למיניהם,
גם במז"א זה ככה יש בלי סוף אתרים ומקורות מידע שחלקם הגדול לא אמין ולא מדויק
ובעיקר אוכל את הראש ...ודי למבין! -
אמיתי לגמרי... באמת היו אז יותר פיקחים. כי לא היה אמצעים בשום נושא, וניסינו להבין את הכל מההתחלה, ולא מה שאנשים אחרים אומרים או מה שה'בינה' אומרת וכדו'.
היום כולנו נהיים יותר ויותר טיפשים, כי אנחנו לא מנסים להפעיל את המוח... שמישהו אחר יגיד לי מה הוא חושב... וזה מה שאני יעשה.... וד"לגם בנושא המודלים היו אז יותר פיקחים. לפני ארבעים שנה המקסימום שהיה מול החזאי התורן היתה מפה סינופטית של המצב העכשווי (וגם זה לא תמיד בצורה מושלמת). ההרצות של המודלים למיניהם כפי שיש היום לא היו, אלא החזאי היה צריך לבצע את ההרצה במוחו ע''פ ניתוח הנתונים שהיו לפניו שכללו את המצב הנוכחי ואת המצבים שקדמו לו, וע''פ זה הוא ניסה להריץ במוחו את הצפוי בהמשך, בקיצור- עבודת אדם ולא עבודת מכונה (מחשב). הדבר דרש כמובן מיומנויות גבוהות מאוד והמון ידע וניסיון, ותאמינו לי שאז היו פחות טעויות ממה שיש היום עם כל השפע הטכנולוגי שיש לנו בתחום המטאורולוגיה.
-
ז'ק לא צריך להגזים
בטח שהיו יותר טעויות
לא היה גם פעם אחת שהיה שלג בהפתעה? -
פינקי לא היה יותר טעויות, היה הרבה יותר אמין ויציב [תשאל את הזקנים שבינינו....]
שלג בהפתעה היה גם עם כל הטכנולוגיה של היום... ראה שנת ??? -
יישר כח על התשובה.
(רק עכשיו פתחתי את המחשב)
אכן, 92 ידועה גם לאנשים כמוני שעדיין לא נולדו אז...
לגבי המתיחה ההיא, שאני מבין שהיתה בלי כוונה, לא היה לי מושג. -
ז'ק מצטער לומר אבל פעם היו הרבה יותר טעיות. הבעיה שלך ושל ירושלמית זה בגלל שפעם מה שהציבור החובבני ידע שביום שלישי ירד גשם וגם את זה הוא ידע רק ביום שני ואולי אולי ביום ראשון, היום שאני אומר לך שביום שלישי צפוי גשם זה בסבירות גבוהה מאוד ו 99% שזה יתממש והיום אני גם יכול להגיד לך שבשבת צפוי גם קצת גשם מה שפעם אם הייתי אומר היו חושבים אותי למשוגע שחושב שהוא יודע.
לסיכום היום התחזיות יותר טובות בכול הטווחים ופעם התחזיות היו רק ליום יומיים ולא יותר מכך בעוד שהיום זה נע בין 5 ל 10 יום
-
גשם עד בלי די אמר במרשמלו:
ז'ק מצטער לומר אבל פעם היו הרבה יותר טעיות. הבעיה שלך ושל ירושלמית זה בגלל שפעם מה שהציבור החובבני ידע שביום שלישי ירד גשם וגם את זה הוא ידע רק ביום שני ואולי אולי ביום ראשון, היום שאני אומר לך שביום שלישי צפוי גשם זה בסבירות גבוהה מאוד ו 99% שזה יתממש והיום אני גם יכול להגיד לך שבשבת צפוי גם קצת גשם מה שפעם אם הייתי אומר היו חושבים אותי למשוגע שחושב שהוא יודע.
לסיכום היום התחזיות יותר טובות בכול הטווחים ופעם התחזיות היו רק ליום יומיים ולא יותר מכך בעוד שהיום זה נע בין 5 ל 10 יום
אני חושב שיש עוד משהו שהיום תמיד נותנים גם תחזית מדויקת מהסיבה הפשוטה שלכל מודל יש מספר עדכונים ביום ויש גלריה שלמה של מודלים וכל עדכון הוא משתנה מקצה לקצה (טוב לא כל עדכון, כמעט כל עדכון...) כך שכמעט אין אפשרות שיקרה משהו שלא נוכל לומר "אתם רואים הנה מודל פלוני צפה בדיוק כך" חשבתם למה כל פעם אנחנו אומרים "הוא יותר אמין" ולאחר שבוע "הוא לא יודע כלום ושום דבר אבל מודל אלמוני צדק ב100%" וכו' וכו'
אם כי אני לא משוכנע שבעבר היו חכמים יותר רק שהזכרון האנושי קצר ביותר ולא זוכרים פשלות, הנה למשל ז'ק עצמו סיפר על גרפיטי נגד החזאים, אני מניח שזה לא קרה על רקע חיזוי מדויק מידי... -
מאור גליל העליון יתרה מזו צריך לזכור ש 3-4 יום לפני האירוע המודלים די סגורים על התרחיש חוץ מהמפרטים המדויקים לגבי שלג…